Mübarek Ramazan ayına bir kere daha kavuşmuş olmanın huzurunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. İki aydan bu tarafa dualarımızda Yarabbi Recep ve şabanı hakkımızda mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına kavuştur diye dua ettik. Elhamdülillah dualarımız kabul oldu ve mübarek Ramazan ayına bir kere daha kavuşma fırsatı bulduk. Şimdi bize düşen bu ayı çok iyi bir şekilde değerlendirmek.
Ramazan ayında yapılması gereken ibadetlerin başında elbette ki oruç tutmak gelmektedir. Sevgili peygamberimiz (SAV) “İslam beş temel eser üzerine bina edilmiştir.” buyurarak bunlardan bir tanesinin de oruç tutmak olduğunu hadisi şerifte ifade etmişlerdir. Kitabımız Kur'an-ı Kerim'e baktığımızda da Rabbimiz sizden her kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun buyurmak suretiyle orucun farz olduğunu bizlere bildirmektedir.
Ramazan ayı aynı zamanda Kur'an ayıdır. Çünkü Kur'an Ramazan ayında indirilmiş ve Kadir Gecesi'nde nazil olmaya başlamıştır. Kitabımız Kur'an Kadir gecesinde nazil olmaya başlamış ve Kadir gecesini bin aydan daha kıymetli hale getirmiştir. Ramazan ayında nazil olmuş ve Ramazan ayını on bir ayın sultanı yapmıştır. Şayet biz o Kur’an-ı kalplerimize indirebilmiş olsak bizi de çok farklı hale getirecektir.
Ramazan ayı en büyük değer ve kıymetini Kur'an-ı Kerim'den almaktadır. Bu ayda yapmamız gereken en önemli ibadetlerin başında Kur'an'ı okumak, anlamak ve onu yaşamak olmalıdır. Kur'an bir hayat kitabıdır, sadece ölülere okunmak için gelmiş bir kitap asla değildir. Rabbimiz onunla birlikte bizim hem bu dünyada hem de ahirette huzur bulmamızı istemektedir.
Ramazan ayı Kur'an ayıdır, Ramazan ayı rahmet ayıdır, Ramazan ayı bereket ayıdır, Ramazan ayı mağfiret ayıdır, Ramazan ayı dayanışma ayıdır, Ramazan ayı yardımlaşma ve kardeşlik ayıdır. Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı’mız Ramazan ayının konusunu Ramazan ve Dayanışma olarak belirlemiştir. Yakın bir geçmişte büyük bir deprem ve arkasından da selleri yaşadık, elli binin üzerinde kardeşimizi kaybettik, dolayısıyla buruk bir Ramazan yaşıyoruz ancak bütün bunlara rağmen birliğimizi beraberliğimizi kardeşliğimizi diri tutarak, oradaki kardeşlerimizi unutmayarak, onlarla imkanlarımızı paylaşarak hem Ramazan ayının ruhunu canlı tutmuş olacağız. Ramazan ayında teravihlerimizle oruçlarımızla, tövbe ve istiğfarlarımızla, mukabelelerimizle, fitre, zekat ve sadakalarımızla, dua ve niyazlarımızla Rabbimizin rızasını kazanmaya çalışacağız. Çünkü biz biliyoruz ki sonuçta bize kalacak olan salih amellerimizdir.
Oruçlarımızı tutarken en kaliteli olmasına mutlaka dikkat etmeliyiz. Bunu biraz açmak gerekirse orucumuzu sadece aç ve susuz kalmakla kayıtlamayıp onu bütün organlarımıza tutturabilmenin yollarını aramalıyız. Peygamberimiz (SAV) bu konu ile ilgili “Bir kimse yalan söylemeyi ve yalanla iş yapmayı terk etmezse Allah'ın onun yemesini içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur, ona değer vermez.” buyurmak suretiyle bizim daha dikkatli olmamızı yanlışlardan günahlardan uzak durarak adeta tertemiz bir oruç tutmamızı bize tavsiye etmektedir. Biz oruçlarımızı tuttuğumuz gibi orucumuzun da bizi tutmasını, kötülüklerden, günahlardan, Müslüman'a yakışmayan tutum ve davranışlardan bizi uzaklaştırmasını temin etme noktasında elimizden gelen çabayı göstermeliyiz. Peygamberimiz (SAV) “Oruç bir kalkandır.” Buyuruyor. Kalkan insanı nasıl tehlikelere karşı koruyorsa oruçlarımızın da bizi bu şekilde koruması gerektiğini adeta ifade buyuruyor. Gelecek olan kötülüklere, yanlışlara karşı durması gerektiğini ifade ediyor, hatta başka bir ifadesinde, "Birisi sana sataşacak olursa ben oruçluyum" de diye tavsiyede bulunuyor. Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde, demek ki oruçlarımız bizi günahlardan korumalı, ahlakımızı güzelleştirmeli, kardeşliğimizi pekiştirmeli, yardımlaşma duygularımızı da mutlaka geliştirmelidir.
İftarın sevincin, teravihlerin coşkusunu, mukabelelerin huzurunu ve sahurların bereketini iyi değerlendirelim. Bir kere daha elde etmiş olduğumuz fırsatı çok iyi değerlendirmeye çalışalım, bir sonraki fırsatı elde edemeyebiliriz. Evveli rahmet, ortası mağfiret sonu da cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayınızı tebrik ediyor, istifade edebilmeyi Rabbimden niyaz ediyorum.