Niğde’de doğum desteği semineri düzenlendi Niğde’de doğum desteği semineri düzenlendi

Adana Medline Hastanesi Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, yeni bir yıla girmenin verdiği heyecanla herkesin kalbinde yeşeren umutlar, beklentiler ve iyi dilekler. Ancak her şeyin başı sağlık! Bu nedenle özenle hazırlanan yılbaşı sofralarında yiyecek ve içecek tüketimde bilinçsiz davranıp aşırıya kaçmanın kimi zaman istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabileceğini akıllardan çıkartmamak gerekiyor.
İster evde ister dışarda olsun, eş ve dostlarla beraber geçen keyifli bir gecenin sonunda aşırı yemek tüketimi nedeniyle ciddi sıkıntılarla karşılaşmayı kimse istemez. Bu nedenle yılbaşı sofralarındaki yiyeceklerin azar azar ve kararında tüketilmesi gerektiğini söyleyen Medline Adana Hastanesi Klinik Diyetisyen Duygu Özbay, hem yılbaşı gecesi hem de yılın ilk günü kendinizi daha iyi hissetmemize yardım edecek önerilerde bulundu.
GÜNE KAHVALTI EDEREK BAŞLAYIN
Gece nasılsa fazla yemek yenecek diye tokluk sağlamada en önemli öğün olan kahvaltıyı atlamayın. Kahvaltınızda özellikle yumurta tüketerek tokluk seviyenizi artırabileceğiniz gibi enerjinizi de koruyabilirsiniz. Yumurtanın yanına bolca domates ve peynir ile süt de ekleyebilirsiniz.
ÖNCE SOFRAYA GÖZ GEZDİRİN
Evlerde hazırlanan menüsü zengin sofralar ya da eğlence mekânlarında sunulan bol çeşitli ikramlardan fazlaca yararlanmak gecenin bitiminde hayal kırıklığına yol açabilir. Bu nedenle yılbaşı akşamı kontrollü olmanın ilk adımının küçük bir tabak seçmekle başladığını unutmayın. Ardından da tabağınızı doldurmadan önce tüm yiyecekleri iyice gözden geçirip neleri seçeceğinize karar verin.
Görsel-2-3
BAŞLANGICI ÇORBAYLA YAPIN
Yılbaşı yemeğine sıcak bir kâse kremasız çorbayla başlamak en doğru seçimler arasında yer alıyor. Bununla birlikte içerdiği yüksek posa oranı sayesinde fazladan yemek yemenizin de önüne geçeceğinden zeytinyağlı yiyecekler ve salatalar da uygun alternatifleri oluşturuyor. Mayonezli veya soslu yiyecekler yerine de yoğurtlu mezeleri tercihiniz ederseniz gereksiz kalori almamış da olursunuz.
Görsel-3-4
ANA YEMEKTE AŞIRIYA KAÇMAYIN
Çok yağlı ve soslu yiyecekler tüketmek mide rahatsızlıklarına ve fazladan kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle ana yemekte zeytinyağlı yiyecekler veya sebzelerle beraber haşlanmış ya da fırınlanmış et gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz. Bunların yanında bol limonlu salata tüketmek de hem lif alımı hem de tokluk hissi sağlaması açısından yerinde bir tercih olacaktır.
SÜTLÜ TATLILARI TERCİH EDİN
Böyle keyifli bir gecenin sonuna tabi ki tatlı yakışır! Ancak bunun için şerbetli tatlılar yerine meyveli ve sütlü tatlıları tercih edin. Veya porsiyon kontrolü yapmak koşulu ile dondurma ya da bir miktar çikolata sosu ile lezzetlendirilmiş, vitamin ve mineral içeriği yüksek taze meyveler iyi birer seçenektirler.
KAFEİN TÜKETİMİNİ SINIRLAYIN
Uzun gecelerin vaz geçilmez eşlikçisi çay ve kahve tüketiminizi sınırlandırın. Çünkü bu gibi içeceklerde bulunan kafeinin fazlası çarpıntının yanı sıra vücudunuzun ödem tutmasına da yol açacaktır. En fazla 3-4 fincan çay, kahve, bitki çayı tüketmiş olarak geceyi sonlandırmaya özen gösterin.
KRONİK HASTALIĞI OLANLAR RİSK ALMASIN
Yılbaşı gecesi aşırı tüketilen yiyeceklerin özellikle kronik hastalığı olanlar için tehlike yaratabildiğini aklınızdan çıkartmayın. Tuz oranı yüksek yiyecek ve içeceklerin fazla tüketimi kan basıncında artışa neden olabilir. Bu durum ise kalp krizinden beyin kanamasına pek çok sağlık sorunu için kapı aralar. Diyabet (şeker) hastalarının fazla miktarda karbonhidrat alması ise kan şekerlerinde yükselmeye ve hiperglisemiye yol açabilir.
1 OCAK GÜNÜ İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
Bol su için, öğün atlamayın.
Yulaf ve süt ile yapacağınız hafif bir kahvaltıyı tercih edin.
Öğlen zeytinyağlı sebze yemeği, salata, ayran tüketin.
Ara öğünler yapın, taze meyve tüketmeye özen gösterin.
Akşam yemeğinde çorba ve 1 dilim tam buğday ekmeği ile yapın.
Yorgunluğunuzu atmak için gün içerisinde 2-3 fincan papatya, rezene veya yeşil çay içiniz.
(Adana Medline Hastanesi)

Editör: Niğde Haber