Niğde merkez ve 5 ilçesinde toplanan günlük 445 ton evsel atık, Niğde Düzenli Katı Atık Depo İşletme Birliği (NİĞKAD-BİR) Katı Atık Bertaraf Tesisleri Birliği'nde geri dönüşüme kazandırılarak elektrik enerjisine dönüştürülüyor.
Ülkemizde daire başına saatlik elektrik enerjisi sarfiyatının yaklaşık olarak 2 KWH olduğu kabul edilirse, buna göre firma 1 günde ürettiği elektrik enerjisi eş değeri yaklaşık olarak 700-800 dairenin elektrik sarfiyatını karşılamakta. Niğde merkez ve ilçelerde günlük toplanan 445 tona yakın evsel atık, depolama ve bertaraf tesisinde metan gazına dönüştürülerek ekonomiye kazandırılıyor.
TESİSİMİZE GELEN ATIK MİKTARI ORTALAMA 445 TON CİVARI
NİĞKAD-BİR yetkilileri; “ Niğde Düzenli Katı Atık Depo İşletme Birliği (NİĞKAD-BİR) Niğde merkeze 7 km uzaklıkta Hıdırlık mevkiinde 85 hektarlık bir alana sahip olup, 28 Belediye ve İl Özel İdaresi ile birlikte 29 üyeden oluşmaktadır. Atıkların toplanması ve taşınması; Niğde merkez ve merkeze yakın olan yerlerde üyelerimiz tarafından diğer yerlerde ise atıkların toplanması ve taşınması amacı ile inşa edilmiş "Bor, Altunhisar, Çamardı, Çiftlik, Ulukışla ve Konaklı" olmak üzere 6 adet aktarma istasyonumuzla faaliyet göstermekteyiz. Aktarma İstasyonlarında toplanan katı atıklar üstten yüklemeli Semitreyler ve çekiciler ile düzenli depolama sahasına bertaraf edilmek üzere getirilmektedir. Gün içerisinde Şehir merkezinden ve Aktarma İstasyonlarından toplanan Katı Atıklar depolama sahasına boşaltıldıktan sonra dozer ile sahaya serme işlemi gerçekleştirilerek sıkıştırılması sağlanmaktadır. Sıkıştırma İşlemi tamamlandıktan Sonra kokuşma, atıkların etrafa dağılması ve canlılar üzerinde zararlı etki gösterecek mikroorganizmaların yayılmasını önlemek amacıyla toprak örtüsüyle kapatma yapılmaktadır. Bu örtü günlük katı atık yığın yüksekliğine bağlı olarak (ortalama 3,5-4m) minimum 30 cm'dir. Tesise gelen günlük atık miktarı, Niğde merkez 190 ton, Bor Aktarma istasyonu 60 ton, Altunhisar Aktarma istasyonu 45 ton, Çamardı Aktarma istasyonu 34 ton, Çiftlik Aktarma istasyonu 43 ton, Konaklı Aktarma istasyonu 33 ton, Ulukışla Aktarma istasyonu 40 ton olmak üzere günlük ortalama tesisimize gelen atık miktarı 445 ton civarıdır” Sözleriyle teknik detayları aktardı.
ÜRETİLEN 1 GÜNLÜK ELEKTRİKLE 700-800 DAİRENİN ELEKTRİĞİ KARŞILANIYOR
Ayrıca toplanan 445 ton atıktan günlük 700-800 dairenin aydınlanma enerjisi ihtiyacı karşılandığı belirtilen açıklamada; ‘Tesisimizde günlük gelen katı atık tonajına bağlı olarak (yaklaşık 450 ton) 36.00 MWH36000 KWH günlük elektrik enerjisi üretilmektedir. Ülkemizde daire başına saatlik elektrik enerjisi sarfiyatının yaklaşık olarak 2 KWH olduğu kabul edilmektedir. Buna göre firma 1 günde ürettiği elektrik enerjisi eş değeri yaklaşık olarak 700-800 dairenin elektrik sarfiyatını karşılamaktadır’ dedi.
(Dahi GEDİK)