Hem merkezde hem köy ve beldelerde elektrik kesintisi Hem merkezde hem köy ve beldelerde elektrik kesintisi

Niğde Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan tarihi Rum Kilisesi, Kale 100. Yıl Halk Kütüphanesinin açılışı gerçekleştirildi.
Niğde Merkez Eski Saray Mahallesi’nde 1861 yılında yapılan ve Yahya Peygamber Kilisesi olarak  ta bilinen bina bundan sonra Halk Kütüphanesi olarak hizmet verecek.
DSC_0262
AÇILIŞA BAKAN YARDIMCISI YAZGI KATILDI
Çeşitli temas ve ziyaretlerle birlikte Kütüphane açılış törenine de katılmak üzere Niğde’ye gelen, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Gökhan Yazgı’nın, program öncesi Niğde Belediyesi ve Niğde Valiliğine ziyarette bulunarak görüş alışverişi ve istişarelerde bulunduğu öğrenildi.
Baskan Özdemir acılıs konusma
BAŞKAN ÖZDEMİR: ÇÜNKÜ KÜLTÜR OLMAZSA OLMAZ, KİTAP OLMAZSA OLMAZ
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir açılış törenindeki konuşmasında, “Değerli bakan yardımcımız Gökhan Yazgı Bey sağ olsun 2 yıl önce değerli bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’la birlikte ziyaret etmiş, yine böyle bir soğuk ve karlı bir günde buraya geldiğimizde Değerli bakan yardımcımızın vizyonları bizim de katkılarımızla, bu 100 yıldır boş duran binamızın kütüphane olarak şehrimize kazandırılması konusunda irade gösterilmiştir. Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un çok hoşuna gitmişti ve sabırsızlanmıştı. Bir hafta sonra bizi bakanlığa çağırmıştı. Bakanlıkta toplantı gerçekleştirilerek hem burasının kütüphane olması hem biraz ilerideki kültür kent müzesi olarak hizmet edilmesi ve aynı zamanda da Niğde'nin aslında 40 yıllık hayali olan belki çok daha fazla geçmiş yıllardan hayali olan Kale bölgemizdeki alakalı bir hafta sonrasında ilgili bütün kurumları toplayarak bir toplantı daha gerçekleştirmiştik. Ve orada Sayın Bakanımızın talimatlarıyla hızlı bir şekilde de yol almaya başlamıştır. Tabii ki buranın geçmişi çok daha fazla. Niğde Belediyesine ait bir mülkiyeti var burası.100 boş duruyordu, Kütüphaneyle alakalı çalışmalar hızlı bir şekilde 2 yıl içerisinde gerçekleştirildi ve bugün açılışını yapmak da bizlere nasip oldu. Allah'a şükrediyoruz bunun için de. Yine diğer kütüphanelerimiz de yakın bir zamanda açılacak. Biz göreve geldiğimiz 2019 yılında Niğde'mizde şehir merkezinde kültür merkezimizde sadece asfalt sıkıştırılmış bir tane kütüphanemiz vardır. Ve bir tane de kültür merkezimiz vardır. Ama Allah'a şükürler olsun geçen dört buçuk yıl içerisinde şu anda Niğde'mizde iki tane şehir merkezinde iki tane kültür merkezimiz var. Kütüphane sayımız şu an itibariyle dörde ulaştı. Hızlı bir şekilde dahil olmak üzere Kültür Merkezi'ndeki kütüphanemiz de dahil olmak üzere sekize ulaşacak. Yani 8 tane kütüphaneyi Niğde'mizin gençleri, gençler diyoruz ama yediden yetmişe aslında herkes faydalanıyor. Çünkü kültür olmazsa olmaz, kitap olmazsa olmaz. İnşallah şehrimize kısa zaman içerisinde tam 8 kütüphaneyi kazandırmış olacağız. Ki bunlardan 1 tanesi de anne bebek kütüphanesi. Aslında çocuk kütüphanesi diye de geçen 0-6 yaş kütüphanesi olacak. Orada annelerimizin çocuklarına kitap okuyacağı, çarşıya çıktıkları zaman yine şehrin merkezinde eski bir düğün salonu var. Oraya yine Bakanlığımızla birlikte çocuk kütüphanesine çeviriyoruz. Geçtiğimiz günlerde ihalesi yapılmıştı ama bir kaç konu çıktı onunla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Sayın Valim de yakından takip ediyor. Niğde'mizde her yaş grubuna erişebileceği, her yaştaki hitap eden kütüphaneleri şehrimize kazandırmış olacağız. Bunun mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz ”Dedi.
