Niğde’nin eski adının Nahita ve Nikita olarak bilinmesine rağmen, bu isme ilk defa ne zaman ve nerede rastlanıldığı araştırma ve tarihe meraklı Niğdelinin aklına gelen ilk sorulardı. Bu sorunun cevabını Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde bulduk.
Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Tecimer konuyla ilgili açıklamasında; ‘’Niğde, hepimizin bildiği gibi zengin bir tarihe sahip olan bir şehrimiz.  Öyle ki ilimizde birçok medeniyetler yaşamış ve bu medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır. Tabii tarihi geçmişine baktığımız zaman 10 bin yıllık kesintisiz bir yaşamın sürdüğünü görüyoruz, ama Kale Tepe Obsidiyen Atölye İşliklerine baktığımız zaman tarihi derinlikleri 600 binlere kadar gidiyor. Niğde’nin adı daha önce Nahita ve Nikita olarak söylenmiş ve sonra da Niğde olarak günümüze kadar gelmiştir. Bu nereden geldi diye sorduğumuzda, ilk kez Andaval kitabesinde Niğde'nin adından Nahita olarak bahsedilmektedir. Bu kitabenin aslı İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde olup replikası Niğde Müze Müdürlüğü'nde sergilenmektedir. Niğde adının kaynağını da oradan öğrenmiş oluyoruz.” dedi.
NİĞDE’NİN TARİHÇESİ
Niğde İl Kültür Müdürlüğü’nün 2019 yılında hazırlattığı Niğde tanıtım kitapçığında Niğde Tarihçesi şöyle anlatılmaktadır,”Niğde'nin antik adı "NAHİTA"dır. Kaletepe Obsidyen atölyelerinde ele geçen buluntular M.Ö. 600 bin yıl öncesine dayanmaktadır.
Kaletepe Obsidyen atölyesi, Bahçeli- Köşk Höyük, Çiftlik- Tepecik Höyük, Pınarbaşı Höyük ve Çamardı- Kestel'de ortaya çıkarılan Kalay Maden Ocağı ile Madenci Köyü Göltepe'de yapılan kazılar, Niğde'de yerleşik yaşamın günümüzden 10 bin yıl öncesinde başladığını ve bu yaşamın kesintisiz olarak sürdüğünü göstermektedir.
Asur ve Hitit yazılı belgeleri ile Porsuk Höyük'te yapılan kazı çalışmalarında bölge- nin M.Ö. 1800'den itibaren başlayarak 1000 yıl süreyle Hititlerin hâkimiyetinde kaldığı anlaşılmaktadır. M.Ö. 710' da Asurluların Hitit egemenliğine son vermesiyle bölge Asurlu lara daha sonra da Frig'lere geçmiştir. M.Ö 17 yılında Romalıların bölgeye gelişine kadar Medler, Persler, İskender'in Helenistik Kapadokya Krallığı ve Bergama Krallığı bölgede yaşamıştır. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca Niğde, Doğu Roma (Bizans) toprakları içinde kalmıştır.
Türklerin (1071) Anadolu'ya gelişi ile başla yan Selçuklu Devleti egemenliği 1308 yılına dek sürmüştür. 1470 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu'nun kesin hâkimiyetine giren bölge Cumhuriyet dönemine kadar gelmiştir.” dedi.
(Dahi GEDİK)
DSC_1029-1
DSC_1028