Niğde’de halk otobüsçüleri son dönemde sürekli artan motorin fiyatlarından yakınırken, serbest kart uygulamasının da yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirttiler.
Son günlerde mazot fiyatlarındaki artışlar şoför esnafının belini bükerken, otobüsçüler hem maliyetlerden şikayet etti, hem de serbest kart uygulamasının yeniden gözden geçirilmesinin gerektiğine vurgu yaptılar.
ZAMLAR GELDİĞİ GİBİ GİDİYOR
Akaryakıt gruplarına yapılan zamlar devam ederken, iki ay öncesine göre yüzde yüz oranında zamlanan motorinin fiyatı şoför esnafını da vurdu. Nakliyeden şehir için ulaşıma kadar tüm maliyetlerin ikiye katlandığını söyleyen minibüsçüler yakın tarihte zam yapılan ulaşım fiyatlarının da eridiğini söyledi.
Minibüsçü esnafları, “Son günlerde bizim ana giderimiz olan motorine haftada bir zam gelmeye başladı. 2 ay öncesine göre motorin fiyatları iki katına çıktı ve nereye kadar da yükselecek bilmiyoruz. Gider kalemlerimiz de bu süreçte en az yüzde yüz oranında arttı. Daha yakın zamanda bir ay içerisinde ulaşıma iki kez zam yapılmasına rağmen yapılan zam artan maliyetler karşısında her geçen gün eriyor” dediler.
SERBEST KART KULLANIMI YENİDEN DÜZENLENMELİ
Bu konuda yeni tedbirler alınmazsa şehir içi ulaşımda sıkıntının büyüyeceğini belirten şoför esnaflar; ‘65 yaş üstüne verilen serbest kart uygulaması konusunda artık bir düzenleme yapılması gerekiyor. Yıllardan beridir 65 yaş üzerindeki hemşerilerimiz büyüklerimiz aldıkları ulaşım kartı ile ücretsiz bir şekilde toplu taşıma araçlarını kullanıyorlar. İçerisinde bulunduğumuz süreçte artık bu uygulamada bir düzenleme yapılmasının zamanı geldi geçti bile. Bu serbest kart ulaşım hakkını herkesin değil gerçekten ekonomik olarak ihtiyacı olanın yani sosyal yardımlaşmada kaydı olanların yararlanması gerekiyor. Mali olarak bu hatlardan 3 hat ve minibüs alacak hemşerilerimiz bile bu sosyal yardımdan yararlanıyor. Minibüslere akşama kadar binenlere baktığınızda yarısından fazlası serbest kart yani ücretsiz yolcu. Bu kadar insanda bu kartlardan olması hem izleri hem de bu bedelden bize destek çıkan kurumları sıkıntıya sokuyor. Şahsi otomobili olan kişilerde bile bu kartlardan var. Artık bu konuda bir düzenleme yapılmalı ve bu kartların sadece ekonomik olarak sıkıntılı olan kişilere verilmesi gerekiyor’ dedi.
(Haber Merkezi)