Niğde’de Yangın Söndürme Cihazı Satış ve bakım firması işletme sahibi Durmuş Ali Altıparmak, Yangın Söndürme Cihazları konusunda vatandaşlar ve firmaların bilinçsiz olduğunu belirterek cihazlarla ve yangına müdahale ilgili eğitim verilmesi gerektiğini savundu.
YANGIN SÖNDÜRME EĞİTİMİNE İHTİYACIMIZ VAR
Firma ve mesleği Babasından devralarak işi devam ettirdiğini belirten Firma sahibi Altıparmak , “Yangın söndürme cihazı ve kullanımında vatandaşlarda bilinç olmadığı için bana göre çok zayıf, sıfır. Çünkü yangın söndürme tüpünün önemini gerekli yardımının ne olduğunu bilmediği için sadece angarya olarak görüyorlar. Trafikte polis durduğu zaman ceza yemeyeyim diye var. Bunun kullanım şeklini nasıl kullanacağını bilmediği için sıfır. Dolayısıyla bizim çok büyük bir yangın söndürme eğitimine ihtiyacımız var. Bu sadece şoförler için değil. İşletmeler için de aynıdır. Yani şurada Niğde’nin içerisinde kaç tane işletmeye giderseniz gidin tüpü vardır ama çalışmıyordur. Vardır ama kullanmasını bilmiyordur. Vardır ama neyi nerede kullanacağını bilmiyordur. Örneğin bir köpüklü yangın söndürme tüpünü tutup da elektrik fan söndürmesini yaparsanız bir elektrikten dolayı cereyan çarpma riski var ve ölümüyle sonuçlanabilir. Dolayısıyla bunların biz bilincine varmamız lazım.” Dedi.
BEN GÖNÜLLÜ OLARAK EĞİTİM VERMEYE HAZIRIM
Altıparmak ayrıca, ”Yani bana göre bana sorarsanız Niğde bomba üstünde oturuyor. Yani sadece işletme olarak görmeyin olayı. Bilinç olarak, eğitim olarak, maalesef. Yani sağ olsun, AFAD olsun itfaiye olsun bir nebze tatbikatlar vermeye çalışıyor ama bu görselde kalıyor. Dolayısıyla eğitimli olur isek eğer bunun sonucunda neyin ne, nasıl yapıldığını, ne şekilde yapıldığını bilirsek o zaman biz de bir AFAD oluruz. Şimdi şöyle bir düşünün. Allah göstermesin bir yangında itfaiye en kötü şartlarda 5 dakika içinde geliyor. Şimdi 5 dakika içinde zaten bitmiş oluyor olay. O zaman biz ne yapacağız? Bu yangın söndürme tüplerini ilk müdahalede kullanacağız. Yani ilk beş dakika içerisinde biz müdahale edeceğiz ki itfaiye ve diğer kurumlar yardımcı olsun bize. Ama sen şimdi söndürmezsen beklersen dizlerini döversen ondan sonra aradım 15-20 dakikada geldi içinde diye suçlu ararsan herkes suçlu. Ama hiçbir zaman kendisi kendi suçluğunu kabul etmez. Çünkü bilmiyor. Dolayısıyla kurum ve yetkililerden bir nebze de olsa bu konuda yardımcı olan eğitim, seminer yani ben gönüllü olarak eğitim vermeye hazırım. Ama burada önemli olan her şeyden önce yangın söndürme, tüpünü nasıl kullanacağımızı bilmekteyiz.” İfadelerini kullandı.
(Dahi GEDİK)
DSC_0228