Sevgili Öğrenciler, Kıymetli Veliler!
Yoğun bir okul maratonunun ardından dönemin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bu yazımı kaleme alırken tatil döneminde neler yapılmalı? Vaktimizi nasıl değerlendirmeliyiz?
Yazımın içeriğini ele alırken hem öğrenci gözüyle hem veli gözüyle düşünüp ortak bir paydada anlatacağım.
Öncelikle veli gözünden ele alırsam tatil dönemini çocukların sınav odaklı gitmeleri gerektiğini, iyi bir lise veya üniversite kazanmaları için çok çalışmaları gerektiğini, akademik başarılarının artması için bu dönemde yoğunlaşmaları gerektiğini düşünmektedirler
Öğrenci profili ise genel olarak ‘’Zaten aylarca sınav baskısından dolayı kaygılıyız. Her gün okula gidiyoruz ve yeterince yoruluyoruz’’ gibi söylemlerde bulunup dinlenmek istemektedirler.
Peki Olması Gereken Nedir ve Nasıl Hareket Edilmeli?
Aslında her kesimin beklentilerinin çok farklı olduğunu birbirlerini yeterince anlamadığını ve bundan dolayı zaman zaman çatışmalar çıktığını görüyorum.
Bu noktada:
Öğrenci-Veli ve Rehber Öğretmen ortak bir paydada buluşmalı; beklentiler, hedefler, derse olan motivasyon birlikte saptandıktan sonra program oluşturulmalıdır.
Sömestir döneminde öğrencilere aşırı ödev vermek ve onları tek bir alana yönlendirmek doğru bir yaklaşım değildir. Sayın bakanımızın da ifade ettiği gibi bu dönemde öğrenciler aynı zamanda sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel alanlara yönlendirilmesi yapılmalıdır ve farklı alanlardaki potansiyelinin keşfi için bu dönem fırsat olarak kullanılmalıdır.
Son olarak ders başarısı, yazılısı, karnesi her ne olursa olsun her çocuk biriciktir ve özeldir. Önemli olan çocuklarımızın neyle mutlu olacaklarını bilip ortak bir paydada buluşmaktır.