Niğde İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş, Niğde’de gerçekleşen Turfanda Kiraz hasatı ve Nektarin ile ilgili bilgi vererek, açıklamalarda bulundu.
Niğde İl Tarım ve Orman Müdürü Asım Baş konuyla ilgili açıklamasında, “Kiraz ilimizin en gözde ihraç ürünlerinden Bir tanesi. Bu yıl da rekoltede ciddi bir artış oldu ilimizde. Daha doğrusu normal ürünümüzü aldık diyebilirim. Geçen sene iklimsel sebeplerden kaynaklı ciddi bir düşüş vardı. En önemli ihraç kalemlerimizden bir tanesi. Sürekli gelişen ve geliştirilmesi gereken hem tesis anlamında hem sahadaki üretim anlamında ürünlerimizden birisi. Niğde'nin kirası son turfanda kiraz hasatlarımız devam ediyor. Bitmek üzere diyebiliriz. Kılan’da kılan üst yayla bölgelerinde Üç Kapılı bölgemizde kısmi bir alanda ve Gümüşlerin yayla kısmı dediğimiz bir alanda kısmen de olsa son turfanda hasadımız devam ediyor. Biliyorsunuz Türkiye'den hasat çekildi ya bitmek üzere veya bitti diyebiliriz. Yaklaşık 30 Bin otuz bin ton rekoltemiz var ve Türkiye'de sekizinci sıradayız. Geliştirilmesinden kastım şu ihraç kalemi olan bir ürününüzü sürekli sahada takibini yapmak durumundasınız. Aynı zamanda onun eksikliklerini veya daha da verimli hale getirebilecek unsur. Üretim anlamında da tesis anlamında da takip etmek durumundayız. 2 bin 100 rakımdaki Ulukışla Kılan köyümüzde bir üreticimizin arkadaşımız üç yıldır deneme yapıyor, çok verimli sonuçlar oldu. Hatta geçen Adana il Müdürümüz orayı ziyaret etti ve hasadına katıldı. Biz de inşallah gideceğiz. Çok verimli sonuçlarımız var. Eylül ayının 15’ine kadar hasadı devam edecek. Orada. Daha tam benim değil ama üçüncü yılda beklentilerin üzerine de bir verimi yakaladı diyebilirim. Kirazda ilimizde bundan beş sene öncesine kıyasla bir şey ifade etmek istiyorum. Kirazdaki en büyük eksikliğimiz tesis paketleme ve ihracata yönelik Karşı ülkenin ihtiyacına yönelik komünikasyon ünitelerinin eksikliğiydi. İlimizde bakanlığımızın da kırsal kalkınma desteğiyle iki tane tesisimizi faaliyete geçirdik. Hem Altunhisar'daki soğuk hava deposu ve paketlemeyle beraber hem de merkezde Aktaş'ta bir firmamızın bünyesinde. Bundan şu sonucu elde ettik. Yeterli değil ama şu sonucu elde ettik. Başka illerdeki kirazın da paketlendiğini, gelip ilimizde paketlendiğini gördük. Bu da ilimiz açısından memnuniyet verici bir durum. “ Dedi.
İl Tarım ve Orman Müdür Baş Türkiye sıralamasında sekizinci olduğumuz ve o da ihraç kalemi olan ürünlerimizden bir tanesi şeklinde ifade ettiği Nektarin hakkında, “Artarak devam edecek. Nektarin ve şeftaliyi zaten birbirinden çok ayırt etmek istemiyorsunuz. Her ikisi de ilimizin Türkiye sıralamasında sekizinci olduğumuz ve o da ihraç kalemi olan ürünlerimizden bir tanesi son zamanlarda gelişiyor. Özellikle Sazlıca bölgesinde merkez kasabamız olan Sazlıca bölgesinde yoğun bir dikim ve bahçe tesisleri var. Niğde'nin üretiminin özelliği şu. Son turfandaya yakın. Hem üreticiyi memnun etmesi açısından söylüyorum bunu. Hem de ihracata yönelik kaliteyi yakalayabilecek üretim metodunu istiyoruz. Niğde'de bu çok rahat gerçekleştirilebiliyor. Nektarin de bunların son zamanlardaki bahçe sayısı dekar olarak artacağı zaten üretim rakamlarımız Türkiye'de de sekizinci sıradayız” İfadelerini kullandı.
(Dahi GEDİK)
Kiraz-1