Kültür  ve Turizm Bakan Yardımcısı G Yazgı acılıs konusma
BAKAN YARDIMCISI YAZGI: KÜTÜPHANE SAYISI BİN 289’A ULAŞTI
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, “Geçmişten günümüze en güçlü bilgi taşıyıcıları konumunda olan kütüphaneler yaşadığımız bilgi çağında, sanat, edebiyat, bilim, felsefe, psikoloji ve tarih başta olmak üzere birçok çeşitliliğe ihtiyaç duyulan bilgi ve kullanıcılar arasında bir köprü kütüphaneler toplumların hem benliği hem de mirası olan kuruluşlar olması hasebiyle toplulukların kültürel, toplumsal, entelektüel birçok yönden anlayışını yaşam tarzlarını oluşturuyor. Biz kütüphaneleri bilgi kaynaklarını, sadece koruyan Belli şartlarda kullanılmasından duran yapılar olarak görmüyoruz. 2023 yılında bakanlığımıza bağlı olarak hizmet veren kütüphane sayısı bin 289’a ulaştı. Son beş yılda iki yüz otuz altı halk kütüphanesi yeniden yapılandırılmış olup altmış sekiz halk kütüphanesini iyileştirme çalışma devam etmektedir. Yeni kütüphanelerimizin hizmetlerine sunmak var gücüyle çalışıyoruz. Kütüphanelerimizi artık çok farklı fonksiyonlar yüklüyoruz. AVM'lerde, karlarda havaalanlarında biz birçok kütüphaneler yaptık. Gelici kütüphanelerimizi oluşturduk. Bu gezici kütüphanelerimiz özellikle deprem zamanında çok büyük bize fayda sağladı. Kütüphanecilik kendini geliştiriyor. Kütüphaneler çocuklarımızın, gençlerimizin güvenli bilgi kaynaklarına ulaşabilecekleri en sağlıklı ortamda. Bunu size anlatmamamız gerekiyor. Bizim için yeni bina yapımı veya restorasyonu gerçekleştirdiğimiz, şu andaki önünde durduğumuz Yahya Peygamber köşesindeki gibi yapıların hem korunmasını hem de gençlerimizin Burada rahat çalışma imkanlarını sağlayacak ortamlar oluşturmak bizim ana görevimiz. Değerli misafirler biraz önce sayın belediye başkanımızın da ifade ettiği gibi Emrah başkanımla biz Sayın Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy da yine soğuk bir kış gününde buradaydık. Bu binayı iyi gezdik Bu kilisemizin, bu tescil yapımızın o günkü durumlarını hatırladıktan sonra tabii burayı bu halde görmek hepimizi mutlu etti. Belediye Başkanımızın Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanımızı da imza, kararnameyle birlikte bu ilan edilen yüz yirmi beş bin metrekarelik bu alan dönüşümün aslında temel direklerinden bir tanesi de bu binaydı. Çünkü dönüşüm sadece bir binanın yeniden yapılması on tane ağaç dikilip bir yeşillendirmeyle olmuyor. Kültür anlamında da ihtiyaçlarının doğru bir şekilde karşılanması gerektiriyor. Tabii kütüphaneler bu noktada en önemli bizim için yapılar. Bunun yanı sıra çok güzel bir kent müzesinin biçimini de inşallah hepimiz birlikte göreceğiz ve açılışını beraber yapacağız. Tabii bu vesileyle Emrah Özdemir başkanımıza, değerli dostuma Çok çok teşekkür ediyorum. Bize verdiği bakanımıza verdiği destekten Niğde halkına böyle güzel bir yapıyı böyle önemli bir kütüphane fonksiyonuyla Niğde'ye hediye ettiği için çok çok teşekkür ediyorum” İfadelerine yer verdi.
