Ramazan ayı bize mübarek bir zaman dilimini, tam bir huzur mevsimini yaşatır. Kameri ayların dokuzuncusu olan Ramazan ayı boyunca Müslümanlar ibadet yoğunluğu ve heyecanı yaşarlar. Hatta bu yoğunluk ve heyecan, üç ayların başlangıcı olan Recep ayı ile başlar, Şaban ayında devam eder ve Ramazan ayıyla birlikte adeta zirve yapar. Kur'an'ın indirildiği ay olan ve İslam'ın temel ibadetlerinden biri olan oruç ibadetinin yerine getirildiği bu ay, ilmin, inancın, ibadetin, ahlakın, dayanışmanın ve kardeşliğin daha da olgunlaşması için Allah tarafından ikram edilmiş bir eğitim mevsimidir.
Peygamberimiz sallallahu aleyhi vessellem, Ramazan öncesinde yaptığı sohbetlerle ashabının zihinlerini ve gönüllerini bu aya hazırlardı. Peygamberimiz bir hadislerinde Mübarek Ramazan ayı size geldi. Yüce Allah bu ayda oruç tutmayı size farz kıldı. Bu ayda sema (cennet) kapıları açılır, cehennem kapıları ise kapanır ve şeytanların azgınları bağlanır... buyurmaktadır.
Ramazan ayı, günahlardan arınma ve kötü alışkanlıklara son verme, iyiden ve güzelden yana yeni sayfalar açabilme fırsatıdır. Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluş olan bu ayı iyi değerlendiren Müslüman, günahlarından arınmış, ahlakını güzelleştirmiş ve kendini yenilemiş olarak hayatına devam edecektir. Hayatının kalan kısmını çok daha verimli bir şekilde geçirecektir. Peygamberimizin (s.a.v.) “Büyük günahlardan kaçınıldığı takdirde beş vakit namaz ile cuma bir sonraki cumaya kadar ve Ramazan'dan diğer Ramazan'a kadar aralarında işlenen günahların bağışlanmasına vesiledir.” Hadisi şerifi, sadece geçmişte işlenen günahların kefareti değil, aynı zamanda Ramazan'ın verdiği bilinç ile bir sonraki Ramazan'a kadar açılmış olan beyaz sayfayı temiz tutma gayreti olarak anlaşılmalıdır.
Hz. Peygamber orucu bir kalkana benzetmektedir. Kalkan nasıl ki savaşta askeri düşmanın silahlarına karşı koruyorsa, oruç da sahibini öyle korur. Oruç sadece dışarıdan gelecek saldırılara karşı değil, kendi nefsinin şehevi arzularından, şeytanın vesveselerinden de sahibini korur. Oruç tutan kişi dünyada günah ve kötülüklere, ahirette ise cehennem azabına karşı korunmuş olur.
Öyle bir oruç tutmalıyız ki, tuttuğumuz oruçlar da bizi tutsun ve bütün yanlış sözleri, tutumları ve davranışlardan korusun. Bütün organlarımızın hissettiği ve bizi dünya ve ahiret saadetine ulaştıracak bir oruç tutmayı Rabbimden niyaz ediyor, hayırlı ve bereketli bir Ramazan ayı geçirmemizi diliyorum.
Osman AYAS