Niğde’de il genelinde memur tayinleri ve üniversitenin kısa süre sonra açılacağı süreçte kiralık daire artışları göze batarken, konut sahiplerinin keyfi ve fırsatçılıkları da dikkatlerden kaçmıyor.
Niğde Fatih Emlak Sahibi Mahmut Kılıç, Niğde’de kiralık dairelere olan talebin fiyatları yukarı çektiğini belirterek,  aynı zamanda kiralık daire bulma konusunda da zorlandıklarını da ifade etti.
Emlakçı Kılıç, “Şu an henüz okullar açılmadan önce bile şu aşamada, memur tayinleri başlamadan Niğde'mizde aşırı şekilde kiralık daire sıkıntısı müşahede etmekteyiz. Bu kiralık daire sıkıntısı depremden hemen sonra şehrimizde aşırı şekilde bir daire talebine sebep oldu. Bu talebi de karşılamayınca bir de okullar açılacak ve kiralık daireye olan talep de artacak. Bunu nasıl karşılanacak biz de çok merak ediyoruz. Tabi fırsatçı ev sahipleri ki bazı ev sahipleri 7-8 bin lira olan kiralık ev fiyatlarını şu an için 10-12-15 bine kadar duyuyoruz. Hatta yakın bir apartmanda. Şu an 13 bin lira sıfır daireye kira bedeli isteniyor. Bunun çok büyük ve ağır bir yük olduğunu üzülerek belirteyim. Diğer taraftan vatandaş ev bulamazken, karşılarında en büyük handikap aşırı fiyatlarda ister istemez ev sahiplerini kiracıları büyük bir sıkıntıya, üzüntüye itmektedir. Okullar açılmadan önce de şu an Niğde ‘deki üniversiteyi tercih edelim mi diye soruyorlar. Bizde de Niğde'de şu an için aşırı bir şekilde kiralık daire sıkıntısı olduğunu kiralık daire bulamayacağını belirtiyoruz. Diğer taraftan da ev bulamadıkları gibi aşırı fiyatlardan dolayı, aşırı yüksek fiyatlardan dolayı da çok büyük bir sıkıntı yaşayacaklar. Hatta ve hatta ev bulamayacaklarının üzülerek belirtebilirim. Ev bulunamıyor bugün dairelerin kira bedelleri aşırı şekilde arttı. Ve şu an için yani lüks semtlerde. Bor yolunda 15 bin liraya kadar kiralık daire istediklerini duyuyoruz. Kiralık daire için günde,  en az bir dört beş kişi yüz yüze soruyor. 10 kişi de internetten soruyor. Günlük orta yaklaşık 15-20 kişi.
KİRALAR 5 BİN LİRAYLA 15 BİN LİRA ARASINDA SEYREDİYOR
Kira bedelleri Niğde için çok bir büyük bir rakam diyen Emlakçı Kılıç, “Niğde’de bugün için konuşacak olursak, sobalı ve eski binaları da hesaba katarak, kiralar 5 bin lirayla 15 bin lira arasında seyrediyor ve çok büyük bir uçurum var. İşin en kötüsü daire bulunamıyor. Kiralara ek olarak bir de yakıt ve diğer giderleri de düşündüğümüz zaman. Çok büyük bir makas açıklığı olduğunu söyleyelim. Sözlerini sarf etti.
FİYATLARDA KEYFİ YÜKSELME
Evini satmak veya kiraya vermek isteyenlerin keyiflerine göre fiyat belirlediklerini belirten Kılıç; ‘Vatandaş ilan sitelerinde kendi isteğine göre, kendi kafasından geçen fiyata göre ilan veriyor. Bana göre kira ve ev fiyatlarının yükselmesi keyfilik. Bu doğru bir şey değil. Normal olan piyasa şartlarına, günün şartlarına göre ilan vermek. Başkalarının yerine kendilerini koymalılar. Şehrimiz bir Anadolu kenti, küçük bir kent. Genelde orta gelirli çoğunlukla, onu da dikkate almak lazım’ dedi.
(DAHİ GEDİK)