Grip mevsiminin kendisini göstermesiyle birlikte grip aşısı da gündeme geldi.53.Bölge Niğde Eczacı Odası Başkanı Eczacı Nihat Öztürk, Grip Aşılarının Niğde’de mevcut olduğunu, Sağlık birimlerine başvurarak hekimlerden elektronik reçete alınması gerektiğinin altını çizdi.
GRİP AŞISI İÇİN ELEKTRONİK REÇETE
Niğde Eczacı Odası Başkanı Eczacı Nihat Öztürk, “Grip aşıları ilimizde depolarımızda ve Eczanelerimizde de grip aşısı mevcut. Grip aşısını temin etmek için vatandaşımız gelmeden önce mutlaka aile hekimine veya herhangi bir doktora gidip elektronik reçete alacak. Elektronik reçete almadan grip aşısı temin etmek parayla bile mümkün değil. Muhtemelen önümüzdeki günlerde herkes kendisi karşılamak isteyenler ilacın bedelini doktora gidecek elektronik reçete ki ısrarla söylüyorum elektronik reçeteyi yazdırmalılar. Eczaneye giderek elektronik reçeteyi ilk önce hastanın bağlı bulunduğu kuruma SGK veya başka kurumlar varsa oraya işleyecek. Daha sonra renkli reçete sistemi dediğimiz Sağlık Bakanlığına ait takip edilen bu aşıların ve diğer kontrole tabi ilaçların takip için olan bir sistem var, o sisteme kaydedilecek, işlemden sonra hastanın aşısına bakanlık tarafından izin verilecek. Bakanlık izni olmadan eczanenin hastaya bu ilacı grip aşısını vermesi mümkün değil. Tabii bu eczaneler açısından ciddi bir sıkıntı vatandaşımızın bir sıkıntısı yok ama vatandaşımıza da bekleme sıkıntısı getiriyor. Şöyle ki bu her ikili sisteme giriş çıkış işlenmesi ciddi bir zaman kaybı, emek kaybı. Onun için bunun biz eczacılar olarak da hem kendi açımızdan hem vatandaş açısından istiyoruz. Eczane programlarında kullandığı kendi programları otomatik olarak bu programların buralara girip vatandaşın hak sahibi olduğunu tasdik ettirmesi lazım.” Sözlerine yer verdi.
65 YAŞ ÜZERİ VE KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR ÖNCELİKLİ
Eczacı Öztürk açıklamasının devamında, “Söylediğimiz gibi aşılar şu anda piyasada mevcut. Fakat 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı olanlar öncelikli alıyorlar. Hastalarımız eğer bu özellikle değillerse doktorlarımızı da meşgul etmesinler. Kendileri de zaman kaybı yaşamasınlar. Çünkü sistemden doktor yazamaz. Eğer bu hakları yoksa. Doktor yazamayınca biz de veremeyeceğiz doğal olarak. İnşallah hastalıksız bir mevsim geçiririz.” dedi.
(Dahi GEDİK)
DSC_0415