Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kırşehir ili ile Merkez ve İlçelerini kapsayan Yediemin Otoparkı, Oto Çekici, Kurtarıcı ve Depo İşletmeleri Derneği (NİĞYEDDER) Niğde’de kuruldu. Dernek yönetimi düzenlediği kahvaltılı toplantıda basın mensuplarıyla bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.
Yediemin Otoparkı, Oto Çekici, Kurtarıcı ve Depo İşletmeleri Derneği (NİĞYEDDER)  Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sözer, basın mensuplarına yaptığı basın açıklamasında derneğin faaliyetleri hakkında bilgi vererek hedeflerini aktardı.

Niğde için sağanak yağış uyarısı! Niğde için sağanak yağış uyarısı!

Hasan Sözer-1
BAŞKAN SÖZER DERNEĞİN AMACINI VE HEDEFLERİNİ ANLATTI
NİĞYEDDER Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sözer yaptığı açıklamada; ‘’Öncelikle Cumhuriyetimizin 100’ncü yılı münasebetiyle gururlu olduğumuzu belirterek Başta kurucumuz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu uğurda fedakarlık etmiş, can vermiş, ebediyete intikal etmiş büyüklerimizi saygı minnet ve şükranla anıyoruz. Derneğimizin amacı; Yed-i Emin Otopark, Çekici, Kurtarıcı ve Depo sektörünün gelişmesine ve kalkınmasına katkı sağlamak üzere otopark sektörünün gelişmesini sağlayacak faaliyette bulunmak,  Sektörle doğrudan veya dolaylı ilgili meydana gelen her türlü gelişmeyi takip etmek, uygulama birliği sağlamak, ortak çalışma ve karşılıklı yardımlaşmada bulunmak, müşterek sorunları tespit etmek, ilgili kurum ve kuruluşlarla irtibata geçerek uygun çözümleri üretmek, üretilen çözümlere katkı sağlamak, müşterek çalışma ve görüşmelerle sektörümüzü ilgilendiren teknik, ekonomik, hukuki, sosyal, kültürel ve idari bakımdan mevcut bütün meseleleri ortaya çıkarmak, gündeme getirmek, yurt içinde ve yurt dışında sektöre faydalı çalışmaların yapılmasını ve bunların tanıtılmasını teşvik etmek.  Gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında Yed-i Emin Otopark, Çekici, Kurtarıcı ve Depo sektörü ile ilgili her türlü dernek, birlik ve sivil toplum kuruluşlarına üye olmak, sektörü temsil etmek, ulusal ve uluslararası düzeyde sektörle ilgili her konuda işbirliğini gerçekleştirmek,  Kaynak ve imkânların etkin kullanımını sağlamak, bunun için bilgi, teknoloji ve sektöre yararlı olabilecek her türlü tecrübeyi paylaşmak,  kaliteli, sürekli, ekonomik ve güvenli esaslar çerçevesinde hizmet vermesini sağlamak, bu amaca yönelik olarak tesis, işletme, etüt, teknik donanım, projelendirme ve uygulama işleri dâhil her türlü faaliyeti gerçekleştirmek, ilgili ilke, kural ve standartların belirlenmesine katkı sağlamak Derneğimizin hedefleri arasındadır.
8 MİLYAR TON HURDADAN 72 MİLYAR TL KAYNAK YURT İÇİNDE KALACAK
Sektörümüzün faaliyet ve çalışma alanları açısından fikir verebilecek hususa dikkat çekmek isteriz;
İcra Dairelerinin şahıs alacakları ve diğer kamu kuruluşlarının alacakları nedeniyle haciz konulan araçlardan yakalama emri bulunanlar, kolluk kuvvetlerince yakalanarak yed-i emin otoparklarına çekilmektedir. Ülke genelinde yediemin otoparklarında yaklaşık 1.5 milyon araç olduğu tahmin edilmektedir. Bu araçların bir kısmı ömrünü tamamlamış ve hurdaya çıkmış durumda olup, üzerlerindeki haciz nedeniyle hurda işlemi yapılamadığından ayrıştırılarak ekonomiye geri kazanımı sağlanamamakta ve dolayısıyla her yıl yurtdışından 12,5 milyar dolarlık hurda alımı yapılmaktadır.
Toplam 1.5 milyon araçtan yaklaşık 500 binin 20 yaş üstü olduğu ve bunların ortalama arabalarda 1,5 ton otobüs ve kamyonlarda 20 ton olduğu düşünülürse (yüzde 25 i kamyon ve otobüs) yaklaşık olarak 8 milyar ton hurda toplanacaktır. Ortalama 1 kg hurda fiyatının 9 lira olduğu düşünüldüğünde 8 milyar ton hurdadan 72 Milyar TL kaynak yurt içinde kalacaktır. Ayrıca satılan araçların biriken yüksek miktardaki Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsil edilmiş olacaktır. Satılabilir durumda olan yaklaşık 1.000.000 aracın seri bir şekilde bekletilmeden satılması halinde (ortalama 500.000 TL. den) 500.000 Milyar TL toplamda 572-600 Milyar TL (21-22 milyar dolar) milli ve yerli ekonomiye kazandırılmış olacaktır.
Bizler Yed-i Emin Otopark, Çekici, Kurtarıcı ve Depo sektörü olarak, ekonomimize büyük kaynak ve katkı sağlayacak imkânların varlığına dikkat çekmek ve bu alanda yapılabilecek düzenlemelerin hayata geçirilmesi için bilgi ve tecrübelerimizi yetkili mercilere ve kamuoyuna aktarabilmek için değerli basın mensuplarının önemine inanıyoruz.
Niğde’de Yediemin ve oto çekici derneği kuruldu 1
HACİZLİ ARAÇ SATIŞ SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?
Hacizli araçlarda satış günü 1 Kasım tarihi itibari ile başladı. Bu kapsamda, haciz kararı kalkmış olup halen yedieminlerde muhafaza edilen mallar kanuni istisnalar hariç öncelikle mülkiyet sahibi borçlu tarafından teslim alınabilecek. Borçlunun malı teslim almaması durumunda ise rehin hakkı sahibine malı alması imkânı tanınacak. Tanınan hakların kullanılmaması durumunda sicile kayıtlı mallar ile diğer mallar, kamu yararı gözetilerek kanunda belirlenen bedel karşılığı MKE AŞ’ye devredilecek. Satış ve mülkiyet devri durumunda elde edilecek bedel muhafaza edilecek, hak sahiplerine ödenecek ve belirtilen mallar, MKE A.Ş’ye devredilmemesi durumunda çürümeye bırakılarak ülke ekonomisi ile çevreye vereceği zararların önlenmesi maksadıyla Türkiye Kızılay Derneği'ne bedelsiz olarak devredilecek. Bu hamle ile uzun zamandır bir sorun yumağı haline gelen konular ise çözüme ulaşmış olacak’’ sözleriyle açıklamasını sonlandırdı.
NİĞYEDDER DERNEK YÖNETİMİ
Yönetim Kurulu Başkanı: Hasan Sözer
Üyeler: Sami Sözer, Mehmet Çiçek, Mutlu Yener, Adem Türkmen, Beytullah Korkut, Hakan Ümre, Gökhan Arısoy, Ali Akdemir ve Adem Bayraktar.
(Dahi GEDİK)

Editör: Niğde Haber