Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) 2023-2024 eğitim-öğretim yılı Akademik Yılı açılış töreni NÖHÜ Kongre Merkezinde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
Program saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasının ardından, sırasıyla NÖHÜ Sinevizyon Gösterimi ve Müzik dinletisi misafirlerin beğenisine sunuldu.

Rektör Uslu 2
Törende açış konuşması yapan NÖHÜ Rektörü Hasan Uslu; “Konuşmama başlarken, tüm İslam dünyası için kanayan bir yara olan bir hususa öncelikle değinmek istiyorum. Sizlerin de malumu olduğu üzere son dönemde İsrail, Gazze’ye yönelik uluslararası hukuku ve insan haklarını çiğneyen saldırılarını artırarak bölge halkına adeta yeni bir insanlık dramı yaşatmaktadır. Bölgenin başta sağlık ve eğitim hizmetleri olmak üzere; elektrik, doğalgaz, su, iletişim vb. altyapısına hava, deniz ve karadan saldırılarla zarar vererek insanlık suçu işleyen İsrail’in bu zulmü ise tüm dünya kamuoyu tarafından sessizce izlenmektedir. Masum sivillere yönelik bu insanlık dışı tutumun ve sistematik olarak yürütülen zulüm ve ambargoların temel insan hakları esasında en kısa zamanda son bulması en büyük temennimizdir. Bu saldırılarda hayatını kaybeden masum Filistinlilere Allah’tan rahmet diliyorum. Üniversitemizin 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni vesilesiyle tüm dünyayı, meşru devlet anlayışına aykırı eylemlerde bulunarak uluslararası hukuku çiğneyen İsrail’e karşı sessiz kalmamaya davet ediyorum. Ayrıca bizleri kırmayarak davetimizi geri çevirmeyen ve Açılış Töreni’mize teşrif buyuran Onur Konuğumuz kıymetli Bakanımız, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Sayın Mustafa Varank’a ve ilimizin saygıdeğer protokolüne sizlerin huzurunda şükranlarımı arz ediyor, kendilerine hoş geldiniz safalar getirdiniz demek istiyorum’’ dedi.
28 BİNE YAKIN ÖĞRENCİ 2000’E YAKIN PERSONEL
Konuşmasının devamında Üniversite hakkında bilgiler veren Rektör Uslu ,” Açılış Törenimizi gerçekleştirdiğimiz bugün, akademik bilgi ve birikimiyle Anadolu’nun Yükseköğretim ve Bilimde Parlayan Yıldızı, 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Mücadelemizin kahraman şehidi Astsubay Ömer Halisdemir’in adını şeref, onur ve gururla taşıyan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi için en önemli günlerden birisidir. Bu yönüyle bir yükseköğretim ve bilim yuvası olan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde her yeni akademik yılın başlangıcı; ülkemize ve insanlığa bilimin ışığında yeni değerlerin kazandırılması, Türkiye’nin dört bir yanından gelerek Üniversite eğitimini sürdüren öğrencilerin ülkemizin geleceğine hazırlanması ve çeşitli etkinliklerle sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda topluma hizmet sunulması açısından heyecanımızın, coşkumuzun ve mutluluğumuzun doruk noktasıdır. Bizim için böylesine anlamlı bir günde heyecanımıza ve coşkumuza ortak olduğunuz için sizlere de ayrıca teşekkür ediyorum.30 yılı aşkın tarihiyle Türkiye’nin güçlü ve köklü yükseköğretim kurumlarından