AÜB Tanıtım ve Tercih Fuarı açıldı AÜB Tanıtım ve Tercih Fuarı açıldı

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin (NÖHÜ) öncülüğünde yürütülen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile AB Mali Yardım Dairesi tarafından finanse edilen “Kırsal Kesimdeki Kadınlar İçin Ekonomik Fırsatlar Oluşturma Amacıyla İklim Değişikliği Uyum Stratejisi Uygulama Projesi’nin Açılış Töreni gerçekleştirildi.

Nöhü Proje 1

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören akabinde müzik dinletisi, sinevizyon gösterimi, protokol konuşmaları, açılış oturumu ve soru cevap bölümüyle devam etti.
AMACIMIZ KIRSAL ALANDAKİ KADINLARI EKONOMİK OLARAK GÜÇLENDİRMEK
Törende açış konuşması yapan Üniversitemiz Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci, konuşmasında “Proje kapsamında toplum direncinde önemli rol oynayan kırsal kesimdeki çiftçiler, kadınlar ve ilkokul çocuklarının maruz kaldığı iklim kırılganlıklarını ele alarak uyum kapasitelerini artırmak hedeflendi. Aynı zamanda kırsal kesimde yaşayan kadınları ekonomik olarak güçlendirirken, iklim değişikliğiyle mücadelede daha aktif ve bilinçli rol almaları da amaçlanıyor.” ifadelerine yer verdi.

Nöhü Proje 2

Deveci, ayrıca NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, Niğde Valisi Cahit Çelik’e ve Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’e projeye verdikleri desteklerden ötürü teşekkürlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı.

Nöhü Proje 3

REKTÖR USLU’DAN NANOTEKNOLOJİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VURGUSU
Törende konuşma yapan NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, “Bugün burada açılışını yaptığımız projemiz Üniversitemizin öncelikli alanlarındaki stratejisine ve çalışmalarına uygun olarak hayata geçirilen bir projedir.” sözleriyle konuşmasına başladı. İklim değişikliğinin olası ciddi sonuçları nedeniyle kırsal kesimdeki daha kırılgan konumda olan kadın ve çocuklara yönelik olan bu projenin, ilgili hedef gruplarda iklim değişikliği konusunda farkındalık oluşturmayı ve ekonomik fırsatlar için yeni girişimler yaratmayı hedeflediğini belirten Rektörümüz Uslu, konuşmasının devamında “Bu yönüyle bölgesel kalkınma anlayışımıza göndermede bulunan projemizin Devletimiz ve Avrupa Birliği tarafından desteklenecek olması da bizim için ayrı bir gururdur.” dedi. Rektörümüz ayrıca konuşmasında Üniversitemizin öncelikli alan olarak benimsediği ve yoğun çalışmalar yürüttüğü yenilenebilir enerji, nanoteknoloji, enerji verimliliği, tarım ve gıda alanlarında son iki yılda başarıdan başarıya koştuğunu vurgulayarak “İnanıyorum ki ‘Bölgesel kalkınma odaklı, öncelikli alanlarda ihtisaslaşmış, topluma hizmette öncü ve yenilikçi bir üniversite olma’ vizyonuyla çalışmalarını kararlılıkla sürdüren Üniversitemizde, şehrimizin ve bölgemizin kalkınmasına katkı sunacak daha nice stratejik başarının heyecanını ve gururunu yine birlikte yaşayacağız.” şeklinde konuştu.
Konuşmasının sonunda projenin hazırlanmasında emeği geçen NÖHÜ öğretim elemanları ile tüm proje ekibini tebrik ederek başarı temennisinde bulunan Rektör Uslu, “Projemize her anlamda destek veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile ilgili kuruluşlara teşekkür ediyor; programımızı onurlandırarak gururumuza ortak olan konuklarımıza ise tekrar hoş geldiniz diyerek saygılarımı sunuyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
ÖZDEMİR :ÜNİVERSİTEMİZ ŞEHRİMİZİN EN BÜYÜK MARKASI
Törende konuşan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, konuşmasına başlarken projenin başarıya ulaşması için Niğde Belediyesinin üstüne düşen her şeyi yapacağını ifade etti. Üniversitemizin şehrimizin en büyük değeri ve markası olduğunu ifade eden Başkan Özdemir, konuşmasının devamında “Şehrimizin geleceği açısından Üniversitemizle yapılacak her türlü iş birliği çok önemli. Üniversitemizle birlikte el ele vererek yeni projelerde Rektör Hocamızla iş birliği içinde olacağız. Ayrıca yapılan projenin kadınlara yönelik olması da ayrı bir önem teşkil ediyor. Biz de Niğde Belediyesi olarak kadınlarımızı önde tutuyoruz ve açtığımız ‘Halk Ekmek’ fabrikasında şehrimizde yaşayan ve geçim sıkıntısı çeken kadınların çalışıyor olması da kadınlarımıza verdiğimiz değerin en önemli göstergesidir.” dedi.
Başkan Özdemir konuşmasını “Son olarak bu projemizin Niğde’mize hayırlı olmasını diler, emeği geçen herkese teşekkürü şahsım adına bir borç bilirim.” diyerek sonlandırdı.
VALİ ÇELİK: PROJELER ÇEŞİTLİ HİBE DESTEKLERİ SAYESİNDE FONLANMAKTADIR
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılının ikinci yarıyılının akademik personelimize ve öğrencilere hayırlı olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Niğde Valisi Cahit Çelik, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde gerek kırsal kesimin kalkınması gerek iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin azaltılması konusundaki projeler, çeşitli hibe destekleri sayesinde fonlanmaktadır. Bu projelerin önemli bir kısmının kadınlar üzerine planlanması oldukça mutluluk verici. Üniversitemizde yapılan bu proje de hem kırsal kalkınmayı hem de iklim değişikliğiyle mücadeleyi kapsıyor.” dedi. Böylesine önemli bir proje için başta Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu olmak üzere, projeye desteklerinden ötürü Niğde Belediyesine ve Belediye Başkanı Emrah Özdemir’e ve Proje Yürütücümüz Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci ile emeği geçenlere teşekkür eden Vali Çelik, “Valilik olarak biz de bu projede üzerimize düşen sorumlulukları titizlikle üstleneceğimizi bildirir, projenin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim.” diyerek sözlerine son verdi.
Tören açılış oturumundaki sunumların ardından hediye takdimleri ve günün anısına çekilen toplu fotoğrafla son buldu.
NÖHÜ Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törene NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, il protokolü, Üniversite akademik ve idari birim yöneticileri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından ilgili kuruluşların yetkilileri, sektör temsilcileri, akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
(Dahi GEDİK)