Spor Okulları Altunhisar’da düzenlenen gösteriyle sona erdi Spor Okulları Altunhisar’da düzenlenen gösteriyle sona erdi

Niğde tarihinden bugüne kadar birçok önemli ismin şehri olarak karşımıza çıkmaya devam ederken, bu kez Niğde doğumlu bir kız çocuğunun dünya markası firmaların vazgeçilmez tedarikçisi, Mercedes ve Audi gibi firmaların ise çözüm ortaklığına imza atan askeri malzeme sektöründe de adını duyuran önemli bir isim olarak karşımıza çıkıyor.
1966 yılında Niğde’nin bir köyünde doğan 7 kardeşten biri olan iş kadını Sultan Tepe, köyün ilk okuyan çocuklarından biri olarak tarihe geçerken, elde edilen bilgilere göre; o dönem toplum arasında “Kız çocuğu okur mu” konusuna karşı annesi ve babasının çok kez kız çocuğu okuttuğu için eleştirilere maruz kalsa da başarılı olmak kendisine o yıllarda aşılanan önemli bir özellik olarak hediye kalıyor.
Siz değerli okuyucularımız için Niğde’nin bağrından koparak, çocuk yaşta evinden, şehrinden kilometrelerce uzağa giden ve lise eğitimi ile başlayan ve başarılar ile dolu olan iş dünyasında önemli roller üstlenen Sultan Tepe’nin hayatından kısa bir kesit hazırladık.
Niğdeli iş kadını göğsümüzü kabartıyor (1)-1
NÖHÜ’YE DE ZİYARETTE BULUNMUŞTU
Niğdeli Sulta Tepe geçtiğimiz Temmuz ayı başında eşi ile birlikte Niğde’ye de gelerek Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi (NÖHÜ) Rektörü Hasan Uslu’yu da ziyaret etmişlerdi. Rektör Uslu bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti ise; “İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulları Üyesi Suitan Tepe ve Eşi Hasan Tepe'yi Üniversitemizde Misafir ettik. Niğdeli Kıymetli hemşerilerimize ziyaretleri ve destekleri için Teşekkür ediyorum” şeklindeki sözleri ile duyurmuştu.
Niğdeli iş kadını göğsümüzü kabartıyor (2)
EĞİTİM HAYATI
İlkokul yıllarının ardından lise eğitimine İstanbul’da Hababam Sınıfı’nın da çekildiği hepimizin hayatına önemli anılar bırakan Çamlıca Kız Lisesi’nde ailesinden uzakta yatılı olarak devam eden ve tamamlayan Sultan Tepe, bu yıllarda uzunca yıllar lider kimliğinin verdiği gücü keşfetmeye başlıyor.
O yıllarda bir çok öğrenciden farklı olduğu belirtilen Tepe, Devlet tarafından özel hocalarla ekstra eğitim verilen 10 öğrenciden biri olma hakkını da yakalıyor.
Niğdeli hemşehrimiz Sultan Tepe, üniversite hayalini de tercihlerinde olduğu gibi tıp alanında yapmak istese de, listede bulunan ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünü kazanarak yeni bir hayatın kapılarını aralıyor.
İŞ HAYATI VE SONRASI
Üniversite eğitimi sürecinde oldukça başarılı 3 yıl deneyimleyen Sultan tepe üçüncü sınıfta Ereğli Demir Çelik Fabrikası’na düzenlenen gezide başarılı Türk kadını, üretim ve sanayiden oldukça etkileniyor ve üretim alanına yönlenmeye başlıyor. Bu ziyaret Sultan Tepe’nin ileriki yıllarında alacağı kararları da önemli şekilde etkileyecek şekilde etkili olurken, Tepe mezun olunca proses kontrolcü olarak işe başlıyor. Hem otomasyon işleri yapıp hem de sektörü takip eden başarılı girişimci, 28 yalında bir Makarna Fabrikası’nda müdür olarak işe başlıyor. Bu iş sayesinde aslında hem yöneticilik hem de işletme ile ilgili tecrübe kazanırken bir yandan da kurduğu hayalleri gerçekleştirmek istiyor. Sultan Tepe daha sonra Ressam Hasan Tepe ile evleniyor ve bu evlilik ticari iş hayatının da temellerini atıyor.
