Niğde’nin en önemli turizm uğrak yerlerinden biri olan Gümüşler Manastırı, yaz mevsiminin son günleri olmasına rağmen ziyaretçilerini ve turistleri ağırlamaya devam ediyor.
Dünyada ilk ve tek olan Gülen Meryem Ana freski ise görenleri büyülerken, manastırı defalarca ziyarete gelen vatandaşlar da dikkat çekiyor. İsa’nın doğumunu ve sonrası ile ilgili sürecinde hikayeleştirildiği muhteşem görseller ve Kapadokya’da örneği görülmeyen, av sahneleri, çeşitli hayvanlardan oluşan bir kompozisyonlar ziyaret edenleri büyülemeye devam ederken, merkeze olan yakınlığı ise ilgiyi artırıyor. Kapadokya’daki pek çok kilisede olduğu gibi, Gümüşler Manastırında da duvar resimlerinin ikonografik ve üslup özelliklerine göre yapılabilmekte. Kilisedeki resimlerin bu özellikleri ve karşılaştırmalı değerlendirmeler yöntemi ile 11. İle 12. Yüzyılalar ile tarihlendiriliyor.
YETİŞKİNLERE MÜZE KART, 18 YAŞ ALTINA İSE ÜCRETSİZ
Manastırın mimarisi ve içinde bulunan boyama figürleri, ziyaretçilere adeta geçmişe bir zaman yolculuğu yaptırıyor. Bu muhteşem tarihi yapıya çocuk, yaşlı herkes gelebiliyor. Müze Kart uygulaması ile e-devlet üzerinden kolayca işlem yapılan girişlerde, 18 yaş altı gençlere ve çocuklara ise giriş ücretsiz.
Gümüşler Manastırı, özellikle freskleri ve benzersiz mimarisiyle dikkat çekiyor. Manastırın içinde yer alan freskler, sanat tarihçileri ve meraklıları için büyük bir önem taşıyor. Ayrıca, manastırın doğal güzelliklerle çevrili olması, ziyaretçilere huzurlu bir ortam sunuyor. Manastırın yer aldığı Gümüşler Kasabası'nın Orta Çağ’daki adı ve tarihi hakkında dönem kaynağı bulunmamaktadır. Büyük bir kaya kilisenin içine oyulan manastır Kapadokya bölgesindeki günümüze iyi korunarak gelmiş ve en büyük manastırlardan birisidir.
Turistlerin yoğun ilgisi, bölge ekonomisine de olumlu yansıyor. Yerel esnaf ve işletmeler, artan ziyaretçi sayısıyla birlikte hareketlilik yaşıyor. Manastır çevresinde bulunan kafe ve restoranlar, ziyaretçilere yöresel lezzetler sunarak, bölgenin kültürel zenginliklerini tanıtma fırsatı buluyor. Belde de butik oteller bile açılmış durumda.
GÜMÜŞLER MANASTIRI HAKKINDA BAZI BİLGİLER
Kapadokya’da kayaya oyulmuş pek çok manastır bulunmaktadır ve bazı bilim adamları bunları yemekhaneli (trapezalı) ve açık avlulu olmak üzere iki grupta ele almaktadırlar. Gümüşler Manastırı ikinci grup dâhilindedir. Manastırın en önemli yapısı, kompleksin kuzeyinde yer alan kilisedir. Dört serbest destekli kapalı Yunan haçı planlı kilisenin kuzey haç kolunun kuzeyinde iki mezar nişi, naosun batısında beşik tonoz örtülü iki giriş mekânı bulunmaktadır. Manastır da yer alan diğer mekânların pek çoğunun işlevi bilinmemektedir.
Kilisenin duvar resimlerinde en az üç farklı ustanın çalıştığı düşünülmektedir. Ana apsisteki üç şerit halindeki resimlerin en üstündeki Tahtta İsa, sağında iki melek, İncil yazarlarının sembolleri ile Desis sahnesinde yer alan Meryem ve havariler, en alttaki şeritte ise Kayserili Büyük Basileios, Nysa’lı Gregorios, Nazians’lı Gregorios gibi kilise babalarının resimleri yer almaktadır.
Kuzey haç kolundaki Meryem’e Müjde, İsa’nın doğumu ve Tapınağa Takdimi sahneleri ile Vaftizci Yahya ve Aziz Stephanos figürleri ikinci bir sanatçının elinden çıkmış olmalıdır. İç narteksten naosa giriş kapısının güneyindeki Meryem ve çocuk İsa ile iki yanlarındaki baş melekler Gabriel ve Mikael figürleri üçüncü sanatçıya ait. Narteksin üstündeki bir odanın duvarlarında Kapadokya’da örneği görülmeyen, av sahneleri, çeşitli hayvanlardan oluşan bir kompozisyon dikkat çekiyor.
(Dahi GEDİK/ÖZEL HABER)

26... 26...

Gümüşler Manastırı, Yazın Son Günlerinde De Yoğun Ilgi Görüyor (6)

Gümüşler Manastırı, Yazın Son Günlerinde De Yoğun Ilgi Görüyor (4)

Gümüşler Manastırı, Yazın Son Günlerinde De Yoğun Ilgi Görüyor (6)

Gümüşler Manastırı, Yazın Son Günlerinde De Yoğun Ilgi Görüyor (5)

Gümüşler Manastırı, Yazın Son Günlerinde De Yoğun Ilgi Görüyor (2)

Editör: Niğde Haber