Tarihsel anlamda irili ufaklı bazı depremlerin yaşandığı Niğde, son depremlerin ardından elde edilen verilere göre hala deprem riski ve hasarı en düşük iller arasında olmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz süreçte yaşanan ağır hasarlı ve ciddi can kayıplarına sebep olan depremlerin ardından birçok vatandaşımıza ev sahipliği yapan Niğde’nin deprem haritalarındaki yerinde veya fay hattı haritalarındaki güvenirliği devam ediyor.
NİĞDE GÜVENLİ LİSTEDE OLMAYA DEVAM EDİYOR
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında; Niğde, Aksaray, Ankara, Antalya, Artvin, Bartın, Edirne, Giresun, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Mardin, Nevşehir, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Trabzon, Yozgat, Zonguldak yer alıyor.
Niğde’de de bazı binalar etkilendi bazıları yıkılırken bazılarının ise denetimler sonucu kullanabileceğine karar verilmişti. Bölgesindeki depremlerden az miktarda etkilense de uzmanlar ve Niğdeli vatandaşlar Niğde’nin güvenli şehir olma konusunda oldukça emin görünüyor.
FAY NEDİR?
AFAD'ın resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre; yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere FAY adı verilir. Birbirlerinin hareketini engelleyen levhalar arasında sürtünme başlar. Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir. Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar. Oluşan ilk harekete “deprem” (ana şok), şiddetli sarsıntının etkisiyle o bölgedeki yer kabuğunun zayıf diğer kısımlarının kırılmasına da “artçı depremler” (artçı şoklar) denir.
(Murat ÜMRANLİOĞLU)