İl Başkanı Gümüş: Sorun çok, iktidarda çözüm yok İl Başkanı Gümüş: Sorun çok, iktidarda çözüm yok

Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak belediye seçimleri öncesi Niğde’de hareketli bir seçim süreci yaşanıyor.
Niğde’nin bazı ilçe ve beldelerinde isimler açıklanmaya başlansa da, Niğde iş merkezinde bugüne kadar, AK Parti’den Mevcut başkan Emrah Özdemir’İn aday adaylığı dillendirilirken, Niğde Belediyesi eski Başkanı Faruk Akdoğan’dan başka MHP, CHP, İYİ Parti gibi diğer partilerden henüz bir açıklama gelmedi ve ittifakların olup olmayacağı da merak edilen konuların başında yer aldı.
ADAY ADAYLIK SÜRECİ ÖNEMLİ
Öncelikle Niğde’yi yönetmeye talip olan isimler arasında Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Belediyesi önceki dönem eski başkanlarından Faruk Akdoğan bugüne kadar net görünen AK Partili kadroların aday adayı isimleri olarak ortaya çıkarken, 1’er milletvekili bulunan MHP ve CHP’den ve bu seçimlerin muhalefet tarafından kilit partisi olması beklenen İYİ Parti’den henüz bir açıklama gelmedi.
Henüz netleşmeyen isimlere rağmen kamuoyunda bazı isimler konuşulsa da seçim takvimi sürecinde ise bir netlik yok. Sonrasında ortaya çıkan tabloda aday adaylık sürecinde alınacak kararlar ve belirlenecek adaylar yeni dönemde Niğde Belediyesinin yönetimi için oldukça önemli bir dönemi de yürütecekler.
AK PARTİ’DE DURUM
Emrah Özdemir’li  AK Partide Niğde Belediyesi’nde bu dönem sürpriz bir gelişme yaşandı ve önceki dönem görevinden alınan ve 2009 yılından 2014 yılına kadar, 2014 seçimlerinde ise ikinci kez seçilerek 2017 yılına kadar Niğde Belediye başkanlığı görevlerini yürüten Faruk Akdoğan Belediye Başkanlığı için aday adaylığını düzenlenen törenle  kamuoyu ile paylaştı.Bu süreçte farklı partiler ile ilişkilendirilen partisinin de geçmişinde önemli görevleri yürüten Akdoğan ismi seçmen tarafından sürpriz isim olarak anılırken Niğde Belediyesi mevcut Başkanı Emrah Özdemir resmi bir açıklamada bulunmasa da, AK Parti’nin 2 aday adayından biri  olarak karşımıza çıkıyor.
Emrah Özdemir ismi gençler ve orta kesim arasında kabul gören bir isim. Belediye eski başkanı Akdoğan’ın ise siyasi geçmişi gözardı edilecek türden değil. Bu iki aday adayı için kamuoyu resmen ikiye bölünürken “EMRAH ÖZDEMİR Mİ? FARUK AKDOĞAN MI?” tartışmaları da alevlendi. Birisi Türkiye’nin en genç belediye başkanları listesinde bulunurken, diğeri ise eski kurtlar diye tabir edilen köklü bir geçmişin ve oluşumun mimarlarından. AK Parti’de süreç nasıl şekilleneceğini ise parti içi dengelerin yanı sıra sağlam lobicilik faaliyetleri, mevcut Milletvekilinin tavrı, Genel merkezdeki ikil ilişkiler, partililerin talebi gibi daha birçok faktör ele alınarak gerçekleşecek gibi görünüyor.
SÜRECİ TEMAYÜL ÇÖZECEK
Belde, ilçeler ve merkezde kesin aday olacak ismi ise hafta sonu gerçekleşen temayül yoklamasının ardından gizli oylama gizli sayım şeklinde genel merkezde gerçekleşecek ve alınacak olan kararlar belirleyecek.
MHP’DE DURUM
Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) bu dönem Niğde’de yani 2023 Mart’ında gerçekleşen genel seçimlerde yaşadığı Milletvekili sevinci, parti içi dengeleri tamamen değiştirirken etkili bir sürecinde inşasına neden oldu. En son 2009 Genel seçimlerinde milletvekili çıkarak ve sonraki 2 dönem milletvekilliği özlemi çeken MHP 2023 yılında önemli bir değişime de imza attı. Böylece Niğde’nin son 10 yılın sonunda bir milletvekili meclise gönderilmiş oldu.
Milletvekili konusunda elini rahatlatan MHP Niğde’de halk arasında ve partililer arasında konuşulana ve kulis bilgilere göre; Niğde Belediyesi adayları için birisi avukat, diğeri bir öğretim üyesi olan 2 isim üzerinde durulduğu ve Milletvekili çıkartılan Niğde’den birde Belediye başkanlığı almayı düşündükleri, seçmenlerinin de kendi adaylarıyla seçime gidilmesi, milletvekilliği kazanımının yanına birde geçmişte olduğu gibi yeniden Niğde Belediyesini yönetmeye talip olunduğu belirtiliyor.
AK PARTİ MHP İTTİFAKI ÇOK MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR!
Bası Kesimler tarafından “AK Parti, MHP ile ittifak olur mu olmaz mı?” gibi sorular gelse de AK Parti de MHP’de kendi adayları ile bu yarışa katılacaklar. Ak Partide ki temayül yoklaması MHP’deki belirleme süreci sonrasında her iki partide kendi kadroları ile belediyeyi yönetmek istiyor. Çünkü AK Partinin adayı kim olursa olsun seçmeni bir şekilde ittifak durumunda adeta ikiye bölebileceği Niğde’nin önemli siyasetçileri ve isimleri tarafından ön görülen bir durum haline gelmiş durumda.
