Niğde'de yaşayan Özkaymak ailesi, Kiçağaç ve Uluağaç köyünden bir Rum yemeği olarak günümüze kadar gelen kelle söğüş geleneğini 133 yıldır aynı tezgahta ailece devam ettiriyor.
1890’lı yıllarda dedelerinin Rumlardan öğrendiği kelle söğüş geleneğini aile olarak devam ettiren Mustafa Özkaymak, dede mirasını oğluyla birlikte sürdürüyor. Mesleğinin 4’ncü kuşak temsilcisi olan Mustafa Özkaymak kelle söğüşün bir Niğde kültürü olduğunu, şehir dışında kelle söğüş yapanların da genelinin Niğdeli olduğunu belirtti. Özkaymak yaptığı açıklamada; ‘’1890 ve 1900’lü yılların başlarında olduğu söyleniyor. Bu meslek Niğde'de Uluağaç ve Kiçağaç’ta yaşayan Rumlardan çıkma. Rumlar babamın dedesine bu mesleği öğretiyor daha sonra oğlu ve babam devam ettiriyor. Aile olarak 130 yıldan fazladır bu işi yapıyoruz. Mesleği abimden öğrendim. Ben 4’ncü kuşağım, 5’nci kuşak olarak da oğlumu yetiştiriyorum. Az önce de söylediğim gibi şehir dışında bu işi yapanların geneli Niğdelidir. Niğde Belediyesi ve Niğde Ticaret Odası’nın destekleriyle patentini de almaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
 



5’nci kuşak kelle söğüşcü olarak mesleğe devam eden Hüseyin Özkaymak çalıştığı şirketten aile geleneklerini sürdürmek için istifa ettiğini söyleyerek; ‘’Baba oğul beraber çalışıyoruz.  İlk olarak 12 yaşında tezgah başına geçtim, meslekte 5’nci kuşağım ve üniversite mezunuyum, bir şirkette satış uzmanı olarak çalışıyordum. Niğde’nin yemeğini Türkiye’ye daha iyi tanıtabilmek ve dede mesleğini devam ettirmek için istifa ettim. Babamdan öğrendim ben de ileride çocuklarıma öğreteceğim" diye konuştu.

CHP’li Meclis Grubunun teklifiyle belediyede yeni komisyon CHP’li Meclis Grubunun teklifiyle belediyede yeni komisyon


KELLE SÖĞÜŞÜN TESCİLLENMESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Turizm ve Gastronomi Profesyonelleri Derneği Başkanı Bahar Şahiner Niğde’nin yöresel lezzetleri üzerinde çalışma yaptıklarını, kelle söğüşün çıkış noktasının mübadele öncesi Rumlardan Niğde’ye yerleşen bir kültür olduğunu ifade etti. Öke açıklamasında; ‘’Kelle söğüşün yaptığımız araştırmalar sonucunda bir Niğde yemeği olduğunu öğrendiğimizde biz de çok şaşırdık. Çıkış noktası Niğde’nin Kiçağaç köyü. Mübadele öncesi Rumlardan Niğde’ye yerleşen çok eski bir kültür olduğunu ortaya çıkardık. Patent çalışmalarına ve Türkiye genelinde tanıtımlarına devam ediyoruz. Niğdeli hemşerilerimizi Niğde belediyesi kapalı otopark karşısındaki iş yerimize bekliyoruz dedi. 
(İHA)