19 Ekim Muhtarlar Günü Niğde’de düzenlenen törenle kutlandı
Niğde Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen kutlama töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda Niğde Muhtarlar Derneği Başkanı Bahtiyar Yamaner Dernek Çelengini Atatürk Anıtına sunduktan sonra günün anlam ve önemini belirten konuşma gerçekleştirdi.

DSC_0618
Muhtarlar Derneği Başkanı Bahtiyar Yamaner konuşmasında; ‘’19 Ekim muhtarlar günü azmin, kararlılığın, duruşun ve inancın hikâyesidir. Bugün muhtarlar günü dokuzuncu yılını kutluyoruz. Muhtarlık müessesesinin kuruluş günü olan 14 Ekim tarihi Başbakanlığın 19 Ekim 2015 tarih 11 sayılı genelgesiyle aynı gün resmi gazetede 29507 mükerrer sayısıyla yayınlanarak ’Muhtarlar Günü’ kutlanmasına karar verilmiştir. Bugünün ‘Muhtarlar Günü’ ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, hükümetimize, gazi meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu'na şükranlarımızı sunuyoruz. 19 Ekim 1829 tarihinde 2’nci Mahmut tarafından yayınlanan bir fermanla Üsküdar Eyüp ve Galata kadılıklarında daha sonra 2 Aralık 1833 tarihinde Anadolu'da Kastamonu Taşköprü'de kurulan muhtarlık müessesesi 194 yıldır bu topraklarda varlığını sürdürmektedir. Muhtarlık müessesesi her ne kadar 1913 ve 1933 tarihlerinde iki defa hukuki olarak kesintiye uğrasa da o dönemlerde dahi varlığını devam etmiştir. Muhtarlık Osmanlı'dan Cumhuriyete taşınan ender kanunlardan biridir. Muhtarlarımız bir yandan köy ve mahalle sakinlerinin devlet kurumlarıyla ilişkilerinde aracı bir rol oynarken diğer yandan da Çağdaş Kamu Yönetimi anlayışının en temel gereksinimlerinden biri olan katılımcılığın sağlanmasına bir görev yerine getirmektedir. Muhtarlar Günü genelgesinde; “Muhtarlarımız ve muhtarlık müessesesinin ihtiyaçları, karşılaştıkları sorunlar ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileriyle bu müessesenin tarihsel bağlarını koruyarak geleceğe ilişkin vizyonun belirlenmesi yönelik çalışmaların yürütülmesi amacıyla 19 Ekim Muhtarlar Günü olarak belirlenmesini uygun görülmüştür” denilmektedir’ dedi.

DSC_0627
TÜRKİYE MUHTARLAR BİRLİĞİ MUTLAKA KURULMALIDIR
Muhtarların beklentilerini de dile getiren Başkan Yamaner; ‘’Demokrasinin kılcal damarları olan muhtarların 2972 sayılı kanun çerçevesinde muhtarlık seçimlerine adaylık usulü de getirilmelidir. 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 9’uncu maddesinde değişikliğe gidilmeli, maddedeki muğlak ifadelerinin yerine daha somut ifadeler kullanılmalıdır. Muhtarın mahalleyi ilgilendiren konuların görüşüldüğü, ihtisas komisyonlarına katılması sağlanmalı ve bu komisyon kararlarında, muhtarların oy hakkı tanınmalıdır.5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda değişiklik yapılarak muhtarlar tarafından düzenlenecek bir belgeyle adres kayıt işlemlerinin yapılması sağlanmalıdır. Mahalle muhtarlarına da evlendirme yetkisi verilmelidir. Muhtarların izin hakları bir kanunla düzenlenmelidir. Muhtarların sağlıklı örgüt yapıya kavuşturulması için mutlaka ve mutlaka Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır’’ dedi.
BU MÜESSESE SİYASALLAŞMAMIŞ TEK ÇÖZÜM MERKEZİDİR
Başkan Yamaner konuşmasının son kısmında; ‘’Bu saydığımız sorunlar bugün muhtarlık müessesesinin içinde bulunduğu ciddi sorunlardır. Çağdaş muhtarlık anlayışının benimsenmesi, bu sorunların ortadan kaldırılması da mümkündür. Muhtarlığın yüzde dört yıllık idareyi temsil eden kurumları arasında siyasi barışın sağlandığı teknisyen olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti'ndeki mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir. Bu nedenledir ki seçmen muhtarın 24 saat kapısını çal siyasi değil, çözüm merkezi olduğunu bildiği bu kurumu kendisine daima yakın hissetmektedir. Keza bizlere göre dünyada örneği olmayan en önemli işleri de genel yerel idare arasındaki iş yükünü çoğaltacak ve zaman zaman yaratacak ortam uzak, vatandaşla devlet kurumlarının karşı karşıya getirmeye aracı kurum olarak bir işleme yerini almıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi muhtar, demokrasinin temel taşıdır’’ İfadelerine yer verdi.
Kutlama programına Niğde Muhtarlar Derneği üyeleri, siyasi parti ve STK temsilcileri katıldı.
(Dahi GEDİK)