olan Üniversitemiz; bünyesindeki 14 fakülte, 4 enstitü, 1 Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı, 1 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu ve 15 araştırma ve uygulama merkeziyle eğitim öğretim, bilim ve kültür & sanat alanlarında ülkesine ve insanlığa hizmet veren çok önemli bir değer ve kuruluştur. İki yıl öncesine kadar 21 bin öğrencisi 1500 civarı akademik ve idari personeli bulunan Üniversitemiz şu an ise lisansüstü, lisans ve ön lisans düzeyinde 28 bine yakın öğrenciye 2000’e yakın personele ulaşmıştır ve her geçen gün gelişimini sürdürmeye devam etmektedir. Bu yıl temmuz ayında kuruluşunun 31’inci yıl dönümünü kutlayan Üniversitemizin özellikle son iki yılda hem kendi kurumsal yapılanmasında hem de şehrimiz açısından önemli kazanımları bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl Sağlık Bakanlığı’ndan aldığımız geçici ruhsat ile hizmete giren Üniversitemiz Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’miz bunların başında gelmektedir. 10 unit ve üç polikliniğiyle şehrimize ve bölgemize Üçüncü Basamak Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti veren modern teknolojik altyapıya sahip bu sağlık kompleksimiz, Muhterem cumhurbaşkanımızın destekleri sayesinde 1 yıl gibi kısa bir sürede Üniversitemize kazandırılmıştır. Bir yılı aşkın süredir hizmet veren Diş Hastanemizde beş bini aşkın hastaya tedavi hizmeti verilmiş ve böylece şehrimizden il dışına sevkler önemli ölçüde azalmıştır. Dolayısıyla Diş Hastanemiz, Diş Hekimliği Fakültemizin öğretim elamanları ile öğrencilerinin uygulama alanlarından birisi olmakla beraber aynı zamanda topluma sağlık hizmetinin verildiği bir yeri ifade etmektedir. Bu arada geçen ay itibarıyla 60 unitimizin tamamı alınarak hastane projemizin tamamlanmış olduğu bilgisini burada vermek istiyorum. İnşallah yeni öğretim üyelerimiz ile bu alandaki hizmetlerimiz artarak devam edecektir.” Dedi.

Akademik yıl acılısı Vali Celik
VALİ ÇELİK : BİLGİYE SAHİP OLAN, İNSANLIĞA YÖN VERİR
NÖHÜ Rektörü Hasan Uslu’nun ardından konuşan Niğde Valisi Cahit Kılıç; ‘’Bugün Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış programı dolayısıyla bir araya gelmiş bulunmaktayız. Yeni akademik yılın tüm akademisyenlere, öğrencilerimize ilimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyor, başarılı bir akademik yıl geçirmenizi diliyorum. Kültür, turizm, eğitim ve sanayi merkezi olarak büyümeye devam eden şehrimizin kalbinde yer alan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, tüm akademik birimleri ve yaklaşık 28 bin öğrencisiyle şehrimizin önemli dinamizm merkezlerinden birisidir. Sayın Bakanım; Üniversiteler, yetiştirdiği nesillerle bir memleketin hem talihini hem tarihini değiştirir. Beşeri, ekonomik ve sosyal kalkınmanın lokomotifi olan üniversiteler, ülkeler açısından uluslararası düzeyde rekabetin itici gücünü oluşturur.
Emevi, Abbasi, Endülüs, Babür, Selçuklu ve Osmanlı dönmelerinde dünyaya yön verdiğimiz zamanların hep ilmin, fennin ön planda olduğu zamanlar olduğunu görürüz.
