Niğde İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Arama ve Kurtarma ekibi gazetemizi ziyaret ederek, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Niğde İHH Arama ve Kurtarma Birim Sorumlusu Kamil Kılınç beraberinde lojistik sorumlusu Nuh Göktaş, arama ve kurtarma gönüllüleri Zekeriya Kılınç ve Halil İbrahim Gergin ile birlikte gerçekleştirilen ziyarette Niğde İHH Birim Sorumlusu Kamil Kılınç çalışmalar hakkında bilgi verdi. Niğde İHH Arama ve Kurtarma Ekibinin 2018 yılında kurulduğunu belirten Kamil Kılınç; yaptığı açıklamada; ‘’Niğde İHH Arama ve Kurtarma olarak ülkemizde olabilecek her türlü deprem, yangın, sel ve benzeri doğal afetlere karşı 40 kişilik gönüllü arama kurtarma ekibiyle, bu olaylara müdahale edebilecek ekipmanları ile her türlü afetlere karşı almış olduğu eğitimlerle faaliyet göstermektedir dedi.
Son 100 yıl içinde meydan deprem gelen olaylarında Türkiye 77’nci sırada yer almaktadır.  Son 30 yılda sadece doğal afetler nedeniyle dünya genelinde 2.3 milyon insan hayatını kaybetti. Dünyada örneğine rastlanmayan 6 Şubat depreminde ise 55 bin vatandaşımızı kaybettik. 
İHH Arama ve Kurtarma ekipleri depremin yaşandığı 11 ilimizde aktif görev yaparak 3 bin 28 vatandaşımızı sağ olarak kurtarmıştır. Bununla birlikte ekiplerimiz afetzedelerin hayatı normale dönene kadar gıdadan barınmaya, sağlıktan psikososyal desteğe kadar her alanda yanlarında yer almaktadır dedi.
Yaşanabilecek doğal afetlere karşı ekiplerimiz Niğde İl AFAD Müdürlükleri ve bu müdürlüklerin yetkilendirdiği İHH’nın kedi bünyesindeki eğitmenler tarafından eğitim almakta ve eğitimini tamamlayan ekiplerimize sertifikaları verilmektedir.” şeklinde konuştu. 
Bundan sonraki süreçte ekiplerinin belirli periyotlarla eğitim çalışmalarının devam ettiğini belirten Niğde İHH Birim Sorumlusu Kamil Kılınç açıklamasının devamında; ‘’Ekibimize yönelik eğitim ve kamp çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca arama kurtarmada kullanılan alet ve donanımları da artırmaya devam ediyoruz. Allah vermesin yaşanabilecek afetlerde Niğde İHH Arama ve Kurtarma ekibi olarak göreve hazırız” dedi.
(Dahi GEDİK)