NÖHÜ projeler ile altın çağını yaşıyor NÖHÜ projeler ile altın çağını yaşıyor

Niğde Sağlık İl Müdürü Uzman Dr. Bahadır Karaca, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının başlamasına kısa süre kala çocuklarda görülebilecek okul fobisi hakkında anne ve babalara gazeteciler aracılığıyla tavsiyelerde bulundu. 
Okula başlarken çocuklarda kaygı oluşmasının normal bir süreç olduğu konusu ile ilgili gazetecilere açıklamada bulunan Niğde Sağlık İl Müdürü Uzman Dr. Bahadır Karaca anne babanın rahat olması halinde çocuğun da süreci rahat atlatacağını ifade etti.
Sağlık İl Müdürü Karaca açıklamasının devamında ise; “Bazen çocuğun o zamana kadar yetişmiş olduğu aile ortamındaki rahatının bozulması, örneğin sabah belli bir saatte kalkmak zorunda olmak, ya da belli sorumluluklarının olması, okulda arkadaş ilişkileri geliştirmekte zorluk yaşaması gibi sorunlar da olabiliyor. Çocuğun anne babadan ayrı kalmasıyla bir başına kendi sorunlarını nasıl çözeceğine dair kaygıları oluşuyor. Bu durum sadece çocuğa özgü bir durum değil. Çoğunlukla anne babaların da benzer kaygıları var. Anne babalar da bazen 'Çocuğum oraya gittiğinde ne yapacak? Ben olmadan da işini görebilecek mi? Teneffüste çocuğumu itip düşürürler mi' gibi kaygılar yaşayabiliyor. Bunu sözlü olarak dile getiremeseler de bu korkularını çocuğa yansıtabiliyorlar. Dolayısıyla anne baba ne kadar rahatsa aslında çocuk da bu süreci o kadar rahat geçiriyor. Başlangıçta bazı çocuklarda kaygı olması doğaldır. Bunun normal bir süreç olduğunu unutmamak lazım. Hayatımızdaki her değişiklik aslında yeni bir uyum yapma gerektiren bir durum demektir. En severek yaptığımız değişiklikte bile belirsizlikler nedeniyle endişelenebiliyoruz. Çocuklar için de bu durum geçerli. Ailelerin çocuğun sabah kalkıp okul hazırlığı aşamasına geçtiği andan itibaren, kaygılı ve korkulu görünmesi, zaman zaman ağlaması, karın ağrısı, baş ağrısı gibi bir takım bedensel şikayetlerinin olması halinde okul fobisinin gelişebileceğine dikkat edilmeli. Bu durum ilk haftalarda doğal karşılanabilir. Bir sıkıntı olsa dahi çocuğun okula gidip gelmesini sağlayabilmek önemli. Ama eğer bu sağlanamıyor, çok yoğun bir sorun yaşanıyorsa, ya da süreç birkaç haftayı geçiyorsa o zaman bu sorunla ilgili önlemler alınmalı ve belki tedavi için başvuru yapmak gerekebilir" diye konuştu.
(Salih ALPTEKİN)

Editör: Niğde Haber