Şöyle ki seçmeni de bu konuda kendi adaylarının çıkarılmasından yana bir tavır sergilediği gözlemleniyor. Çünkü kazanılan vekilliği yine belirtildiği gibi bir belediye başkanlığı ile taçlandırmak istiyorlar. Bunu da önümüzdeki süreçte görmüş olacağız.
CHP’DE DURUM
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde teşkilatında bu dönem önemli hareketlilik yaşandı. Mevcut Milletvekilinin 2023 genel seçimlerinde yeniden ve 3. Kez meclise gönderilmesi çok sürpriz olarak bilenmese de bunun yanı sıra parti teşkilatlarında da değişimler ve yenilikler yaşandı.
CHP Genel Başkanlığı yarışında Özgür Özel’in Genel Başkan seçilmesi ile birçok konuda değişime giden partide seçmen kitlesinde pek bir değişim yaşanmadı.
İl Başkanı Erhan Adem’in değişim sürecinden bu yana yanında olduğu Özgür Özel’in listesinden önce Parti meclisine ardından da Genel Başkan Yardımcılığına getirilmesi Niğde için oldukça önemli bir gelişme olarak kabul edildi. Tabi bu durum Partiden Belediye Başkan Aday Adaylık sürecinde etkili olup olmayacağını da belirleyici unsur olacak.Şu ana kadar CHP’den henüz bir aday adaylığı başvurusu ve açıklaması yapılmaz iken gelen bilgilere göre; Partinin bu dönem farklı bir strateji izleyeceği, her ne kadar Millet İttifakı masasında bulunan İYİ parti ile genel merkez düzeyinde gerilim sürüyor gibi görünse de yerelde şartlar çok farklı sonuçları da beraberinde getirebileceği yine seçmen ve kamuoyu açıkça belirtiyor.
CHP’DE ORTAK BİR AKILLA TERCİH YAŞANABİLİR
İç Anadolu bölgesi ve Niğde genelinde bazı ilçe ve beldelerin dışında il merkezinde 1999 yılından bu tarafa yeteri seçmene ve orana ulaşamayan CHP Niğde Belediyesi konusunda bu kez farklı bir strateji izleyebileceği konuşuluyor. Önceki süreçte ittifak ortağı olan İYİ Partinin her ilde kendi adayı ile gideceğini deklare etmesi ile CHP bu kez kendi tarafından bir fedakarlık yapıp 2018’deki yerel seçimlerde yapılan hatayı tekrarlamayarak Niğde’de ortak bir aday desteğine gidebileceği oldukça güçlü bir tercih olarak ortaya çıkabilir.
İYİ PARTİ'DE DURUM
İYİ Parti yeni kurulan ve seçimlere girmesi ile aldığı oya bakıldığında genelde yaşanan bazı konular dışında Türkiye siyasi hayatının önemi figürleri arasına hızlı giriş yapan önemli bir figür olarak karşımıza çıkarken 2024 yerel seçimlerinde de önemli isim veya isimler ile yarışa katılacak. Niğde’de milletvekilliği, Belediye başkanlığı gibi son 6 yılda tüm seçimlere katılan İYİ Parti yerel seçimlerde ve genel seçimlerde Niğde’de aldığı oy oranları ile oldukça dikkat çekti. 2018 seçimlerinde Merkez de %12,02, 2019 yerel seçimlerinde CHP’nin adaylığı ile ittifak kurulamayınca yüzde 28,12 ile ikinci sırada belediyeyi kazanmaya en yakın parti olan, olası ittifak ile Niğde Belediyesinin kazanılacağını ortaya koymuştu. İYİ Parti, u süreçten sonra ise 2023 milletvekilliği seçimlerinde aldığı oran ile vekil çıkaramadı.
İYİ PARTİ’NİN ADAYI ORTAK ADAY OLABİLİR
Yine kulis bilgilere bakıldığında İYİ Parti için konuşulan ve genel merkez düzeyinde görüşmeler yapıldığı belirtilen 1-2 isim hem CHP hem de İYİ parti için oldukça önemli figürler olması bekleniyor. Bu isimler kamuoyu tarafından tanınan ve sevilen isimler olduğu seçmene doğrudan etki edebilme kabiliyetine sahip oldukları ifade ediliyor.
Niğde’de sağ, muhafazakâr ve milliyetçi oyları toplamı oldukça yüksek. Öyle ki yüzde 20-25 sol seçmen oyu olan Niğde’de yaklaşık yüzde 75-80 oranında bir sağ seçmen gerçeği var. Böylece adayın sağ ya da İYİ Parti gibi kendini merkez parti olarak adlandıran alandan gösterilmesi ve kabul edilmesi Niğde’de yerel ittifakında önünü açacaktır. Şöyle ki; CHP ile İYİ Parti arasında ister ittifak olsun ister olmasın, Meral Akşener’in söylemlerine bakıldığında İYİ Parti kendi adayını çıkartacak.
DİĞER PARTİLERDE DURUM
Saadet, Deva, Gelecek Partisi, Demokrat Parti, Yeniden Refah, Memleket, Zafer, Büyük Birlik ve İşçi Partisi gibi diğer partilerin ise ne yapacağı henüz bilinmiyor. Kendi adayları olumu olmaz mı seçmeninin serbest bırakır mı bırakmaz mı, yoksa bir tek aday üzerinde yoğunlaşışımı bilinmez lakin meclis üyelikleri gibi yerlerden olası pazarlıklarla yer bulmaları kaçınılmaz görünüyor.
(Haber/Analiz: Murat ÜMRANLİOĞLU)

Editör: Niğde Haber