Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Kayseri Bölge Müdürü Sabri Akın ve beraberindekiler, Niğde Ziraat Odasını ziyaret ederek Oda Başkanı Veli Kenar ile bilgi alış verişinde bulundular.
Geçtiğimiz gün gerçekleşen ziyaretle ilgili Gazetecilere açıklama yapan TARSİM Kayseri Bölge Müdürü Sabri Akın konuşmasında, ”Kayseri Bölge Müdürlüğü olarak bölgemizde bulunan illerimizin Ziraat Odası başkanları il müdürleri ve burada poliçe kesen, sigorta acentelerimizi ziyaret ederek tarım sigortaları bilincini daha arttırmak noktasında ne tür çalışmalar yapabiliriz? Bu konuyla alakalı olarak bu tür kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızı ziyaret ederek iki senelerde bulunuyoruz. Malumunuz 5363 sayılı yasayla kurulmuş olan bir kuruluş. Devlet destekli Tarım Sigortaları sistemi gerçekten böyle ilimiz ve bölgemiz açısından, ülkemiz açısından çok önemli bir kuruluş. Hele özellikle son yıllar iklimlerdeki değişiklikten sonra çok çok ciddi anlamda doğal afetler yaşamaktayız. Gerek deprem, gerekse yaralar, gerek dolu hasarı ve meyvelerde don hasarı üreticimizin üretim planlaması noktasında ciddi hasarlara neden olmakta. Tabii devlet yetkililerimiz bu konuda 15 yıl önce bu sistemi oluşturdular ve ülkemizde ciddi anlamda bir dikkat etmiş bulunmaktayız. Tabii üreticilerimizin yapmış oldukları poliçeler ve bu poliçeler kapsamındaki teminat kapsamındaki risklerle alakalı gerek durum, gerekse de diğer yangın bu tür hem bizim bitkisel üretim açısından hem de hayvan sigortaları dışında karşılaşmış oldukları zararlara teminat kapsamında yapmış olduğumuz sahadaki çalışmalar sonucunda ödüyoruz. Ki gerek Niğde hem meyvecilik açısından hem de özellikle bu konuyla ki Elma ilimiz açısından önemli bir ürünümüz. Bu konuda da üretici gerekli duyarlılığı gösterdiler ve yaşamış oldukları bu hasardan sonra da biz üreticilerimize poliçeleri bittikten sonra tazminatlarını hesaplayıp ödüyoruz. Fakat bizim talebimiz, bizim bütün çabamız biraz daha sigortalılık oranını arttırmak. Bunu da inşallah Oda başkanlarımızla, il müdürlerimizle gerek ilk yani ildeki yapacağımız toplantılarda gerekse de özellikle köylerde yapacağımız toplantılarımızda Ziraat Odası Başkanlarımızın öncülüğünde inşallah bu oranımızı daha da yukarı düzeylere taşıma gibi bir çabamız var. Ben gerekli yani ziraat odası başkanlarımızın il müdürümüze şimdiden verecekleri destekleri, katkılardan dolayı da kendilerine çok çok teşekkür ediyoruz. “Dedi.
NİĞDE’DE ÇKS’YE KAYITLI ARAZİ VARLIĞININ YÜZDE 12’Sİ SİGORTALI
Konuşmasının Niğde ile ilgili kısmında Niğde ilimizde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı arazi varlığının yüzde 12’si sigortalı diyen TARSİM Bölge Müdürü Akın , “Biliyorsunuz 15 yıllık bir kuruluşuz. Genelde bu tür prim poliçe sayısı ve sigortalı alanlarla alakalı. Biz bunu ne kadar daha çok yaygınlaştırırsak ki şu an bölgemizde bir bulunan bir Kırşehir'de bu oranımız yüzde 62 yani gerçekten çok yüksek ve çok iyi bir zaten bizim hedefimiz de özellikle gerek Türkiye bazında bu oranı daha da yukarılara taşımak. Bu da ancak yapacağımız bilgilendirme ve tanıtım toplantılarıyla yaygınlık kazanacaktır. Sistem olarak ne kadar güçlü bir hale gelirsek o kadar ek teminatlar söz konusu olur. Çünkü daha önce bir takım teminatlar dişler teminat kapsamında değildi. Hatta teminattaki başlangıç dönemleriyle alakalı gelişim evreleri ürünler bazında teminat kapsamında değildi. Ama yıllar geçtikçe sistem güçlendikçe ve sigortalılık bilinci yaygınlaştıkça bu tür şeylerde de iyileştirmeler yapılmakta. Bu da tamamen bizim yapacağımız çalışmalarla alakalı. Yani üreticilerimiz gerekli duyarlılığı gösterdikçe sistem daha iyi imkânlar kendilerini hazırlayacaklar inşallah. Tüm Türkiye'de bizim genel müdürlüklerimizin yapmış olduğu çalışmalar ve bir de aldığımız kararlar tamamen direkt Cumhurbaşkanlığımızın onayıyla genel şartlar, teknik ve talimatlar olsun bütün hepsi yasayla kayıt altına alınmış olan bir sistem. Yani bir özel sigorta şirketi değil tamamen devlet destekli bir sistem. ”Sözleriyle konuşmasını tamamladı.
TARSİM KONUSUNDA HER ZAMAN BİZLERE YARDIMCI OLDULAR
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar ise konuklarıyla ilgili değerlendirmesinde,
“Genel müdürlerimiz, bölge müdürümüz ve diğer personel arkadaşlarımız gelerek TARSİM konusunda her zaman bize yardımcı oldular. Çiftçilerimizden gelen TARSİM'le alakalı şikâyetleri genelde biz yukarıya bölge müdürlüğümüze bildirerek, ne tür şikâyetleri varsa ifade ediyoruz. Bölge müdürlüğümüzde bu konuda hem kendilerinde sahada çalışma anlamında hangi eksikleri olduğunu görüyorlar hem de çiftçilerimize bu konuda yardımcı oluyorlar. Bu konuda başta bölge müdürlüğümüz olmak üzere bütün TARSİM çalışanlarına bu konuda çok teşekkür ediyorum.” Dedi.
(Dahi GEDİK)
Tarsim kayseri blg mdr ziyaret 2