Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Koray Okur, et tüketiminin yoğun olduğu kurban bayramında kronik rahatsızlığı olanlara diyetlerine dikkat etmezlerse önemli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilecekleri uyarısında bulundu.
Sağlık Müdürü Okur, kurban bayramı öncesi, diyabet, gut ve hipertansiyon gibi kronik hastalığı olan vatandaşları sağlıklı beslenmeleri konusunda uyardı. Kurban bayramında et tüketirken dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Okur; ‘Diyabet, gut ve hipertansiyon gibi kronik hastalığı olanlar, diyetlerine dikkat etmezlerse önemli sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirler. Kan şekeri ve tansiyon yükselebilir, gut hastalarında ürik asit yükselmesi sonucu ayak parmaklarında şiddetli ağrı ve kızarıklık şikâyeti tekrarlayabilir. Keza, kolesterol yüksekliği olanlarda kan yağları olumsuz etkilenebilir dedi. Kurban bayramının sıcak günlere denk gelmesini de sayarsak, kalp hastalığı olanlarda bir anda fazla miktarda ete yüklenilmesi, akut koroner sendroma kadar giden tablolara yol açabilir. Ülser, gastrit gibi mide şikâyeti olanlarda da kurban eti yeteri kadar bekletilmeden pişirilirse sert kalır ve hazımsızlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle mide rahatsızlığı olan kişiler, kurban etini 24 saat beklettikten sonra pişirmelidir’ dedi.
Niğde İl Sağlık Müdürü Okur, bayramda beslenme önerileri ile ilgili; ‘Bayramda tansiyonu, kolesterolü ve kan şekerini yükseltmemek için güne hafif bir kahvaltıyla başlanmalı, bir öğünde aşırı miktarda yemekten kaçınılmalı, az ve sık sık beslenilmelidir. Diyabet hastaları bayram şekeri, çikolata ve tatlılardan uzak durmalı, tatlı tercih edeceklerse sütlü tatlıları seçmelidir’ şeklinde konuştu.
(İbrahim UGUN)

Muhabir: Haber Merkezi