Osman AYAS - Müftü yazdı : MAĞFİRET GECESİ - Niğde Haber Gazetesi

İnsan; Allah’ın yarattığı en mükemmel varlık. Dünya hayatı; İnsanın öldükten sonraki yerini ve makamını tayin edecek olan yerin adı. Ömür; Kulağımıza okunan ezanla başlayıp, verilecek olan sala ile son bulacak olan zaman diliminin adıdır. İnsanoğlu çocukluğundan başlayıp bu güne gelinceye kadar etrafında olup bitenlere bakınca gerçekleri daha iyi görebilme imkânına sahip olacaktır. Yol uzun ancak insanın ömrü oldukça kısadır.
İmanımız ve ibadetlerimizle dünya hayatını en iyi şekilde değerlendirerek ebedi olarak devam edecek olan ahiret hayatımızı huzurlu hale getirmek aslında bizim elimizde. Hayatın tamamını Allahın rızasını kazanmak için dizayn etmeliyiz. Diğer bir ifadeyle Müslüman her yerde Müslüman olmalıdır. Allah’tan geldiğini, sonunda O’na döneceğini ve dünya hayatının hesabını vereceğini unutmamalıdır.
İçerisinde yaşamakta olduğumuz bu günlerde pandemiden dolayı elbette ki morallerimiz ve psikolojilerimiz olumsuz manada etkilenmiştir, ancak biz inançlı insanlarız ve hiçbir zaman ümitsizliğe kapılamayız. Allah’ın yardımı ve insanlarımızın belirlenen kurallara uyma noktasında daha hassas davranmaları neticesinde tez zamanda inşallah bu imtihandan zaferle çıkacağız.
Ayrıca beklediğimiz misafirimizden dolayı da oldukça heyecanlıyız. Hayırdır kim geliyor? nasıl karşılayalım? diye seslendiğinizi duyar gibiyim. Kur’an ayı geliyor, rahmet ayı geliyor, mağfiret ayı geliyor, oruç ayı geliyor, yardımlaşma ayı geliyor, bereket ayı geliyor, kurtuluş ayı geliyor, Ramazan Ayı geliyor. Gözün aydın kardeşim Ramazan okuluna yeniden kayıt yaptırma fırsatını elde etmek üzereyiz. Şaban ayının on beşinci gecesi demek Berat Kandili demek, Berat kandili demek büyük misafirin gelmek üzere olduğu demek, misafirin gelmek üzere olması demek, kayıt için gerekli donanımı elde etmek demek ve bütün bunların hepsi heyecan demek ve kavuşturana hamd etmek demek.

Şaban ayı, Ramazan öncesi adeta son kontrollerimizi yapma zamanıdır. Berat gecesi Ramazan öncesi günahlarımızdan arınmış ve manen tertemiz olarak Ramazan ayını bekleme gecesidir. Berat gecesi bu güne kadar yaşamış olduğumuz ömrün muhasebesini yapma ve eksiklerimizi telafi etme gecesidir. Berat gecesi Allah’a açılan ellerin boş çevrilmeyeceği gecedir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.):’’Şabanın ortasındaki gece ibadet ediniz, gündüzünü oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla birlikte dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar ‘’yok mu benden af isteyen, onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu şöyle, yok mu böyle’’ der, buyurmuşlardır. Yüce Allah Zümer Sursi 53. Ayette: ’Deki: ‘’Ey kendi nefisleri aleyhine ölçüyü aşan kullarım, Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Şüphesiz Allah bütün günahları bağışlar. O, çok bağışlayan, çok esirgeyendir.’’ Buyurmak suretiyle samimi ve içtenlikle günahlarımıza tövbe etmemizi, benim günahım çok deyip Allah’tan ümidimizi hiçbir zaman kesmememiz gerektiğini ifade etmektedir.
Berat gecesi, günahlarda kurtuluş gecesi demektir. Müslümanlar tarafından bu gecenin derin bir saygı ve heyecan ile kutlanmasının nedeni budur. Bu gece mağfiret gecesidir. Çünkü bu gecede pek çok kimseyi Allah’ın affedeceği Peygamberimiz tarafından bildirilmiştir. Gecenin bereketinden istifade edebilmek için, geceyi ibadetle geçirmeye gayret edelim. Dualarımızla, tövbelerimizle, namazlarımızla, kısaca Salih amellerimizle geceyi değerlendirmeye ve günahlarımızdan kurtulmaya çalışalım. Rabbim bütün ibadetlerimizi kabul eylesin.
Geceniz mübarek olsun.