Geleneksel el sanatlarından biri olan tesbihcilik Niğde'de yaygın bir şekilde devam ediyor. Sosyal medya üzerinden satış yaparak geçimini sağlayan Niğdeli tesbihci Yasin Eker Türkiye'nin her yerine hatta gerekli olduğunda yurt dışına da satışlarımız vardır dedi.
Niğde’de merkez Yeni Çarşı’da, halk arasında Sanat Sokağı olarak adlandırılan Türköz Sokakta tesbih satışı yapan Yasin Eker, tesbih satışları ve sektörle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Eker yaptığı açıklamada; ‘Tesbihat bir gündem oldu ve vazgeçilmez bir hobi. İşimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. 5 yıldır bu işin içerisindeyim. Sosyal medya üzerinden canlı yayın yaparak satış yapıyorum. Bugün 50 liradan 50 bin dolara, hatta 5 yüz bin dolar aralıklarında tespihlerimiz bulunmaktadır. Sonuç olarak bu işin ticaretimizi yapıyoruz. Mezat sayfamızda akşam saat dokuzdan gece saat bir ikiye kadar canlı yayın ihale üzeri satışlar gerçekleştiriyoruz dedi. Türkiye'nin her yerine gerekli olduğunda yurt dışı da dahil olmak üzere satışlarımız mevcuttur. Tesbih kimine göre bir tutku, kimine göre bir hastalık, kimine göre hobi, kimine göre ticaret, kimine göre para kazanma, kimine göre de yatırım aracıdır. İnsandan insana değişiyor. Niğde olarak Türkiye genelinde üst seviyedeyiz. Yani gerek esnaflar olarak gerek bilgi olarak Niğde şu an iyi bir noktada. Nihayetinde Niğde'de bir işletmemiz var. Niğde içi ticaretlerimiz çok da aşırı değil fakat il dışı açık satışlarımız en çok Ankara, İstanbul, Urfa, Mardin ve Maraş’a satışlarımız çok fazla.
BU İŞE CİDDİ MİKTARDA PARA BAĞLAYAN İNSANLAR VAR
Tesbihlerin özellikleri ve fiyatları nedir diye soracak olursanız, özellikleri yeni malzeme diye adlandırdığımız sıkma ateş teşbihleri var, bunların fiyatları 255 -350 bin arasında değişmekte. Damlalarımız ve Osmanlılarımız var, Oltularımız var. Birkaç tanesini sizlere göstereyim. Mesela bu Kalling damla diye adlandırdığımız milyonlarca yılda fosilleşen bir üründür. Ortalama fiyatı da 10 dolar olarak satılır. Yani bu tespihte 10 bin, 15 bin TL değerinde bir tespih. Değerli, çok talep alan ve çok satışı olan bir tespih. Bir adet Osmanlımız var, döneme ait objelerden veya malzemelerden tasarlanmış bir tespihtir. Maddi değeri 12 iki bin dolardır. Altın tozalı. Bunlar çok nadir bulunan, çok da talep edilen ürünlerdir. Ciddi miktarda para bağlayan insanlar var bu işe. Gerek 50 milyon, gerek yüz milyon para bağlayıp bu işe hastalık merak saran abilerimiz de var. Oltu taşlarımız var. Erzurum'un kuzeydoğu bölgesinde genellikle bulunur. Üzerinde ciddi anlamda bir üründür. Yani talep de edilen bir üründür. Ortalama fiyatı da bunun 10 bin lira civarında bir üründür.’ dedi.
(Dahi GEDİK)