Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi(NÖHÜ), 2025 yılının ilk bal hasadını Tepeköy ıslah bölgesinde bulunan kendi kovanlarında gerçekleştirdi. Ayhan Şahenk Tarımsal Araştırmalar ve Uygulama Merkezi bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, yaklaşık 200 kovandan 2 ton geven balı üretildi.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, bal üretimiyle ilgili yaptığı açıklamada, geçen yıla kıyasla hem kovan sayısının hem de bal miktarının arttığını belirtti. Prof. Dr. Uslu, “Bu yıl yaklaşık 200 kovandan 2 ton bal elde ettik. Geven florasının zenginliği, kaliteli ve doğal bal üretimi açısından büyük bir avantaj sağlıyor. Üniversitemiz bünyesinde yürüttüğümüz bu tür tarımsal faaliyetlerle hem akademik uygulamalara katkı sunuyor hem de Niğde’nin tarımsal değerlerini destekliyoruz. Hasadımız ilimize hayırlı olsun,” ifadelerini kullandı.

Niğde’ye özgü geven bitkisinden elde edilen balın, hem lezzeti hem de şifalı özellikleriyle dikkat çektiği vurgulanırken, üniversitenin tarım ve hayvancılık alanındaki uygulamalı çalışmalarıyla bölge ekonomisine de katkı sunduğu belirtildi.
(Samet ÇINAR)





