Okulların açılmasına sayılı günler kala öğrencilerde, velilerde ve kırtasiyelerde okul alışverişi telaşı başladı. Kırtasiye malzeme fiyatlarının geçen yıla oranla 2 kat arttığı belirtilirken, kurumsal marketlerin de kırtasiye ürünleri satması sebebiyle kırtasiyelere olan talepte de azalma yaşandığı öğrenildi.
2023-2024 eğitim öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala aileler öğrencilerinin okul ihtiyaçlarını gidermek için hazırlıklara başladı. Gelen son zamlar sonrası satışlarında düşüş yaşayan kırtasiyeler birde kurumsal marketlerin kırtasiye malzemeleri satması sebebiyle daha da zor duruma düşüyor.
Bir İlkokul 1’inci sınıf öğrencisinin kırtasiye maliyetinden bahseden Tamer Türkcan; ‘Kurumsal firmaların da kırtasiye ürünleri satmasından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Bu yıl kırtasiye fiyatları geçen yıla oranla fiyatlarımızda iki katı oranında bir artış oldu. Bu kırtasiye ürünlerindeki aşırı fiyat artışındaki sebep ise yurt dışından ihraç ediliyor olması. Ortalama bir ilkokul 1’nci sınıf öğrencisinin kırtasiye masrafı bin 250 TL ile bin 500 TL arasında değişmekte. Tabi bu sadece bir kırtasiye ürün fiyatı, buna okul formalarını da eklerseniz fiyatlar daha da yükseliyor. Şuanda reyonlarımızda bulunan ürünlerin birçoğu bizim depomuzda bulunan ürünler olması nedeniyle fiyatlar biraz daha uygun, bazı ürünleri biz sattığımız fiyata dahi alamıyoruz. Geçen yıl ki kırtasiye ürünüyle bu yıl ki kırtasiye ürünü fiyatları arasında yüzde 70 ile yüzde 100 oranında bir fiyat artışları oldu. Geçen yıl 250 TL ile 350 TL’ye sattığımız çantalar bu yıl 500 TL ile 750 TL’ye kadar yükseldi.’ dedi.
(İbrahim UGUN)
Kırtasiye Fiyatları 3