Tarım kenti olan Niğde birkaç üründe Türkiye sıralamasında ilk 10 il arasında yer alırken bazı ürünlerde ise ilk 50 il arasında yer alıyor.
Niğde’de birçok tarım ürününde hasat sezonunu başladığı veya devam ettiği ürünlerde elde edilen rekolte miktarından çiftçilerin memnun olduğu ifade edildi. Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, Tarım kenti olan ve birçok ürün yelpazesiyle Tarım ’da adından sıkça söz ettiren Niğde’de üretilen ürünlerin, rekoltesi ve ekim alanları hakkında açıklamalarda bulundu.
NİĞDE YULAF ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’DE 8’NCİ SIRADA
Türkiye’de yulaf üretimiyle Türkiye’de 8’nci sırada Niğde’nin yer aldığını belirten Baş; “ ilimizde 2023 yılı içerisinde 30 bin 930 Dekar alanda Yulaf ekimi yapıldığını ve ortalama 8 bin 204 Ton rekolte bekleniyor. Ayrıca dekar başına yaklaşık 265 kilogram verim alındığını belirtti.
NİĞDE YONCA ÜRETİMİNDE 16’NCI SIRADA
Niğde’de yonga üreminin geçen yıla oranla bu yıl arttığını ifade eden Baş” Niğde’de 2022 yılında 72 bin 740 Dekar alanda ekim yapılırken 2023 yılında 74 bin 670 Dekar alana çıkarken, rekoltemiz de arttı. 2022 yılında 357 bin 775 Ton iken 2023 yılında artarak 367 bin 860 Tona yükseldi. Yonca üretimiyle ilimizde Türkiye’de 16’ncı sırada yer alıyor.
SİLAJLIK MISIR ÜRETİMİ GEÇEN YILA ORANLA AZALDI
Niğde’de geçtiğimiz 2022 yılında 69 bin 690 Dekar alanda silajlık mısır üretimi yapılırken bu yıl ise yüzde 4.45 oranında ekim azaldı. 2023 yılında silajlık mısır Ekimi 69 bin 690 Dekar alandan 66 bin 590 Dekar alana geriledi. Niğde silajlık mısır üretiminde Türkiye’de 17’nci sırada yer alıyor.
PATATESTE 2023 YILINDA EKİM VE REKOLTE ARTTI
Patates üretimiyle Türkiye’de söz sahibi iller arasında ve üretimde birinci sırada yer alan Niğde’de yazlık patates hasadının Temmuz ayı içerisinde başladı ve Ekim ayına kadar devam edecektir. İlimizde 2022 yılında 176 bin 300 Dekar alanda patates ekimi yapılırken bu yıl ise yüzde 8.54 oranında bir artış ile 191 bin 350 Dekar alana yükseldi. Aynı zamanda ekim alanlarının artmasıyla birlikte patates rekoltesinde de yüzde 12.49 oranında bir artış yaşandı. 2022 yılında 679 bin 653 Ton patateste rekolte elde edilirken bu yıl ise yaklaşık 764 bin 535 Ton patates rekoltesi elde edilmesi bekleniliyor.
NİĞDE KURU FASULYE ÜRETİMİNDE 1’NCİ SIRADA
Niğde’de Türkiye’de üretimde ve rekoltede birinci sırada yer aldığı bir diğer ürün olan Kuru Fasulye hasadı önümüzdeki günlerde başlayacaktır. İlimizde Kuru Fasulye üretimi 2022 yılında 173 bin 70 Dekar alan iken 2023 yılında yüzde 12.75 oranında bir düşüş ile 151 bin10 Dekar alan geriledi. Fasulye ekiminin azalmasıyla birlikte rekoltede gerileme oldu. Kuru fasulyede 2022 yılında 57 bin 505 Ton rekolte elde edilirken, 2023 yılında yüzde 14.89 oranında bir düşüş ile 52 bin 819 Tona geriledi. Fasulyedeki ekim ve rekoltenin düşmesi 2022 yılında patatesin güzel para etmesi nedeniyle kuru fasulye ekimi yapan çiftçilerin patatese yönelmesinden kaynaklanmaktadır.
ÇAVDAR ÜRETİMİ ARTTI, REKOLTE DÜŞTÜ
Niğde’nin Türkiye’de birinci sırada yer aldığı ürünlerden bir tanesi olan Çavdar üretimi geçtiğimiz yıla oranla azda olsa arttı. Geçtiğimiz yıl 147 bin 270 Dekar alan üretimi yapılırken bu yıl ise 148 bin 90 Dekar alana yükseldi. Çavdar üretiminde ekim alanın artmasına rağmen rekolte geçtiğimiz yıla oranla yüzde 1.31 oranda azaldı.
