Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi(NÖHÜ), bölgesel tarımsal değerleri koruma ve geliştirme hedefiyle önemli bir projeyi hayata geçirdi. Üniversitenin Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde, Niğde’ye özgü üzüm çeşitlerinin yer aldığı yeni bir bağ kuruldu. Proje kapsamında, 200 adet aşılı asma fidanı toprakla buluşturuldu.
Kurulan bağda Kavak Yaprağı, Cevşen, Kızıl Üzüm, Kara Şabi, Mor Şabi, Siyah Üzüm ve Ak Üzüm olmak üzere toplam yedi farklı yerel asma çeşidinin dikimi gerçekleştirildi. Projenin temel amacı, bu yerel üzüm çeşitlerinin genetik kaynaklarını ortaya çıkarmak, moleküler karakterizasyonlarını yaparak koruma altına almak ve ileriye dönük olarak çeşit geliştirme ve ıslah çalışmalarına zemin hazırlamak.
Aynı zamanda bu bağ, Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi öğrencilerine uygulamalı eğitim alanı olarak da hizmet verecek.

"NİĞDE BAĞCILIĞI YENİDEN CANLANACAK"
Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu da projeye bizzat katılarak öğrencilerle birlikte asma fidanlarını dikti. Prof. Dr. Uslu, “Niğde’miz için çok büyük öneme sahip olan bağcılığı canlandırmak adına önemli bir adım atıyoruz. Bor’daki yaklaşık 10 dönümlük alana yedi üzüm çeşidini diktik. Hedefimiz bu alanı önce 50, ardından 100 dönüme çıkarmak. Buradan elde edeceğimiz kökleri ise Niğdeli üreticilere ücretsiz dağıtacağız.” dedi.

30 DEKAR ALANDA SEBZE DİKİMİ DE YAPILDI
Üniversitenin Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde geleneksel hale gelen sebze üretimi çalışmaları da sürdürülüyor. Bu yıl 30 dekar alanda kavun, karpuz, salçalık ve sofralık domates, kapya biber, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan ve salatalık gibi birçok sebze çeşidinin dikimi gerçekleştirildi.
Rektör Uslu, bu çalışmaların aynı zamanda bir AR-GE projesi olduğuna dikkat çekerek, “Islah ve çeşitlilik çalışmalarımız devam ediyor. Ürünlerimiz, üniversitemizin satış ofisleri aracılığıyla Niğdeli tüketicilere ulaştırılacak.” ifadelerini kullandı.
(NÖHÜ)





