12 Ocak'ta başlayan üç aylardan ikinci ay olan ‘şaban’ ayının 15'inci gecesine denk gelen Berat Kandili yarın gece idrak edilecek.
İslam kaynaklarına göre ‘Berat’ günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor.
Yine İslami kaynaklarına göre Hazreti Muhammed'in, Berat Gecesi ile ilgili: “Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur’’ dediği aktarılır. Diyanet İşleri Başkanlığı Berat Gecesi münasebetiyle yurt genelindeki camilerde idrak edilecek.
BERAT KANDİLİ’NİN ÖNEMİ
İslam inancında Kur'an-ı Kerim'in Levh-I Mahfuz'dan dünya semasına topluca indirildiği bir gecedir. büyük öneme sahip olan bu özel gece, Peygamber Efendimize Kadir Gecesi'nde ilk defa ve parça parça indirilmeye başlanan Kur'an'ın, Berat Gecesinde topluca indirildiği gecedir. Bu kutsal gecede, Allah'ın affının ve bağışlamasının bol olduğuna inanılır. Ve Müslümanlar için günahlardan arınma ve Allah'ın mağfiretine erişme fırsatı olarak görülür.
BERAT KANDİLİ’NDE HANGİ İBADETLER YAPILMALI?
Berat kandilinin ibadetle geçirmek ve oruç tutmak gibi geleneklerimiz vardır. Bu gecede oruç tutmak, kaza ve nafile namazı kılmak, Kur’an-ı Kerim okumak, tevbe etmek, salavat getirmek, tesbih çekmek ve Berat gecesi duası okumak gibi ibadetler yapılabilir.
(Dahi GEDİK)