Tiyatro oyunu “Yüzleşme” Niğde’de sahnelenecek Tiyatro oyunu “Yüzleşme” Niğde’de sahnelenecek

Niğde Valisi Cahit Çelik, 100’üncü yıl Kale Halk Kütüphanesinde düzenlenen okuyucu – yazar etkinliğine yazar kimliğiyle yer aldı.
Vali Çelik Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarih Bölümü öğrencilerinin misafir olduğu etkinlikte Valilik ile ilgili konuda ise dünya tarihinin ilk kadın Valisi Hüdavent Hatuna ve Türklerin kadına verdikleri değere işaret etti. Vali Çelik Anadolu Selçuklu ve Moğol dönemlerinde de bahsederek, konuşması sonunda üniversite öğrencilerinin sorularını yanıtladı ve Ebubekir Hazım ismi ile kaleme aldığı kitaptan imzalayarak hediye etti.

Vali Cahit Çelik, Bu Kez Yazarlık Kimliği Ile Konuk Oldu (14)
"ANADOLU'NUN İLK KADIN VALİSİ HÜDAVEND HATUNLA İLGİLİ BİR SÖYLEŞİMİZ OLDU"
Vali Çelik etkinlik sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Öncelikle etkinlik için hem üniversitemizin Sayın Rektörüne, Tarih bölüm başkanımıza, aynı zamanda Kültür ve Turizm il Müdürümüze teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizle bir araya geldik. Aslında ben açıkçası kendimi çok yazar olarak görmüyorum ama sağ olsun arkadaşlar böyle bir organizasyon yapmışlar. Ben daha önce görev yaptığım yerlerde hep yerel tarihe bir merakım oldu. Burada da genel başlıktan sonra söylemiştim zaten. Gerçekten belki bir Niğdeli ‘den daha fazla Niğde'yi bileceğim. Bu anlamda da şu ana kadar bir tane makalem yayınlandı Hüdavend Hatun’la ilgili. İnşallah Tepeyran’la ilgili makalemi de bitirdim. Şimdi tashih çalışması devam ediyor. Burada da çocuklarımızla tarih bölümü, birinci ve üçüncü sınıftan çocuklarımıza, öğrencilerimizle bir araya geldik. Hem Hüdavend Hatunla ilgili bir söyleşi oldu. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde özellikle bizim tarihimiz açısından çok önemli olan bir dönemde Moğollara gelin olmuş. Daha sonra Niğde'ye Gelmiş. Burada da meftun olan Anadolu'nun ilk kadın valisi Hüdavend Hatunla ilgili bir söyleşimiz oldu. Akabinde de daha önceki görev yaptığım yerde Osmanlı'nın ilk demir yolu projesi olan Samanda Basra, Demir Yolu hattı projesiyle ilgili hem Osmanlı arşiv kaynak belgeleri, hem İngiliz arşiv kaynak belgelerini çalışarak yazdığım Osmanlı'nın ilk emeği oldu projesi Samanda Basra Demir Yolu kitabıyla ilgili gençlerimize, çocuklarımıza bir sohbetimiz oldu. Gençlerimiz bizim geleceğimiz inşallah onlara bir nebze olsun eğer örnek olabildiysek onlara ufuk olabildiysek ne mutlu bize. Ben bir daha organizasyon için hem kültür müdürümüze hem katılım sağlayan tüm öğrencilerimize teşekkür ediyorum.” Dedi.

Vali Cahit Çelik, Bu Kez Yazarlık Kimliği Ile Konuk Oldu (7)
VALİ ÇELİK, HÜDAVEND HATUN MAKALESİNİ ANLATTI
Vali Çelik açıklamasının devamında, “Kitap değil makale yazdım. Tabii açıkçası ilk geldiğim zaman hep Niğdeli hemşerimiz Anadolu'nun İlk Kadın Valisi denince ben de merak edip tarihi kaynaklara bakmıştım. O tarihi kaynaklarda da ilgili bölümlerin olması açıkçası beni çok mutlu etmişti. Şu an kesin şunu ifade edeyim.
Vali Cahit Çelik, Bu Kez Yazarlık Kimliği Ile Konuk Oldu (1)
“TÜRKLER ANADOLU İNSANI KADINA BU KADAR DEĞER VERİYOR”
Yani bendeki kanaat belki bazı tarihçilerimiz bizimle anlaşmayabilir ama burada idarecilik yapmış birisi. Bunu hem mezar taşındaki ifadelerden hem Tokat'taki ele geçirilen yazılı senetlerden anlayabiliyoruz. O dönemlerde bile aslında bu şunu gösteriyor; Türkler Anadolu insanı kadına bu kadar değer veriyor, bu kadar kıymet veriyor. Düşünün batı, İngiltere bile 1900’lerden sonra kadına seçme ve seçme hakkını veriyor. Ama ta yaklaşık bir 7-8 yüz sene önce bile bu topraklarda bir kadın idarecilik yapıyor, Valilik yapıyor. Bu bizim tarihimiz açısından aslında çok önemli bir husus. O anlamda da çok mutlu oldum” İfadelerine yer verdi.
(Dahi GEDİK)

Editör: Niğde Haber