Niğdeli iş kadını göğsümüzü kabartıyor (2)-1
ÖNEMLİ MARKALAR İLE ÇALIŞMIŞ
Tepenin ünlü markala ile çalışmasının adımları burada atılırken, çözüm ortalığı yaptıkları ve iş yaptıkları firmalar arasında Mercedes ve Audi gibi önemli firmalar dahil oluyor.
ANKARA’DAN İSTANBUL’A TİCARİ TAŞINMA
Sultan Tepe, bu dönemde müdürlük yaptığı fabrikadan ayrılıyor ve Tepar’ı da Ankara’dan İstanbul’a taşıyarak bulunduğu telef sektöründen nitelikli filament iplik işine giriyor. Bu hamlenin ardından firma yeni adım ve kararla ile yeniden adından söz ettiren önemli bir lider olma yolunda ilerliyor. Teknik tekstil ürünleri konusunda yeniliğe giden firmaları yatırımlarını bu yöne çevirerek Bu iplikle de askeriye ile çalışmaya başlıyor. 1995 yılından bu yana ürettikleri iplikler, sıcak tutan veya ateşe dayanıklı kumaşların kullanıldığı askerî ürünlerde kullanılıyor.
ÖRNEK FAALİYET ALANLARI
Savunma sektöründe haraketli ve statik tankları gizleyen ağlar, nefes alabilen özel kuvvet elbiseleri, itfaiyeciler için tutuşmayan kumaşlardan oluşan kıyafetler, kesilmeyen eldivenler, terletmeyen aktif spor için özel kumaşla! İşte bu işler 1966 yılında Niğde’de başlayan hayat hikayesinin ulaştığı önemli bir gösterge.
35’TEN FAZLA ÜLKEYE İHRACAT
Eşi Hasan Tepe ile birlikte 16 yıl önce Türkiye’de üretilmeyen ama dünyada geleceği olan nitelikli ve fonksiyonel iplik üretimine başlayan Sultan Tepe, şirketleri Tepar’ı bugün 35 ülkeye ihracat yapan güçlü bir konuma getirdi.
TEPE: KADINLARIN YÖNETTİĞİ DÜNYA DAHA ADİL OLURDU
Geçtiğimiz yıl düzenlenen Kadın Girişimcileri Destekleme Zirvesi ve Ödülleri töreninde konuşan ve takdirleri üzerine bir kez daha toplayan Sultan Tepe'nin; "Gelecek Kadınların’ diyebilmek için çok erken. Gidilmesi gereken çok yol, kırılması gereken çok ön yargı var. Ama eminim ki kadınların yönettiği dünya çok daha adil ve olurdu" şeklindeki sözleri Türkiye'de ve Niğde'deki birçok kadına da ilham olmuştur.
SULTAN TEPEYİ TAKDİR EDİYORUZ
Bizlerde Niğde’den Niğdeli bu azim dolu ve başarılı iş kadı eşi ve tüm çalışanlarını sevgilerimizi iletirken, hayat hikayelerinde bu denli güzel işlere imza atan hemşerimiz Sultan Tepe’yi bir kez daha takdir ediyoruz.
İŞ DÜNYASI VE GÖREVLERİ
Tepar Tekstil San. ve Tic. A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan iki çocuk annesi Niğdeli hemşehrimiz Sultan Tepe, İTHİB Yönetim Kurulu Üyeliği, TOBB İstanbul Kadın Girişimciler İcra Kurulu, Tekstil Sektörü Sürdürülebilirlik komite başkanı ve Fenerbahçe Kulübü üyesi olarak faaliyetlerinin sürdürmeye devam ediyor.
(Murat ÜMRANLİOĞLU)

Editör: Niğde Haber