Başkan Gümüştepe MÜSİAD’ın GİK toplantısına katıldı Başkan Gümüştepe MÜSİAD’ın GİK toplantısına katıldı

Niğde, tarım liginde ciddi söz sahibi oldu

Niğde son yıllarda ardı arkasına yaptığı tarımsal hamleler ile Türkiye genelinde geçmiş te olduğunda çok daha fazla kendinden söz ettirmeye devam ediyor.
Birçok üründe ürünün önüne “Niğde’nin” şeklinde ifade edilmesi gelecekte de bu gelişmekte olan tarım kentinin önemli bir değere sahip olacağını işaret ederken, Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş, gazetecilere bu gelişmeler ve süreç ile alakalı bazı açıklamalarda bulundu.
Bazı ürünlerin hasatta döneminde olduğunu bazı ürünleri ise hasat edileceğini ifade eden, Niğde Tarım ve Orman İl Müdürü Asım Baş yaptığı basın açıklamasında; “Tarım Kenti olan Niğde’de üretilen birçok üründe ilimizin Türkiye’de söz sahibi ve geçtiğimiz yıla oranla bu yıl üretilen tarımsal ürünlerde artış yaşanırken, rekoltede de artış yaşanacak” dedi.
Türkiye’de birçok tarım ürününde söz sahibi olan Niğde’de Kiraz ve Çavdar’da hasat dönemi sona ererken, patates, Lahana, Elma, Kiraz ve şeftali türü olan Nektarin gibi ürünlerde hasat dönemi devam ediyor. Bazı ürünlerin hasadı ise henüz bekliyor.

“SIRALAMADA ÖNEMLİ YERDEYİZ”
Niğde tarım liginde ülkemizde bazı ürünlerde ilk sıralarda bazı ürünlerde ise ilk 10 sıralamasının içinde yer aldığına değinen Müdür Asım Baş; “Hasat sezonumuz başladı ve kimi ürünlerde ortasına geldik. Niğde olarak biz üreten ve tarımsal potansiyeli çok yüksek olan bir şehiriz. Ayrıca Niğde altyapı yatırımlarıyla beraber ihracatı da gelişme eğiliminde olan bir şehir.

NİĞDE PATATES ÜREMİNDE ARTIŞ YAŞANIYOR
Önde olduğumuz avantajlı ürünlerimiz var, stratejik ürünler dediğimiz; patates, lahana, çavdar, kuru fasulye, elma, domates, kiraz, nektarin gibi ürünler Türkiye’de ilk 10 da olduğumuz ürünlerimiz. Patateste bu yıl biraz artışımız var, Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de rekoltede artış var. Patates üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer alan Niğde’de 2023 yılında 194 bin 800 dekar alanda üretimi yapılan patateste 757 bin 480 ton rekolte elde edilirken, 2024 yılında ise ekim alanı 261 bin 300 dekara yükselirken rekolte de 1 milyon 45 bin ton yükselmesi bekleniliyor.

LAHANA REKOLTESİ DEĞİŞMEDİ
Lahana üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yer aldığının altını çizen Müdür Asım Baş; “Niğde’de 25 köyümüzde üretimi yapılan lahana hasadımız devam ediyor. Geçtiğimiz yıl ile bu yıl lahana üretimimiz aynı. 2023 yılında ilimizde 132 bin 130 ton lahana üretimi yapılırken bu yıl ise 132 bin 155 ton civarındadır. Lahana yıllardır olduğu gibi bu yılda normal seyrinde gidiyor. 

SON KİRAZI NİĞDE’DE GERÇEKLEŞTİ
Kiraz hasadımız bitti, Türkiye’nin en son ki kiraz hasadı ilimizden gerçekleşti ve geçen hafta son 2 Bin 100 rakımla denediğimiz bir bahçemiz vardı orda kiraz hasadımızı tamamladık. Türkiye’de kirazın olmadığı bir dönemdi bu. Kirazımızın büyük bir çoğunluğu ihracata gidiyor, şeftali nektarin doğrudan ihracata gidiyor. Patates ihracatımız günlük 250-300 ton ortalama, Suriye, Dubai hatta Afrika pazarına girdik Moritanya’ya gidiyor bu sene. Genel itibariyle yüzde 80-90’ı yurtdışına ihracata gidiyor.

NİĞDE ELMA AĞACI ORANINDA BİRİNCİ, ELMA ÜRETİMİNDE ÜRETİMİNDE İKİNCİ SIRADA
Niğde elma üretiminde Isparta ilinden sonra ikinci sırada yer alıyor. Ama elma ağacı bakımında ise ilk sırada yer alıyor. İlimizde 2023 yılında 240 bin 590 dekar alanda üretimi yapılan elmada 581 bin 304 ton elma rekoltesi elde edildi. 2024 yılında elma üretimi yapılan alan 246 bin 900 dekar alana yükselirken, bu yıl beklenilen rekolte ise 621 bin 788 ton elma bekleniliyor. Elma hasadımız yeni başladı, genel itibariyle Ekim ayının sonuna kadar devam eder. Türkiye içerisine baktığımız zaman avantajlı olduğumuz ürünlerde ihracat kapasitesi olan bir iliz.
Niğde tarımsal anlamda her zaman gelişimi yüksek olan ve potansiyelini sonuna kadar kullanan bir il. Hem üretilen üründen hem de katile açısından Türkiye’nin sayılı illeri arasında yer alıyor. 2023 bitkisel üretim ve hayvansal üretim açısından bereketli bir sezonu geride bıraktık. Elimizde ki farklı ihracat ürünleriyle ilgili dün Azerbaycan’dan bir heyeti misafir ettik ve çok da memnun ayrıldılar. İlimizin tarımsal üretimde avantajı ihracattır. İhracat Pazar bulma açısından önemli. İlimizin ürünleri kaliteli ve gittikleri yerden beğeni topluyorlar ve bu yüzden ihracat kısmını çok önemsiyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin mamullerinin de ihracatları devam ediyor. İnşallah bu potansiyelimiz artarak devam edecek” diye konuştu.
(Salih ALPTEKİN)

Editör: Niğde Haber