Türkiye'de konut sahibi olmak isteyen binlerce aile için umut kaynağı olan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) son zamanlarda aidat ücretlerinde görülen yüksek artışla gündemde. Niğde’de de geçtiğimiz ay 230 TL olan aidat ücretinin 450 liraya yükseltilmesi ev sahipleri ve kiracılar tarafından tepkiyle karşılanarak sık sık dillendirilmeye başlandı.
TOKİ, 2000 yılından bu yana Türkiye'nin dört bir yanında konut projeleri geliştirerek düşük gelirli ailelerin uygun fiyatlarla konut sahibi olmalarına olanak tanıdı. Ancak son dönemde TOKİ konutlarına sahip olan birçok aile, aidat ücretlerindeki belirgin artışlarla karşılaştı. Bu artışlar, birçok kişinin aile ekonomisi ve bütçesini zorlamaya başladı
Aidat ücretlerindeki yüksek artış, aynı zamanda konut sahipleri ile TOKİ yönetimi arasındaki gerilimi artırıyor. TOKİ ise artan maliyetleri dengelemek için bu artışların zorunlu olduğunu belirtiyor.
TOKİ'de aidat ücretlerindeki yüksek artış, hem konut sahipleri hem de kamuoyu tarafından yakından takip edilen bir konu haline gelmiş durumda. Sorunun çözümü için tüm tarafların işbirliği yapması ve adil bir denge bulunması gerektiği belirtiliyor.
(Dahi GEDİK)