BAŞKAN ÖZDEMİR: ÜNİVERSİTEDE İLK TERCİHİNİZ NİĞDE OLSUN BAŞKAN ÖZDEMİR: ÜNİVERSİTEDE İLK TERCİHİNİZ NİĞDE OLSUN

Niğde’nin kasaba ve köylerinde kadınlar taş fırında pişirdikleri köy ekmeğiyle aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Köy Ekmeği 2

Niğde'nin Alay kasabasında kadınlar tarafından geleneksel yöntemlerle hazırlanan ve tadını taş fırından alan köy ekmeği lezzetiyle öne çıkıyor.

Köy Ekmeği 3

Alay kasabasında yaşayan kadınlar, annelerinden öğrendikleri usulle köy ekmeği yapıyor. Kil, kiremit ve tuğladan yapılan taş fırınlar mahalledeki kadınlar, hem aile tüketimleri hem de geleneksel doğal ekmek üretimini yıllardır devam ettiriyorlar.
BİR HAFTA BAYATLAMIYOR
Kadınlar ekşi mayalı tam buğday ekmeklerini pişirip hazır hale getirerek civar mahalle ve köy dışından gelen misafirlere parasız ikram ediyorlar.
Mahalledeki kadınlardan Makbule Gök hazırladıkları ekmekle ilgili yaptığı açıklamada; ‘’İçerisine patates ve süt ilave edildiğinde ekmek daha leziz oluyor ve herkes tarafından çok beğeniliyor.
Çocukluğundan beri annesiyle ekmek yapıyoruz. Akşamdan ekmek için ekşi mayalı ekmeğimizi hazırlamaya başlarız. Sabah kabarınca şeklini veririz, bir saat hamuru dinlendiririz. Daha sonra fırınımız hazır olunca ekmekleri fırına atarız ve pişer. Ekmeğimiz çabuk bayatlamaz ve bir hafta bayatlamadan tüketilebilir hafta sonu özellikle bizlere gelenler ve komşu köylerden misafirlerimiz çok memnun kalır, çocukluğumdan bugüne ekmek yapmayı hiç bırakmadım’’ dedi.
(İbrahim UGUN)

Editör: Niğde Haber