16 Temmuz tarihinde Yükseköğretim Kurumları Sınavının (YKS) açıklanması ile birlikte milyonlarca öğrenci ve velide tercih serüveni başladı.
Rehber öğretmen olarak bu yazımda süreçte dikkat edilmesi ve bilinmesi gerekenleri değineceğim.
1- Öncelikle Sınav sonuçlarının veli tarafından hoşgörü ile karşılanması ve tercih döneminde öğrencinin istediği hedef doğrultusunda ortak hareket edilmesi gerekir.
2- Bu sene sınava çok sayıda 12.sınıfın katılması, bazı bölümlerde kontenjanların düşürülmesi ve açık öğretim programlarının kapatılması nedeniyle sıralamalar yükselecektir. Bu nedenle geniş aralıklar arasında tercih yapmak doğru olacaktır.
3- Tercihe başlamadan önce meslekler hakkında bilgi sahibi olunmalı, o mesleğin hangi bilgi ve beceri gerektiği, mezun olunduğundaki iş olanakları, kamu ve özel istihdam alanları muhakkak araştırılmalıdır.
4- Bu yıl ilk kez üniversitelerimizde yapay zekâ, dijitalleşme ve veri alanında yeni bölümler açılmış olup popülaritesi yüksek olan ve geleceğin hizmet alanları olarak görülen bu programlara yönelinmelidir.
5- YKS tercihi yaparken başarı sıralamasını göz önünde bulundurmalı ek yerleştirmede ise puanı dikkate alınmalıdır.
6- Mühendislik, mimarlık, eczacılık, hukuk, tıp, diş hekimliği ve öğretmenlik bölümlerinde başarı sıralaması şartı olduğunu göz önünde bulundurmalıyız.
7- Tercih yaparken en önemli hususlardan birisi de maddi planlamayı iyi ve kendi standartlarımıza uygun bir biçimde yapmaktır. Büyükşehirde okumayı veya vakıf üniversitesinde okumayı düşünüyorsak ailemizin bize sunacağı olanakları gözden geçirmemiz gerekmektedir.
8- Başarı sıralamamıza uygun lisans bölümüne yerleşmediğimiz takdirde benzer programlardaki ön lisans bölümüne yönelip dikey geçiş sınavı (DGS) ile geçiş yapma fırsatımızın da bulunduğuna dikkatlerden kaçırmamız gerekmektedir.
(Furkan ÖZBEK)
Tercih Dönemi öncesi bilinmesi gerekenler
Psikolojik Danışman Furkan Özbek
Yorumlar (25)