Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen şap hastalığıyla mücadele çalışmaları kapsamında Niğde’de aşılama oranı yüzde 85’in üzerine çıktı. Elde edilen başarıyla birlikte, kentteki hayvan pazarı yeniden açıldı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, SAT-1 serotipine karşı Şap Enstitüsü tarafından üretilen toplam 12 milyon 450 bin doz aşının sahaya sevk edildiği, bu sayının ağustos sonuna kadar 13 milyon 750 bine ulaşmasının hedeflendiği belirtildi.
HAYVAN PAZARLARI YENİDEN FAALİYETTE
Aşılama çalışmaları sayesinde hastalığın yayılımının önlendiği belirtilen açıklamada Niğde’nin yanı sıra Hakkari, Van, Edirne, İstanbul, Tekirdağ, Çanakkale ve Kırklareli’nde geçen hafta hayvan pazarlarının yeniden açıldığı kaydedildi. Bu hafta başından itibaren ise aşılama oranı yüzde 85’in üzerine çıkan Çorum, Çankırı, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Kırıkkale, Ankara, Amasya, Bolu, Düzce, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu ve Sinop’ta da hayvan pazarlarının faaliyete geçtiği duyuruldu. Böylece toplam 24 ilde hayvan pazarlarının yeniden açıldığı bildirildi.
BAKANLIKTAN SPEKÜLASYONLARA YANIT
Tarım ve Orman Bakanlığı, aşıyla ilgili kamuoyunda çıkan “aşı etkisiz” ve “fiyatlar artacak” yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, yürütülen tüm çalışmaların üreticiyi ve hayvan sağlığını koruma amacıyla devam ettiğini vurguladı.
(Samet ÇINAR)





