Osman AYAS - Müftü yazdı : HOŞ GELDİN ORUÇ AYI RAMAZAN - Niğde Haber Gazetesi

Allah bizi yoktan var etmiş her türlü nimetini bize vermiş ve bizi üzerinde yaşadığımız bu dünya ya göndermiş ve burada kalacağımız süre içerisinde kendisine ibadet ve kulluk etmemizi istemiştir. Bize verdikleri oldukça çok, bizden istedikleri ise verdikleriyle mukayese edilemeyecek kadar azdır. Ömrümüz kısa, ancak Rabbimizin bize sunmuş olduğu fırsatlar oldukça çoktur.
İşte önümüze yepyeni bir fırsat çıktı. Hasretle beklediğimiz on bir ayın sultanı Ramazan ayı geldi. Evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden kurtuluş olan bu mübarek ayı çok iyi değerlendirmeliyiz. İçerisinde bin aydan daha hayırlı olduğu Kur’an da ifade edilen kadir gecesinin bulunduğu bir ay. Bu ay oruç ayıdır, farz olan orucumuzu bu ayda yerine getiririz. Oruç, sadece midemizi aç bırakmak değildir. Oruç bütün organlarımızın hissederek yerine getirilmesi gereken bir ibadettir. Peygamberimiz: ’Sizden biriniz yalan söylemeyi ve yalanla iş yapmayı terk etmezse Allah’ın onun yemesini içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur. ’buyurmaktadır. Peygamber Efendimiz, orucu, olumsuzluklardan ve kötülüklerden koruyan bir kalkana benzetir. Bu yönüyle oruç yalan, gıybet, kötü söz ve kavga gibi fıtratı tahrip eden şeylere karşı insanın imanını ve istikametini muhafaza eder.
Ramazan ayı, Kur’an’ın inmeye başlaması, orucun bu ayda tutulması, Hz. Peygamber’in Kur’an’ı Cebrail’le karşılıklı okuması ,teravih namazlarının kılınması, fitrelerin verilmesi, zekat ve sadakaların daha çok bu ayda verilmeye çalışılması gibi önemli ibadetleri içermektedir. Ramazan ayı, iftarıyla, sahuruyla, teravihiyle ,mukabeleleriyle, infaklarıyla her türlü güzelliğin, yardımlaşma ve kaynaşmanın zirveye ulaştığı bir aydır. Oruç farz olan bir ibadettir. Yüce Allah Bakara suresinin 183,184 ve 185.Ayetlerinde:’Ey iman edenler Sizden öncekilerin üzerine farz kılındığı gibi, sizi üzerinize de oruç farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.’ (Oruç) Sayılı günlerdir. İçinizden hasta olan veya yolculuk halinde olanlar, diğer günlerden sayısı kadar tutar. Gücü yetmeyenlerin üzerine de bir yoksulu doyuracak fidye vardır. Kim hayır olsun diye fidyeyi artırırsa, bu onun için daha hayırlıdır. Ve (bununla beraber) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. Eğer bilseydiniz!....Ramazan ayı, o aydır ki, insanlara hidayet olan, hak ile batılı ayıran, apaçık deliller olan, Kur’an, onda inmiştir. O halde sizden her kim bu aya erişirse, o ayda oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculuk halindeyse, tutamadığı günlerin sayısı kadar diğer günlerden kaza etsin. Allah size kolaylık diler, zorluk ilemez. Hem buyuruyor ki, sayıyı tamamlayasınızda, sizi hidayet ettiği için Allah’ı yüceltesiniz. Umulur ki şükredersiniz.’ Buyurmak suretiyle oruç ibadetiyle ilgili özlü bir bilgilendirme yapmıştır.
Geçen yıl olduğu gibi bu yılda salgından dolayı çok rahat olamayacağımız bir Ramazan ayı yaşayacağız. Ancak bütün bu zorlukları fırsata çevirmek de bizim elimizde. Bu yıl aksine bir karar alınmazsa camilerimiz açık olacak ve namazlar belirlenen kurallara uyularak cemaatle camilerde kılınabilecek. Ancak pandemiden dolayı Vitir namazı ile teravih namazları ise ancak evlerimizde cemaatle kılınabilecek. Bu durum da evlerimizi mescit yapıp biz de o mescidin imamı olacağız. Aile efradımızla birlikte namazlarımızı böylece cemaatle kılmış olacağız. Teravih namazı sünnet bir namazdır, tek başına kılınabildiği gibi, cemaatle de kılınabilir.
Rabbim bizi, bayrama sıkıntılarımızdan kurtulmuş bir şekilde kavuştursun. Rabbim Ramazan ayımızı mübarek eylesin, günahlarımızdan arınabilmeyi hepimize nasıb eylesin, sahur ve iftar sofralarımız bereketli, oruçlarınız ve bütün ibadetlerimiz makbul olsun.
Kalın sağlıcakla….