Yurtdışından birçok sanatçının ağırlandığı Niğde’de gerçekleştirilen, Küratörlüğünü Safa Büte’nin yürüttüğü Sanat Sarsıntısı (ArtQuake) sergilerine yurtdışından katılan Ekvador’lu Sanatçı Eddie Mosler gazetemize Niğde izlenimlerini aktardı ve sorularımızı yanıtladı.
SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ?
Temizlemek! Ben 48 yaşındaki Ekvadorlu çağdaş plastik sanatçısı Eddie Mosler'im. Çok küçük yaşlardan itibaren sanatım ve dünya vizyonum için büyük bir ilham kaynağı olan evrene, enerjiye ve kozmosa ilgi duydum.
HANGİ TÜR SANATLA UĞRAŞIYORSUNUZ ?
Sanatım soyut sanatsal ifadeye ve enerji ifadesine odaklanıyor. Evrenin özünü ve bizi çevreleyen enerjiyi yakalamak için akrilik boya, yağlıboya, altın, don ve ateş gibi çeşitli ortam ve teknikleri kullanıyorum.
SİZCE SANATÇI KİMDİR?
Bana göre sanatçı, dünyayı kendine özgü bir şekilde görme ve bu vizyonu sanatıyla aktarma becerisine sahip kişidir. Duyguları, kavramları ve deneyimleri yakalayıp yaratıcı formlara çevirme duyarlılığına sahip kişidir.
ÖZGÜN SANAT ESERLERİ ÜRETMENİN NEDEN ÖNEMLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Orijinal sanat eseri üretmek hayati önem taşıyor çünkü bir sanatçının kendi sesini, bakış açısını ve kişisel deneyimini bu şekilde ifade edebilmesidir. Her sanatçının kendine özgü bir dünya vizyonu vardır ve özgün çalışmalar bu vizyonun özgün ve anlamlı bir şekilde toplumla paylaşılmasına olanak tanır.
BAŞKASINDAN KOPYALANAN ESERLER HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Başka bir kişiden kopyalanan eserler, anlamlı sanatı tanımlayan özgünlük ve özgünlükten yoksundur. Her ne kadar sanat başka eserlerden veya akımlardan ilham alabilse de, yeni bir şey katmadan doğrudan kopyalamak sanatsal panoramanın zenginleşmesine katkıda bulunmaz.
SANATÇININ DÜNYA GÖRÜŞÜ ESERLERİNE YANSIYOR MU?
Bir sanatçının dünya görüşü mutlaka eserlerine yansır. Her fırça darbesi, her renk seçimi, her şekil ve konsept, sanatçının ruhunun, evrene ve kendisini çevreleyen enerjiye dair algısının bir parçasını aktarıyor.
SANATÇI HALKIN İÇİNDE Mİ YOKSA DIŞINDA MI OLMALI?
Bir sanatçı izleyicinin hem içinde hem de dışında olmanın değerini bulabilir. İzleyicilerle etkileşim kurmak, işinize dair anlayışınızı ve bakış açınızı zenginleştirebilir, ancak yaratıcılığınızı beslemek için yalnızlık ve iç gözlem anlarına da ihtiyacınız olabilir.
SANATSAL EĞİTİM ŞART MI?
Örgün sanat eğitimi teknik araçlar ve tarihsel bilgi sağlayabilir ancak başarılı bir sanatçı olmak için mutlaka şart değildir. En önemli şey tutku, özgünlük ve yaratıcı sürece bağlılıktır.
HİÇ AKADEMİK EĞİTİM ALMAMIŞ SANATÇILAR VE ESERLERİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Akademik eğitim bir sanatçının değerini ya da eserlerinin kalitesini tanımlamaz. Kendi kendini yetiştirmiş bazı sanatçılar, sanat tarihinde önemli bir iz bırakarak, yaratıcılığın ve özgünlüğün yalnızca örgün eğitime bağlı olmadığını gösterdi.
BİR SANATÇIYA ŞÖHRET NE ZAMAN GELİR?
Şöhret bir sanatçının başına her an gelebilir ama bence kişinin kişisel vizyonuna sadık kalması ve şöhret arayışına kapılmaması çok önemli. Özgünlük ve azim, uzun vadeli sanatsal büyümenin anahtarıdır.
BİR SANATÇININ İLK ESERLERİ HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Bir sanatçının ilk çalışmaları onun yaratıcı gelişiminde çok önemlidir. Yeni ortaya çıkan vizyonunuzun bir keşfi olabilirler ve daha az rafine olsalar da genellikle sanatsal evrimi yönlendiren özgünlük ve duygu kıvılcımını içerirler.
Niğde şehri, Türkiye'nin Kapadokya bölgesinde yer alan küçük ama tarihi açıdan zengin bir yerleşim yeridir. Niğde denilince aklınıza gelen ilk kelime veya düşünce nedir?
