Akıllı ulaşımda hedef ‘Yerli ve Milli ulaşım ağı’ Akıllı ulaşımda hedef ‘Yerli ve Milli ulaşım ağı’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 61 ilde 316 maden sahası için ihale açtığını duyurdu.
Bakanlığın Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü İçerisinde Niğde dahil olmak üzere, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kilis, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van ve Yozgat illerinde toplam 316 maden sahası için ihale açtığını duyururken Niğde’de 7 saha işaret edildi. 
Niğde’de 7 maden sahası ihaleye çıktı  (1)
NİĞDE’DE 7 SAHA İHALEYE ÇIKTI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Niğde’nin Çamardı, Ulukışla, Bor ve çiftlik ilçelerinin yer aldığı 7 ayrı saha maden sahası olarak ilana çıkarıldı. 4. Grupta bulunan maden sahalarının 1’i işletme diğer 6’sıda arama şeklinde ihale edilen Bor’da 1, Çamardı’da 2 Ulukışla’da 3 ve Çiftlik İlçesinde 1 saha bulunuyor.
İHALE TARİHLERİ VE TABAN BEDELİ
5.02.2024 tarihinde ihale edilecek olan maden sahalarının taban ihale bedeli ise hepsinde 504 bin 416 TL olarak belirtildi.
TOPLAM İHALE ALANI
Niğde’de 4 ayrı ilçesinde ihaleye çıkacak maden sahalarının toplamı 7 bin 343,91 hektar, yani 70 bin 343 dönümlük bir alanı kapsıyor.
SAHALARDA NELER VAR
İhalesi yapılan alanlarda ağırlıklı olarak dördüncü ve ikinci grup madenler yer alıyor. Söz konusu alanlardan altın-gümüş-bakır-nikel-çinko-kurşun gibi madenler ile hazır beton ve asfalt yapımında kullanılan kayaçlar, mermer, granit, andezit, bazalt ve seramik sanayinde kullanılan tuğla-kiremit kili, çimento kili çıkarılması planlanıyor.
Niğde’de 7 maden sahası ihaleye çıktı  (2)
NEDİR 4. GRUP MADENLER
İlanda gurplandırmada 4. Grup olarak sınıflandırılan Niğde sahalarında hangi madenlerin yer aldığı ise şu şekildedir:
A sınıfında bulunan madenler:
Kaolen, Dikit, Nakrit, Halloysit, Endellit, Anaksit, Bentonit, Montmorillonit, Baydilit, Nontronit, Saponit, Hektorit, İllit, Vermikülit, Allofan, İmalogit, Klorit, Sepiyolit.
Paligorskit (Atapuljit), Loglinit ve bunların karışımı killer, Refrakter killer, Jips, Anhidrit, Alünit (Şap), Halit, Sodyum, Potasyum.
Lityum, Kalsiyum, Magnezyum, Klor, Nitrat, İyot, Flor, Brom ve diğer tuzlar.
Bor tuzları (Kolemanit, Uleksit, Borasit, Tinkal, Pandermit veya bünyesinde en az %10 B2O3 içeren diğer Bor mineralleri).
Stronsiyum tuzları (Selestin, Stronsiyanit), Barit, Vollastonit, Talk, Steattit, Pirofillit, Diatomit, Olivin, Dunit, Sillimanit, Andaluzit, Dumortiorit, Disten (Kyanit).
Fosfat, Apatit, Asbest (Amyant), Manyezit, Huntit, Tabiî Soda mineralleri (Trona, Nakolit, Davsonit), Zeolit, Pomza, Pekştayn, Perlit, Obsidyen.
Grafit, Kükürt, Flüorit, Kriyolit, Zımpara Taşı, Korundum, Diyasporit, Kuvars, Kuvarsit ve bileşiminde en az %80 SiO2 ihtiva eden Kuvars kumu.
Feldispat (Feldispat ve Feldispatoid grubu mineraller), Mika (Biyotit, Muskovit, Serisit, Lepidolit, Flogopit), Nefelinli Siyenit, Kalsedon (Sileks, Çört).
B sınıfında bulunan madenler:
Turba, Linyit, Taşkömürü, (…)(2) Antrasit, Asfaltit, Bitümlü Şist, Bitümlü Şeyl, (…)(1) Kokolit ve Sapropel(Petrol Kanunu hükümleri mahfuz kalmak kaydıyla).
C sınıfında bulunan madenler:
Altın, Gümüş, Platin, Bakır, Kurşun, Çinko, Demir, Pirit, Manganez, Krom, Civa, Antimuan, Kalay.
Vanadyum, Arsenik, Molibden, Tungsten (Volframit, Şelit), Kobalt, Nikel, Kadmiyum, Bizmut, Titan (İlmenit, Rutil).
Alüminyum (Boksit, Gipsit, Böhmit), Nadir toprak elementleri (Seryum Grubu, Yitriyum Grubu) ve Nadir toprak mineralleri (Bastnazit, Monazit, Ksenotim, Serit, Oyksenit, Samarskit, Fergusonit), Sezyum, Rubidyum.
Berilyum, İndiyum, Galyum, Talyum, Zirkonyum, Hafniyum, Germanyum, Niobyum, Tantalyum, Selenyum, Telluryum, Renyum.
C sınıfında bulunan madenler:
Uranyum, Toryum, Radyum gibi elementleri içeren radyoaktif mineraller ve diğer radyoaktif maddeler.
(Murat ÜMRANLİOĞLU)