Niğde’de her yıl ağustos ayı sonu ve Eylül ayı içerisinde bin bir zahmetle bağlardan toplanan üzümler büyük bir emekle pekmeze dönüştürülmeye başlanıyor. Yalnız bu yıl bu işlere yönelen kişi sayısında önemli bir azalma olduğu da gözlemleniyor.
Niğde’de Bağ bozumunun başlamasıyla bu yıl üzüm rekoltesinin normalin üzerinde olması beklenirken, pekmezcilerin sayısında şehirleşme etkeni ile birlikte gerileme olduğu belirtiliyor. Yaklaşık 10 kilogram üzümden 1 kilo pekmez elde edilirken, atalarından gördükleri pekmez yapımını çocuklarına da öğreten aile sayısı da oldukça azalmış durumda. Pekmez yapımı zor ve meşakkatli bir iş olduğunu belirten üzüm üreticilerinin işleri önce bağlarda yetişen üzümlerin toplanmasıyla başlanıyor ardından üzümler yıkanıyor, daha sonra özel yapılan çuvalların içerisine konularak üzüm ezme havuzlarında ezilerek şıra haline getiriliyor. Bazıları ise teknolojiyi kullanarak makinalarda bunları yapabiliyor. Üzümlerden elde edilen şıra kazanlara konularak, içerisine karıştırılan özel bir toprakla yüksek ateşte kaynatılıyor. Daha sonra dinlenmeye bırakılan üzüm şırası süzülerek tekrar ateşe konuluyor. Normal ateşte uzun bir süre kaynatıldıktan sonra pekmez haline geliyor. Kapak reçelinin yapımı ise şöyle; önce elde edilen taş kapaklar dilemler halinde doğranır. Daha sonra kireçli suyun içerisinde yaklaşık 12 saat bekletilir ve kaynayan üzüm pekmezinin içerisine atılarak iki saat daha kaynatılarak pişiriliyor.

41649748 10215157928735597 373278171790835712 N

ÜZÜM PEKMEZİNİN YERİNİ HİÇBİR ŞEY TUTMAZ
Üzüm pekmezinin sağlık yönünden oldukça yararlı olduğunu dile getiren vatandaşlar ise faydalarından bahsederek “Eskiden kolay kolay insanlarımız hastalanmazdı. Öksürük olunca, boğaz ağrısı, nezle ve grip olanlar bir su bardağına konulan pekmezin içine bir çay kaşığı karabiberi ekleyip bunu sabah akşam içince Allah’ın izniyle hiçbir hastalık kalmazdı. Eskiden doğal yer ve içerdik, ancak doktora ameliyatlık olunca giderdik. Kış aylarında evlerimizde sabah kahvaltılarımızda pekmezi banarak yediğimizde üşümeyiz. Pekmezin sağlık yönünden en yararlı olanı da kan yapıcı özelliğidir. Enerji kaynağıdır” dediler.

Niğde’den dünyaya 10 yerli ve milli patates çeşidi kazandırıldı Niğde’den dünyaya 10 yerli ve milli patates çeşidi kazandırıldı

(Salih ALPTEKİN)

Editör: Niğde Haber