Niğde ilham verici tarih ve kültür hazinesi. Bu kadar tarihi olan bir yerle olan bağlantım sanatsal vizyonumu geliştirebilir.
‘ARTQUAKE’ SERGİ SERİSİ HAKKINDA NELER DÜŞÜNÜYORSUNUZ ?
ArtQuake ” uluslararası sergi serisi, sanatçıların vizyonlarını farklı bir izleyici kitlesiyle paylaşmaları için nadir bir fırsattır. Bu tür etkinlikler sanatsal diyaloğu zenginleştirebilir ve sanat yoluyla küresel anlayışı geliştirebilir.
NİĞDE'NİN ULUSLARARASI SANAT ÇALIŞMALARI İÇERİSİNDEKİ YERİ VE ÖNEMİ NEDİR?
Niğde, zengin tarihi ve farklı kültürlerden sanatçılara ilham verme potansiyeli nedeniyle uluslararası sanat çalışmalarında önemli bir yere sahip olabilir. Sanatçılar burada sanatsal yaratıma ve keşfetmeye elverişli bir ortam bulabilirler.
SANAT VE DÜNYAYA BAKIŞ AÇINIZA DAİR NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Sanat benim için evrenle ve etrafımızı saran enerjiyle derin bir bağ kurmanın bir biçimidir. Bu, dilsel ve kültürel engelleri aşan duygu ve kavramları aktarabildiğim dünya vizyonumun eşsiz bir ifadesidir. Sanatımı yaratmak ve dünyayla paylaşmak için yaşıyorum, her zaman başkalarına ilham vermeye ve bizi evrenin enginliğine bağlayacak yeni ifade biçimleri bulmaya çalışarak yaşıyorum.
EDDİE MOSLER’İN ÖZGEÇMİŞİ VE ESERLERİ
Eddie Mosler, 17 Ocak 1975'te Quito - Ekvador'da doğdu; İlk eskizlerine beş yaşında başladı. Kendi kendini yetiştirmiş biri olmak plastik sanatçısı, benzersiz ve özgün sanatsal vizyonu ve soyut tarzı, Ekvador'da Sanat Kariyeri ile tanınmasına yol açtı. Amerika ve Avrupa; Sanat dünyasını temsil eden etkinlik ve sergilerde önemli ödüller alıyor.
Tüm koleksiyonları olağanüstü olmuştur: Sonsuz Uyum, Astral Algı, Kozmik Gözlem, Işık Genişlemesi, Boyutsal Bilinç, Altın Ruhu, Aurik Piramit, Portal 22 ve Portal 33.
Odaklanması ve azmi, yalnızca her eseriyle geliştirdiği bağın rehberliğinde, kendi ve özgün sanatsal yapısını inşa etmesine yol açtı. Bu sanatsal yapı, 17. boyuttaki Astral Altının frekansına bağlı 9 aurik renk, 9 geometrik şekil ve 9 ışık sütunundan oluşan aurik bir yaratım portalına dayanmaktadır.
SON ÖDÜLLERİ VE TEŞEKKÜRLER
Temmuz 2023 / Roma – İtalya / Uluslararası Michelangelo Ödülü / Teatro Italia / Fondazione Effetto Arte
Temmuz 2023 / Roma – İtalya / Sanat ve Pazarın Yıldızları / Teatro Italia / Fondazione Effetto Arte
Temmuz 2023 / Lecce – İtalya / Yüksek Uluslararası Sanat Tanınması “Zeus” / Politeama Greco Tiyatrosu / Accademia Italia Sanatta nel Mondo
Temmuz 2023 / Madrid – İspanya / Avrupa Moda, Kültür ve Eğitimde Yenilik Ödülü / 2023'ün En İyi Latin Amerikalı Sanatçısı / Dernek Sanayi , Teknoloji ve İnovasyonun Avrupası
SON SERGİLER
16 Temmuz 2023 / Lecce – İtalya / “ Sain'Anna Konservatuarı” sergisi / Arte Nel Mondo'daki Accademia Italia
Haziran 2023 / Casa de Campo – Dominik Cumhuriyeti / Çok Renkli Evren Sergisi / WAO Sanat Galerisi
Haziran 2023 / Floransa – İtalya / Sanatçılar / Ximenes Panciatichi Sarayı / Fondazione Effetto Sanat
Haziran 2023 / Cesenatico – İtalya / “ Bekliyor Yaz 2023” / Sanatını Yaşa
(Dahi GEDİK/Özel Haber)
Eddie Mosler photo
Eddie Mosler - Quantum Projection
Eddie Mosler - Inmutable Truth
Eddie Mosler - Galaxy 1744