Niğde’nin merkeze bağlı beldelerinden oldukça önemli bir yere sahip olan Aktaş Beldesi’nde bulunan Rum Kilisesi olan Kilise Cami resmen kaderine terkedilmiş ve yıkılması bekleniyor.
Niğde’de birçok tarihi yapıda karşımıza çıkan ilgisizlik bu kez de Aktaş beldesinde ortaya çıktı.
Tarihsel kimliği olarak oldukça değerli bir yerleşke olan Aktaş beldesinde Cumhuriyet döneminde Cami olarak kullanılan ve bitişiğine minare inşa edilen ve beldenin merkezinde yeni yapılan cami ile birlikte iyice atıl kalan tarihi kilise adeta yıkılmaya terkedilmiş.
CAMİ YAPIILDIKTAN SONRA UNUTULDU
Kaynaklara göre; Kitabesi bulunmayan kilise yöre halkının verdiği bilgiye göre 1842 tarihinde inşa edilmiş olduğu düşünülüyor.  Cumhuriyet dönemi ile birlikte gerçekleşen mübadele sonrası Müslüman Türklerin yerleşkesinde Cami olarak kullanılan tarihi Rum Kilisesi zaman zaman definecilerinde uğrak yeri haline gelmişti. 2017 yılında Beldeye kazandırılan modern ve yeni bir cami sonrası kullanılmayan Kilise cami şimdilerde ise hem bina ve hem de bina çevresinde adeta yok oluşun izlerini taşıyor.
KAPILAR VE CAMLAR PARÇA PARÇA
Yapının camları ve kapıları adeta savaştan çıkmışçasına paramparça edilmiş durumda. Uzun zamandır bu dururumda olan Aktaş Kilise Caminin bakımsız ağaçları ve peyzajları ise terkedilmiş görüntüsünden başka bir anlam ifade etmiyor.
BELDE HALKI BU DURUMDAN RAHATSIZ
Aktaş Beldesi sakinleri bu durumun kabul edilemez olduğunu, kilise binası olmasına rağmen beldeye ilk adım attıkları yıllardan bu yana cami olarak kullandıkları bu önemli yapının bu hale gelmesi ve yetkilerinde bu duruma ses çıkartmayışına anlam veremediklerini söylüyorlar. Hatta bazı vatandaşların bu konuda yerel yöneticilere konunun çözülmesi için ricacı olduklarını fakat değişin bir şey olmadığını ifade ettiler.
ADIM ATILMASI ŞART
Çatısında adeta otların büyüdüğü, duvar çatlaklarının derinleştiği sonradan yapılan bazı tadilatların ise yenilerinin yapılması gerektiği fakat bugüne kadar pekte bir işlem yapılmaması sonucu unutulan önemli tarihi değerlerden sayılan kilisenin acilen koruma altına alınması ve tadilatının yapılması gerekiyor. Hatta gerekli tadilatların yapılarak beldede bu binanın Niğde merkezde örnekleri bulunan kiliselerde olduğu gibi, sergi ve etkinliklerde kullanılması, daha sonradan yapılan bilinçsiz tadilatlar ile kapatılan duvarları ve boyamaları yeniden ortaya çıkartılmadı.
YETKİLER DAHİ GÖRMÜYOR!
2017 Yılından bu yana ne bahçe düzenlemesi ne şadırvanı ne de lavabolarının yanı sıra kilise içinde bir düzenleme faaliyetinde bulunmayan beldenin yerel yöneticileri beldenin tam merkezinde bulunan be bir kişinin günde en az 2 kez gördüğü bu yapıya neden sahip çıkmadıkları ise oldukça düşündürücü.
Yerleşim olarak önemli bölgelerden olan ve çevresindeki kültürel ve tarihi miraslara bakıldığında da önemi daha da artan Aktaş Beldesindeki bu Rum kilisesi için acilen bir değerlendirme yapılmazsa daha sonrasında ayakta kalan bir tarihi yapıda ortada olmayabilir.
(Murat ÜMRANLİOĞLU/ ÖZEL HABER)
07
06
05
0302