Osman AYAS - Müftü yazdı : KUR’ANLA ŞEREFLENEN GECE - Niğde Haber Gazetesi

Bizleri bir kere daha Kadir gecesine kavuşturan Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun. Ömrümüze bir ömür daha katabilme gecesidir Kadir gecesi, çünkü o gece Kur'an'ın ifadesiyle bin aydan daha hayırlı bir gecedir. Günahlarımızdan kurtulma ve cehennemden azad olma gecesidir. Dualarımızda kurtuluşa erme gecesidir. Bu gece Kur'an gecesidir.
Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de ismi bizzat zikredilen gece Kadir gecesidir. Kur'an-ı Kerim'in 97. suresi Kadr Suresi olup, bu surede Rabbimiz Kadir Gecesi'nin ne olduğunu ne anlama geldiğini şöyle anlatmaktadır: “Şüphesiz biz onu (Kur'an-ı) Kadir gecesinde indirdik. O Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh (Cebrail) o gecede Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”
Kadir gecesinin Ramazan ayının içerisindeki bir gece olduğu konusunda tereddüt bulunmamakla birlikte hangi gece olduğu konusunda kesin bir bilgi yoktur. Bu nedenle Müslüman, Ramazan ayının her gecesini Kadir bilmeli ve en iyi şekilde değerlendirmelidir. Kadir gecesinin ne zaman olduğu ile ilgili sevgili Peygamberimiz (s.a.v.): “Kadir gecesini ramazanın son 10 gününde ki tek gecelerde arayın.”, “Kadir gecesini Ramazan'ın son on gecesinde arayın.” buyurmak suretiyle özellikle son 10 güne dikkatleri çekmiş ve onlar içerisinde de tek olan gecelere işaret etmiştir. Bu hadis-i şeriflerden hareketle Kadir gecesinin 27 gece olduğu tercih edilmiş ve asırlardan beri müminlerce kutlana gelmiştir.
Kadir gecesinin hangi gece olduğunun kesin olarak belirtilmemiş olmasının elbette ki bazı hikmetleri vardır. Şayet Kadir gecesi kesin olarak bildirilmiş olsaydı Ramazan'ın diğer gecelerinin kıymeti ve değeri azalmış olacaktı. Zira Kadir gecesinin bildirilmesi halinde Müslümanlar sadece o geceyi ihya etmek ile yetinebilirdi. Halbuki kısmi belirsizlik sayesinde müminlerin Kadir gecesi ümidiyle Ramazan'ın bütün gecelerini ibadet şuuru içerisinde geçirmeleri söz konusudur.
Gecenin önemi hakkında Peygamberimiz (S.A.V): “Kim inanarak ve mükafatını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini ihya ederse geçmiş günahları bağışlanır.” buyurmak suretiyle gecenin önemini belirtmiştir. Peygamber efendimizin Ramazan ayının son 10 gününde daha fazla ibadet ettiğini kaynaklardan biliyoruz. Bizler de O’nu rehber edinerek Ramazan'ın son günlerinde daha çok ibadet ederek, Rabbimizin rızasını kazanmaya çalışmalıyız. ibadetlerimizi rabbimizi görüyormuş gibi yapmalıyız, zira her ne kadar biz Rabbimizi görmüyorsak da O’nun bizi mutlaka gördüğünü bilerek bu şuurla ibadetlerimizi yapmalıyız.
Kadir gecesini bir fırsat gecesi olarak değerlendirmeliyiz. Muhasebemizi yapmalı, bir Müslüman olarak durumumuzun ne olduğunu ortaya koymalıyız. Sevaplarımız mı çok, yoksa günahlarımız mı? Allah'ın emirlerini ne kadar yerine getiriyor, yasaklarından ne kadar sakınıyoruz. Bu gece de mümkün olduğu kadar günahlarımıza tövbe etmeliyiz, kul hakkı hariç diğer bütün günahlardan samimi bir tövbe ile kurtulmanın mümkün olduğunu unutmamalıyız. Kur'an'ın nazil olduğu bu gece de Kur'an okumalı ve Kur'an-ı anlamaya çalışmalıyız. Namaz kılmalı ve dua etmeliyiz Hz. Aişe annemiz bir gün Peygamber (S.A.V) Efendimize:’’ Ey Allah’ın Resulü Kadir gecesine ulaşırsam nasıl dua edeyim’’ diye sorunca, Peygamberimiz (S.A.V): “Allah'ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affeyle” diye dua etmesini söylemiştir. Bizler de bu gecede kendimiz için, aile fertlerimiz için, ülkemiz için, dünya Müslümanları için, bütün insanlık için dua etmeliyiz. İçerisinde bulunduğumuz bu salgın hastalık günlerinden kurtulup, huzurlu günlere kavuşabilmek için dualarımızı eksik etmemeliyiz. Bu cennet vatanı bizlere emanet edenleri, şehitlerimizi, bütün geçmişlerimizi, kahraman askerlerimizi ve fedakar emniyet mensuplarımızı unutmamalıyız.
Pandemiden dolayı gerçekleştiremediğimiz ziyaretlerimizin yerine, telefon ve diğer iletişim kanallarıyla eş dost ve akrabalarımızla tebrikleşmeliyiz. Fakir, yoksul, yetim ve muhtaç kardeşlerimizi unutmamalıyız.
08 Mayıs Cumartesi gününü Pazara bağlayan gece inşallah Kadir gecesidir. Bütün kardeşlerimin mübarek Kadir gecesini tebrik ediyor, ilimize, ülkemize, İslam alemine ve tüm insanlığa barış, huzur ve esenlikler getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum. Amin.