Vali Çelik acılıs konusma
VALİ ÇELİK BAKAN YARDIMCISI YAZGI’DAN BOLKAR’LAR İÇİN DESTEK İSTEDİ
Açılış törenindeki son konuşmacı olan Niğde Valisi Cahit Çelik ; “Hepimizin malumu üzere okuyan, düşünen ve üretebilen insanların yetiştirebilmesi için bilgiye ulaşım her zaman çok değerli olmuştur. İnsanların kültürel ve sosyal gelişimine katkı sunan en önemli yapılar ise kütüphanelerimizdir. Öte yandan teknolojik gelişmelerin büyük kızına, kütüphanelerin yenik düşeceğini düşünen insanların yanında kütüphanelere olan taleplerin artmasından anlaşılmaktadır. Halk kütüphanelerinin sadece kitap ödünç alma yeri değil, her yaştan ve eğitim düzeyden vatandaşlara güvenlik alanları yani bir nevi kültür merkezleri olarak da kullanılmakta olduğu görülmektedir. Kütüphaneler artık bilindik kitap bandından uzaklaşarak bilişsel ve sanatsal atölyeleriyle yapılan okuma saatleri, kitap kulüpleri, klasik müzik Konserleri, drama çalışmaları, kadınlara yönelik etkinlikleriyle her konuda varlığını ifade etmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığımız halk kütüphanenin yanı sıra bebek ve çocuk kütüphaneleri, ihtisas kütüphaneleri, AVM, Garlar Havaalanı kütüphanelerini kurarak ve hizmet çeşidinde daha üst noktaya taşımıştır. İlimizde kültür ve turizm bakanlığına bağlı olarak hizmet veren 14 tane halk kütüphanemiz bulunmaktaydı. Bugün de burada 15.’inci kütüphanemizi Niğde Kale 100.yıl halk Kütüphanesi açılışını yapıyoruz. Ben öncelikle bu tarihi binanın kütüphane olarak dönüştürülmesinde çok büyük katkıları, emekleri olan belediye başkanımıza, kültür ve turizm bakanımıza, bütün kütüphaneler genel müdürümüze, Taner Bey'e, önceki İl Kültür Turizm Müdürümüz İsmail Tecimer Bey'e çok teşekkür ediyorum. İnşallah biz de burada olduğumuz süre içerisinde özellikle ilimizdeki kütüphane sayısını arttırma konusunda elimizden gelen her türlü çaba, gayreti göstereceğiz. Diğer taraftan Kültür Turizm Bakan Yardımcımız burada. Ben turizmle ilgili birkaç kelime etmek isterim. Şimdi sabah gelmeden önce yurdumuzdaki kayak merkezlerinde ve ülkemizin farklı noktalarındaki kar kalınlıklarına baktım. Erciyes'teki kar kalınlığı on beş santimetre. Bolkar’a baktım. Bolkar’da şu an bugün itibariyle elli iki santimetre kar var inşallah orayı Bolkar Dağları'nı turizm merkezi ilan edilmesi konusunda bakanlığa talebimiz oldu. Sayın Bakanım siz de buradasınız. İnşallah sizin de desteklerinizle biz o bölgeyi turizm merkezi olarak ilan ederiz. Gerçekten bu ilden bu anlamda ciddi bir potansiyeli var. Hem doğa turizmi Anlamda hem tarih turizmi anlamında çok ciddi potansiyeli var. İnşallah sizlerin de destekleriyle ilimizi turizm konusunda daha iyi noktalara getiririz ”Sözleriyle konuşmasını tamamladı.
B 1-11
Açış konuşmalarının ardından, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Gökhan Yazgı ve Niğde Protokol üyeleri hep birlikte kurdele keserek Kütüphaneyi resmi olarak hizmete açtılar.
V 2-8
Vatandaşlar, gençler ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programda, Bakan Yardımcısı Yazgı ve protokol üyeleri öğrencilerle sohbet ederek hediye takdim ettiler.
V 1-8
Kale 100. Yıl Halk Kütüphanesi açılış törenine Niğde Valisi Cahit Çelik, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir protokol üyeleri, kurum müdürleri ve STK Temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
(Dahi GEDİK)
V 2-8
B 3-8

Editör: Niğde Haber