Bu köşede yıllardır çeşitli konularda, özellikle bilim, bilim politikaları, problemleri ve çözüm yolları, eğitim ve istikbale yönelik fikirler hakkında yazar dururum. Zaman zaman da gençlerimizi muhatap alan makaleler de kaleme alır onlarla ülkemizin, insanlığın ve kâinatın geleceğini konu alan hususlar hakkında hasb-i hâl ederim.
İşte bu makalemde de yine tüm gençlere nasihat niteliğinde ve teşvik edici ve uyarıcı olarak, bunca yıllık tecrübelerimin sonucunda serd etmeyi faydalı bulduğum ve her biri hakkında saatlerce konuşabileceğim, kendi çocuklarım, torunlarım ve öğrencilerime de her zaman hatırlattığım şahsi önerilerimi paylaşmayı bir vazife olarak addediyorum.
İşte, her biri üzerinde derin derin düşünmenizi ve fikir üretmenizi istediğim, beyninizin konnektomunun faaliyete geçebilmesine yardımcı olması amacıyla gayrinizami olarak sıraladığım nasihatlerim!
İtiraz edin, hayal kurun, ilerleyin!
“Çakıl taşı gibi olun!” Özünüzü kaybetmeyin. Parçalanıp kaybolmayı değil, çıkıntılarınızı törpüleyip etrafla uyum içinde olun.
Okuyun! Not alın! Kendi kitabınızı kendiniz yazın. Okunabilen her şeyi okuyun.
Her kitapta size yarayan bir bilgi vardır. Kendinizi iyi tanıyın. Konforunuzu terk edip, dış dünyaya açılın. Durmayın, harekete geçin. Şems-i Tebrîzî; “Her insan ölecek yaştadır!” der.
Mevlana; “Şayet yürümeye başlarsan, yollar sana açılır!” der. Bilim insanlığı, bir yaşam tarzıdır. Yolunuzu aydınlatan bilim olsun. Dürüst olun. Güler yüzlü olun. Rakamlara eziyet etmeyin. Bildiğinizi öğretin. Hep öğrenci ve hep öğretmen olun. Öğretmekten haz alın. Bilgi ve tecrübenizi paylaşın. Sıra dışı olun. Alamet-i farikanız olsun, farklı olun, hayalci bir tırtıl olun. Etik davranın (Rakiplerinizle gizli iş çevirmeyin)Sözünüze ve randevunuza sadık kalın.
Not alın hafızanıza güvenmeyin. Öğrendiğinizi en basit şekilde anlatmaya çalışın. İse en zorundan başlayın. Pes etmeyin. Başarısızlığa doymayın. Saygılı ve hürmetkâr olun. Kadirşinas ve kıymet bilir olun. Her zaman şükürbaz olun, teşekkür edin. Balık gibi olmayın. İçinde bulunduğunuz ortamın kadrini bilin. İçinde bulunduğumuz umman, Zihindir, farkında olun zihninizin. Ön yargılı olmayın. Meraklı olun. Şüpheci olun. Detaycı olun. Ütopya sahibi olun. Yaratıcı olmak çalışkanlıktan önemlidir. Meşaleniz bilim olsun. Bilim, bir ummandır. Sakın “Bu iş tamam” demeyin. İyi bir gözlemci olun ve ders çıkartın. Birçok saha ile ilgilenin, çok yönlü olun. Hayalci olun(Okumak ve seyahat etmek en iyi hayali kurmada yardımcıdır)
Kendinizi devamlı yenileyin ve esnek bir zihne sahip olun. Hobi sahibi olun. Çok yönlü olun. Çok soru sorun. İlim önce, iman sonra gelir, unutmayın. İnanmadan önce, anlamanın peşinde olun.Konnektomunuzu oluşturmak için, tecrübelilerle istişare edin. Nöronu örnek alın. Hayat, en iyi öğretmendir, unutmayın. Eleştirileri dikkate alın. Mutluluğu küçük şeylerde arayın. Kanaatkâr olun. Para ile alınabilecek şey için zaman harcamayın. Para ile alınamayacak şeyler için zaman harcayın. Kafanıza takılan sorunun cevabını bulmadan uyumayın. Okumak ve çalışmak için zaman, kitap, mekân ve imkân aramayın! İçinde bulunduğunuz an, en müsait zaman ve elindeki kitap en uygun kitaptır. Planlı ve programlı olun. Her işinizi kendiniz takip edin. Ailenize zaman ayırın. Hep iyimser düşünün. Kötü düşünmeyin. Başarısızlıklardan yılmayın. Fırsat kollamayın, fırsatı kendiniz yaratın. Bir rakibiniz, hatta düşmanınız olsun. Kendinizi kendinize rakip yapın. Hep değişim içinde olun, metamorfozu yaşayın. Zeki ve çalışmaktan ziyade, daha iyi ve daha yaratıcı olun!Lider olun. Vagon değil, lokomotif olun.
Ölümsüz olun!
Bunların her biri, bir konferans ve hatta bir kitap konusu olabilecek aforizmalardır. Başka aforizmaya ne gerek.Hicran, Hicran’lığını yapadursun! Güftesi bana, bestesi Dr. Yılmaz Karakoyunlu’ya ve icrası Melihat Gülses’e ait (https://www.youtube.com/watch?v=FeRg3kfcIjI), Acemkürdi Makamı’ndaki bir rubaimizi paylaşarak bitirelim.
DUR BİRAZ
Kaçma Canım, Gitme Aşkım, Bitme Sevgim Dur Biraz!
Yandı Bağrım Hasretinden, Soldu Rengim, dur biraz
Vuslatınla Dindir Artık Gel de Sonsuz Hasreti,
Al Emanet Sende Kalsın, Aşkta Dengim Dur Biraz.
Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın