Niğde’de balık av malzemeleri satışı yapan Zübeyir Doğan, Niğde’deki balık türleri ve avcılar hakkında bilgiler vererek, balık avcıları derneği kuracaklarını belirtti.
Zübeyir Doğan açıklamasında;  ''25 yıldır balıkçıyım ve 7 yıldır hobim olan bu mesleği yapıyorum. Memleketimizde aynı zamanda gençleri sportif balıkçılığa yönlendiriyoruz. Çünkü sportif balıkçılık peşinde koşan gençler uyuşturucu, kumar ve kötü yollara düşmemeleri adına barajlarda vakit geçirerek, doğadaki çöpü toplayarak örnek davranışlara çekmek istiyoruz. Niğde’de bürokratlarımız da bize destek veriyor. Kendileriyle balığa gidiyoruz. Fikir alışverişinde bulunuyoruz. Aynı zamanda kendileriyle av yaparken mesire alan çalışmalarımız, temizlik çalışmalarımız, gelecekteki gençlerin ve çocukların sportif olta balıkçılığına yönlendirmek için ne yapabiliriz? Bu konular hakkında konuşuyoruz. Hem doğaya dost hem doğaya saygılı, hem de boşa vakit geçirmeden, balık vermeyi değil de balık tutmayı öğreterek aynı zamanda çevreye çevre dostu, saygılı gençler nesiller yetiştirmek için uğraşıyoruz. Buradan bütün ailelere, babalara, abilere, öğretmenlere diyoruz ki gelecek için genç nesillere temiz bir çevre bırakma adına rastgele diyoruz. Sportif balıkçılığın derneğini kurmak için gerekli çalışmaları başlatmış durumdayız. Bunu da belirtmek isterim.” dedi.
NİĞDE'DEKİ BALIK TÜRLERİ
Dükkan Zübeyir Doğan, “Niğde’mizde genelde sazangiller mevcuttur. Tabi dediğim gibi 7-8 yıldır mesleğe başladım başlayalı. Hep Konya, Kayseri, Aksaray yakın komşu iller ve deniz balığına buradan tur halinde çok Adana'ya, Mersin'e tur götürüyoruz. Teknede hem tutulan balık oluyor. Bunları gördükten sonra biz de dedik ki hani bizim memleketimizde de farklı türler olsun. Tabii birbirini yok edici, zararlı türler değil de istilacı türler değil de örnek veriyorum. Alabalık olan bir barajımıza yine alabalık aşılaması yaptık. Hiç bir balık olmayan veyahut da işte nasıl söyleyeyim? İsrail sazanı ve gümüşten ileri gidilmeyen bazı barajlarımıza Kayseri'den Niğde olta balıkçıları olarak on arkadaş gönüllü altı yedi yıl sonucunda balık taşımamız sonucunda turna balığını aşıladık. Turna balığı avcı balıktır, ağzının içi tamamen dişten ibarettir. 20-25 kilolara kadar büyüme söz konusudur. Lezzetli ete sahiptir. Gerçekten parayla bulamıyoruz dediğimiz balıklardandır. Yine ikinci barajımıza Kayseri Yamula Barajı'ndan getirmiş olduğumuz sudak tatlı su levreği. Üçüncü bir adı diş üç at veriliyor İç Anadolu'da ak levrek olarak da bilinir Konya yöresinde. O balıklardan getirerek aşılama yaptık. Yine memleketimizde bir barajımızda sudak ve alabalık söz konusu mevcut. Şu an avlu yapılıyor. Üremesi tamamlandı. Yine üçüncü bir barajımıza üç kapıda bulunan Ören'deki alabalık tesisindeki üreyen alabalıklardan aldık.2 bin saldık.6 bin küsur bir saldık yani toplam 8 bine yakın da gönüllü dostlarla salımı gerçekleştirdik ve şimdi somon olma yolundalar. Yine Bor tarafında birkaç barajımıza aynalı sazan aşılaması yaptık. Elimizden geldiği kadar kendi olta balıkçılar olarak derneğimizi kurana kadar kendi gücümüzle idare edeceğiz. İnşallah derneğimizi kurunca yine devlet büyüklerimizden ve bu işe destek verecek. Niğde'deki balıkçı iş adamlarımızdan farklı isteklerimiz olacak ”İfadelerini sarf etti.
ALIŞKANLIK HATTA HASTALIK HALİNE GELDİĞİNİ SÖYLEYEBİLİRİZ
Gerçekten 2022 ve 2023’ü bazı alırsak buna 2021 de dâhil edebiliriz. Balıkçılığın bir spor olarak değil, alışkanlık hatta hastalık haline geldiğini söyleyebiliriz. Cumartesi ve pazar günleri örnek veriyorum. Bir kafe insan sayısının 5 katını bir barajda size net yakalatabilirim. Diğer taraftan insanların artık bunaldığı sıkıldığı bu hayatta insanlar artık kendilerini bir yeşilliğe doğaya atmak istiyor. Bunun yanında da balık tutmak, balık tutarken çevre temizliği yapmak, ağaç dikmek, tohum atmak gibi tabii bizler de elimizden geleni yapıyor, örnek oluyoruz. Niğde'ye ait aşağı yukarı olta balıkçıları olarak beş adet sayfamız bulunmakta. İlk kurulan sayfalarımızdan biri Niğde İç Anadolu usta balıkçılar sayfamızdır. Biz teşvik ediyoruz, balık salımı yapıyoruz. Küçük balıkların üremesi için belli ölçü ve santim altında alınmaması, limitlere uyulması konularında bunlar için videolar çekiyoruz. “ sözlerine yer verdi.
(Dahi GEDİK)
Niğdeli Balık Avcıları dernek kuruyor 1