Ne zaman ki önceliklerimiz değişmiş, ilmiye sınıfı topluma rehberlik etme vasfını yitirmiş, işte o vakit gerileme ve çöküş de başlamıştır. İlmin merkezinin doğudan batıya kaymasıyla birlikte askeriyede, ticarette, üretimde, diplomaside, kültür ve sanatta da merkez yer değiştirmiştir. İslam dünyası yerinde sayarken veya kan kaybederken, üniversitelerin öncülüğünde Amerika ve Avrupa yükselen güç hâline gelmiştir. Tarihin bize öğrettiği hakikat şudur, bilgiye sahip olan, insanlığa yön verir. Buna karşılık bilim ve akademide geriye düşen, diğer alanlarda da geriye düşmekten kurtulamaz. Sürekli gelişmenin, ilerlemenin, gücünü muhafaza etmenin yolu, bilimde, kültürde ve sanatta mümbit bir iklime sahip olmaktan geçer. Sayın Bakanım; ‘’Sizin dönemizde tüzel kişilik kazanan, sizin katkılarınızla temelleri atılan Enerji İhtisas Bölgesi, 2. OSB, Besi OSB, Ulukışla ilçemizdeki Özel Endüstri Bölgesi ilimizin 10 bin yıllık kadim geçmişi ile bölgemizin tarihi, arkeolojik ve kültürel mirası, bilginin merkezi olan üniversitemizin önemini arttırmakla birlikte saydığım tüm bu alanlar üniversitemize çalışma potansiyeli oluşturmaktadır. Bu potansiyel, Teknopark eliyle kent-sanayi bütünleşmesine dönüşmekte ve neticesinde ve somut örnekler ortaya çıkmaktadır.  Sayın Bakanım, ilimize kazandırdığınız 2 OSB ve 2 Endüstri Bölgesi için şükranlarımı sunuyorum. Bu OSB’ler ile Endüstri Bölgelerinin yapımları tamamlandığında üniversite öğrencilerimiz için ciddi bir istihdam alanı yaratılmış olacaktır.
Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere üniversitemize adını veren Ömer Halisdemir ve tüm aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum’’ sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Akademik yıl acılısı Mustafa Varank
VARANK’A FAHRİ DOKTORA ÜNVANI VERİLDİ
NÖHÜ 2023-2024 eğitim-öğretim yılı açılış törenine katılan, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Mustafa Varank’a, NÖHÜ Senatosunda alınan karar ile Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu tarafından Kamu Yönetimi Fahri Doktorası verilerek cüppe giydirildi.
Varank cüppe töreni sonrası yaptığı konuşmasında; ‘’Yakın tarihe baktığımızda birçok kurumun asli vazifelerini bırakarak ideolojik tartışmaların tarafı olduğunu görüyoruz. Millete hizmet etmek için kurulmuş kurumlar maalesef, milletimize rağmen iş yapan ve milletimizin değerleriyle çatışan yapılar haline dönüştürüldüler.2000’li yılların başına kadar üniversitelerimiz çatışma haberleriyle, yasaklarla, kısıtlamalarla, ikna odalarıyla gündeme geliyordu. Üniversiteler adeta ideolojik saplantıların merkezi haline gelmişti. Ne yazık ki fikir tartışmalarıyla değil, kılık kıyafetle uğraşan dönemleri yaşadık.  Çok şükür bir daha bahsi açılmamak üzere o çağ geride kaldı. Üniversitelerimiz artık kendi asli vazifelerini yapmaya ,asli vazifeleriyle gündeme gelemeye başladı. Bu manada Niğde Ömer Halisdemir Üniversite’sini yakından takip eden bir arkadaşınızım. Geçtiğimiz yıl yine bu salonda yatırımlar ve açılışlar vesilesiyle sizlerle bir araya gelmiştik. Üniversitemizin en öncelikli konularından olan Enerji Arz Güvenliğine yönelik desteklediğimiz iki önemli projenin açılışını gerçekleştirdik. Özellikle ‘Yenilenebilir Enerji’ ve ‘Sürdürülebilir Tarım’ başta olmak üzere birçok alanda Üniversitemiz Türkiye’nin öncü öğretim kurumlarından bir tanesi haline gelmiştir’’ dedi.
NÖHÜ Akademik yılı açılış törenine, Niğde Valisi Cahit Çelik, Önceki Dönem Sanayi ve Teknoloji Bakanı, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Mustafa Varank, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Niğde Milletvekili Cumali İnce, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir,Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Hasan Uslu ,Niğde il Emniyet Müdürü Adnan Özdemir, Niğde il Jandarma Komutanı Jandarma Albay Gürol Okyar, kamu kurum ve kuruluşları il müdürleri,Siyasi Parti İl Başkanları, Dernek ve STK temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.
(Dahi GEDİK)