TMO’nun 2026 Hububat alım fiyatları açıklandı
TMO’nun 2026 Hububat alım fiyatları açıklandı
İçeriği Görüntüle

Tarımsal Üretim ve Küçükbaş Yetiştiricileri Genel Merkezi (TÜRKYED) Genel Başkanı Nihat Çelik, 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle çeşitli açıklamalarda bulundu.
TÜRKYED Genel Başkanı Nihat Çelik, Birleşmiş Milletlerin çevrenin korunması ve sağlığının, dünya genelinde insanların refahını ve ekonomik kalkınmayı etkileyen önemli bir konu olduğunu vurgulamak amacıyla 5 Haziran'ı Dünya Çevre Günü olarak ilan ettiğini anımsatarak “Anayasamızın 56. Maddesinde de “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.” demek suretiyle çevrenin önemi güçlü bir şekilde ortaya konulmuştur.” dedi.
1972 yılından beri kutlana gelen her dünya çevre gününde özellikle tarımsal üretim açısından geleceğimizin sorgulanmasının bir mecburiyet olduğunu belirten Çelik, halen bitkisel üretimin en temel girdilerinden olan gübre ve ilaçların yansıra aşırı tarımsal sulamanın artık bir çevre sorunu olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi.
Genel Başkan Çelik, çevre sorunlarına neden olan tarımsal uygulamaların üretimde verimliliğe olumsuz etkide bulunduğuna vurgu yaparak, “Yoğun toprak işleme ve aşırı sulama, hasat sonrası anız yakma, bilinçsiz gübre ve tarım ilacı kullanımı gibi uygulamalar hem tarımsal üretimdeki verimliliğe hem de çevre sorunlarına olumsuz manada etki etmektedir. Dolayısıyla çevreye zarar vermeden tarımsal üretim yapmak mümkündür. Bunun için de organik tarım, iyi tarım, az girdili tarım, çevre dostu tarım uygulamaları gibi faaliyetlere ağırlık verilmelidir. Tarımsal üretim nasıl ki olmazsa olmazımızdır, temiz çevre de aynı şekilde olmazsa olmazımız şeklinde değerlendirilmelidir.” İfadelerini kullandı.
Çevre sorunlarına karşı tarım sektöründe çevreye duyarlı uygulamalara ağırlık verilmesi gerektiğine işaret eden Çelik, “Tarımla çevreyi en güzel bir noktada buluşturan çevreye duyarlı uygulamaların daha fazla artırılması gerekmektedir. Yenilenebilir enerji çözümleri, su ve enerji tasarrufu, akıllı sulama teknolojileri gibi uygulamalar çevre kirliliğine karşı daha fazla yaygınlaştırılmalıdır. Organik atıkların yeniden kullanımı da temiz bir çevre için başvurulması gereken bir yol olmalıdır.” dedi.
Çelik, öte yandan çevre sorunlarına tarımsal üretimin neden olmadığını ve sorunların insan kaynaklı olduğunu kaydederek çevreyi korumada her bir bireyin sorumluluğu olduğunu, çevreyi korumakla aslında tarımsal üretimde etkin olan doğal kaynakların korunacağını ve gelecek nesillere daha sağlıklı ve temiz bir çevre bırakılacağını sözlerine ekledi.
(TÜRKYED)

Muhabir: Niğde Haber