Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde (NÖHÜ) gerçekleştirilen Kırsal Kesimdeki Kadınlar İçin Ekonomik Fırsatlar Yaratmak Amacıyla İklim Değişikliği Uyum Stratejisi Uygulaması Projesi’nin açılış programına katıldı.

Kadın Istihdam Oranı 2023’Te Yaklaşık %36 Oldu 1

YAKLAŞIK 84 BİN KADINIMIZI DOĞRUDAN İLGİLENDİRECEK
Niğde Valisi Cahit Çelik Projenin açılış konuşmasında   ;  “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile Avrupa Birliği Mali Yardım Dairesi tarafından finanse edilen ‘Kırsal Kesimdeki Kadınlar İçin Ekonomik Fırsatlar Yaratmak Amacıyla İklim Değişikliği Uyum Stratejisi Uygulaması’ projesinin açılış programına hepiniz hoş geldiniz.Devletimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde gerek kırsal kalkınma gerek iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması konusundaki projeleri, çeşitli hibe destekleri kapsamında fonlamaktadır. Girişimcilik destekleri ve kırsal kalkınma hibeleri gibi programların önemli bir bölümünün kadınlarımız için yapılan projelerde kullandığını görmekten dolayı da büyük memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. Bugün burada üniversitemizin hazırladığı bir ayağı ile kırsal kalkınma bir ayağı ile iklim değişikliği olan projenin başlangıcını yapmaktan dolayı son derece mutluyum. Proje ile kırsal kesimde yaşayan kadınlarımızın ekonomik yönden güçlenmesi ve iklim değişikliğiyle uyum kapasitelerinin artırılması konusunda birtakım çalışmalar yapılacaktır.Geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından açıklanan veriler ışığında Niğde’mizin nüfusunun 377 bin 80 kişi olduğu görülmektedir. Bunun 188 bin 306 kişisini ise kadınlarımız oluşturmaktadır. Kadın nüfusumuzun 83 bin 722’si bizim kır nüfusu diye adlandırdığımız, nüfusu 20 bin ve altı belde ve köylerde yaşamaktadır. Yani uygulanacak bu proje, kır nüfusumuz olan yaklaşık 84 bin kadınımızı doğrudan ilgilendirecek.” Sözlerine yer verdi.

Kadın Istihdam Oranı 2023’Te Yaklaşık %36 Oldu 2

KADIN İSTİHDAM ORANI 2023 YILI İÇERİSİNDE YAKLAŞIK %36 OLDU
Vali Çelik konuşmasının devamında, ”Ülkemizdeki kadın istihdamı verilerine baktığımızda ise kadınımızın toplam istihdam içerisindeki oranının özellikle 2008 yılından itibaren istikrarlı bir biçimde arttığını görüyoruz. Devletimiz, kadın istihdamı konusunda oldukça kararlı bir şekilde duruyor. Toplam istihdam içinde kadın istihdam oranı 2023’te yaklaşık %36 oldu. İlimizde ise kadının iş gücüne katılım oranı %30 düzeyindedir. Diliyorum ki; bu ve benzeri kadın istihdamı projeleri ile biz de kadın istihdam oranımızı daha yukarılara taşırız. Proje kapsamında muhtar ve imamlar gibi kırsal liderle kırsalda yaşayan kadınlar ve ilkokul öğrencileri arasında iklim değişikliğine uyum sağlamak amacıyla uygulamalı eğitim ve workshoplar düzenlenecek, bu şekilde farkındalık oluşturulacaktır. Ayrıca, verilen eğitimler sonucunda tarımsal faaliyetlerden kaynaklı atıkların yeniden değerlendirilerek kompost gübre üretimi ile doğa dostu organik gübre haline getirilecek, eğitimler ve iş birlikleri yoluyla da kadınlarımızın teknik ve yönetim kapasiteleri güçlendirilecektir. Kırsal kesimde yaşayan kadınlarımız toplumumuzun temel taşları olup; onların güçlenmesi, sadece kendileri için değil aynı zamanda tüm toplumumuz için büyük bir öneme sahiptir. Uygulanacak olan bu proje ile tarımsal üretim süreçlerinde daha sürdürülebilir ve dayanıklı yöntemlerin kullanılması teşvik edilecek, aynı zamanda kadınlarımızın tarım dışı gelir kaynaklarına erişimini artıracak birtakım destekler sunulacaktır. Kadınlarımızı ekonomik büyümeye dahil etmek, bu zincirin bir halkası haline getirmek için bu tür projelerin önemi büyüktür. Projenin sağladığı veri ve bilgilerin kadınlar için daha iyi bir geleceğin inşa edilmesine katkı sunacağına yürekten inanıyorum. Uygulanacak projenin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyor ve örnek bir proje olarak ülkemizde yaygınlaşmasını temenni ederek, hepinizi en derin muhabbetle selamlıyorum.” Dedi.
Projenin açılışına Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, protokol üyeleri ve birçok akademisyen katıldı.
(Dahi GEDİK)