Kış aylarına yaklaşırken, daha ekonomik ısınma alternatifleri arayan Niğde’de birçok vatandaş, şekli ve alışılagelmişin dışında yakıtıyla da dikkat çeken peletli sobaları tercih etmeye başladı.
Gerek doğalgaz gerekse kömür fiyatına nazaran peletin ton fiyatının daha ucuz olması vatandaşlara daha cazip geliyor. Yakıtın daha ucuz olması, duman miktarının az olması hem de neredeyse hiç kül çıkarmamasından dolayı peletli sobalar oldukça rağbet görüyor.
Niğde’de peletli soba konusunda satış ve kurulum yapan bir firmanın Finansal Sorumlusu Olcay Turan ürünler ve fiyatlar hakkında bilgi verdi; “Elimizde kazanlarımız var, kalorifer ve kalorifer tesisat sistemi var, tesisatı da kuruyoruz, peteklerimiz de mevcut ve doğal gaza uyumlu. Örneğin müşterimize tesisatı kurduktan sonra doğal gaz o bölgeye geldiği zaman, direkt kombiyi yerleştiriyoruz o şekilde ayarlıyoruz biz. Bu şekilde giriliyor. Bunların dışında az önce de dediğim gibi çeşitli markalardan 4 farklı petek bizde mevcut.
ÖNCEKİ YILA GÖRE FİYAT VE TALEP ARTTI
Fiyatlarda bir yükselme var piyasadan dolayı. Fakat doğal gaza göre daha uygun oluyor. Mesela örnek vereyim. Pelet yakıtın şu anda tonu 5 Bin 750, Kömürün ise maliyeti 9 milyar. Aradaki fark aşağı yukarı 4 Bin küsur lira Şu anda kampanya fiyatımız var,  tonu 5 Bin 750 lira.120 metrekare bir evin ölçüsüne göre, 25’lik kazan giriyor, bu ölçülerde evin maliyeti yüz yirmi, yüz otuz metrekarelik bir evin maliyeti ortalama 75 bin liralara çıkar. Petekler, tesisat, pazar hepsi dâhil. Geçen yılda 55-60 Bin lira arası maliyeti oluyordu. Yine geçen yıla göre müşteri talebi yüzde 40-50 oranında arttı
Tesisatı kurmamız 2 günde kurup teslim ediyoruz. Bazen 1 gün sürüyor, bazen 2 gün. Bize doğal gaz malzemeleri de var. Onları da satıyoruz. Hepsi de var bizde. Onları da satıyoruz. Normal soba da var. 7-8 metreye yakın ölçüde şömine tarzı soba da var.
GENELDE KÖYLER TERCİH EDİYOR
Ürünlerimizi genelde köyde oturan müşterilerimiz tercih ediyor. Köy olsa doğalgaz gitmeyen yerler tercih edilir ama şu anda doğal gaza göre fiyatlar daha uygun ve kampanyalı. Normal kullanıcılar da yani Niğde'nin merkezinden de oldukça talep var. Niğde’linin ısınma yöntemleri değişiyor diyebiliriz.
(Dahi GEDİK)