SALÇALIK DOMATES ÜRETİMİ YÜZDE 88 ARTTI
Birçok üründe olduğu gibi yine Niğde domates üretiminde de Türkiye’de söz sahibi iller arasında yer alıyor. İlimizde salçalık domates üretimi 2022 yılında 21 bin 460 Dekar iken, 2023 yılında ekim alanlarında yüzde 88.16 oranında bir artış ile 40 bin 380 Dekar alana yükseldi. Aynı şekilde ekim alanlarında olduğu gibi rekoltede de yüzde 90.30 oranında bir artış bekleniliyor. İlimiz domates üretimiyle Türkiye’de 7’nci sırada yer almaktadır.
SOĞAN ÜRETİMİ GEÇEN YILA GÖRE AZALDI
Niğde’de soğan üretimi geçen yıla oranla bu yıl yüzde 17.11 oranında bir azalış gösterirken 2022 yılında 5 bin 260 Dekar alanda ekimi yapılırken, 2023 yılında 4 bin 360 Dekar alana geriledi. Ekim alanlarında olduğu gibi ilimizde soğan rekoltesi 30 bin tondan 25 bin tona geriledi. Ayrıca Niğde soğan üretiminde Türkiye’de 12’nci sırada yer alıyor.
NİĞDE ÇEREZLİK KABAK ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’DE 8’NCİ SIRADA
Tarım kenti olan Niğde’de çerezlik kabak üretimiyle Türkiye’de 8’nci sırada yer alıyor. İlimizde çerezlik kabak üretimi 2022 yılına göre 2023 yılında yüzde 15.76 oranında biz azalma oldu. 2022 yılında 12 bin 80 Dekar alanda üretimi yapılan çerezlik kabak üretimi 2023 yılında 10 bin 160 Dekara düştü.
BEYAZ LAHANA ÜRETİMİNDE ARTIŞ
Niğde’de 24 köyde 900’e yakın çiftçinin üretimini yaptığı beyaz lahanada ilimiz Türkiye’de 2’nci sırada yer alıyor. 2022 yılında 18 bin 530 Dekar alanda ekimi yapılan Beyaz Lahana üretimi 2023 yılında yüzde 1.40 oranında bir artış ile 19 bin 790 Dekara yükseldi. Öte yandan 2022 yılında 131 bin 205 Ton olan rekolte 2023 yılında 132 bin 830 Tona çıktı.
NEKTARİ ÜRETİMİ ARTMAYA DEVAM EDİYOR
Türkiye’de üretim miktarı 204 bin 671 Ton olan nektaride ilimiz 2 bin 710 Dekar ile Türkiye’de 8’nci sırada yer alıyor. Niğde’de dikim alanlarının her geçen gün artmaya devam ettiği yeni ürünü olarak ta bilinen nektaride geçtiğimiz yıl Bin 900 Dekar alan iken 2023 yılında yüzde 42 oranında bir artış ile 2 bin 710 Dekar alana yükseldi.
Elma üretiminin her geçen yıl artarak devam ettiği Niğde’de 2022 yılında 237 bin 240 Dekar alanda üretim yapılırken, 2023 yılında bu üretim alanı 240 Bin Dekara yükseldi. Elma ağacı bakımında Türkiye’de ilk sırada yer alan Niğde’de geçtiğimiz yıl 543 bin 326 Ton rekolte elde edilirken bu yıl ise 575 bin 788 Tona yükseldi. Ayrıca ağaç başı verim ise 57 kilogramdan 59 kilograma yükseldi” dedi.
Niğde bir çok üründe Türkiye’de ilk 10 il içerisinde yer alırken bir çok üründe ilk 50 il arasında yer aldığını belirten Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, “ tarım kenti olan ilimizde yukarıda saydığımız ürünlerin yanı sıra Armut üretiminde Türkiye’de 17, Ceviz üretiminde 36, Çilek üretiminde 22, erik üretiminde 28, Kayısı üretimi 19, Kiraz üretiminde 16, Şeftali Üretiminde 16, Üzüm’de 44, Karpuz üretiminde 31, Kavun Üretiminde 18, Salçalık Biber Üretiminde 18, sofralık Domates Üretiminde 45, Arpa Üretiminde 29, Buğday Üretiminde 31, Nohut üretiminde 25 ve Şeker Pancarı Üretiminde 34’ncü sırada yer almaktadır” dedi.
(Dahi GEDİK)