Tüm yurtta olduğu gibi Niğde’de DE yarın Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tur oylaması için sandığa gidilecek.
14 Mayıs’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 28.Dönem Milletvekilliği seçim sonuçlarına göre yeni yasama dönemi için milletvekilleri seçildi, fakat yeter oy oranı olan 50 +1 ‘e ulaşamayan Cumhurbaşkanı adayları için ikinci tur oylamasına kalmıştı.
Türkiye genelinde 4 milyon 904 bin 672 seçmen 14 Mayıs seçimlerinde ilk kez oy kullanma hakkı elde ederken, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener’in daha önce yaptığı açıklamada; ‘Cumhurbaşkanı Seçim’inin ikinci tura kalması halinde 47 bin 523 seçmenin daha ilk kez oy kullanacağını bildirmişti. Buna göre Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimlerinde ülke genelinde 47 bin 523 seçmen ilk kez ilk oylarını kullanacaklar’ dedi.
NİĞDE’DE KAÇ KİŞİ OY KULLANACAK?
28 Mayıs Pazar günü (yarın) yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tur oylamasında, şehir merkezinde 161 bin 582, Altunhisar'da 8 bin 668, Bor'da 45 bin 466, Çamardı'da 9 bin 326, Çiftlik'te 17 bin 444, Ulukışla'da ise 16 bin 127 kişi sandık başına gidecek. İlçelerde ilk defa oy kullanacak olan genç seçmen sayısına ulaşılamadı
164 KİŞİ İLK KEZ OY KULLANACAK
Türkiye’de olduğu gibi Niğde’de Pazar günü sandığa gidecek. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalmasıyla birlikte ülke genelinde 47 bin 523 kişi, Niğde merkezde ise 164 kişi ilk kez oy kullanacak.
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ 2.TUR OYLAMASI İÇİN TEKRAR SANDIĞA GİDİLİYOR
Tüm yurtta saat 08.00 ile 17.00 arasında oy kullanılabilecek. Oy verme işleminin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek. Saat 17.00'den sonra gelen seçmenler oy kullanamayacak.
ÜZERİNDE VATANDAŞLIK NUMARASI OLAN KİMLİK BELGESİNİ BULUNDURMAK ZORUNLU
Sandık başına gelen seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
OY KULLANMA KABİNİNE CEP TELEFONUYLA GİRMEK YASAK
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekecek.
OY PUSULASINA MÜHÜR DIŞINDA İŞARET KONULMAYACAK
Oy kullanacak seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekecek. Zarfa oy pusulası dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.
Seçmenlere, 28 Mayıs günü Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun resim ve isimlerinin bulunduğu oy pusulası verilecek. Tercih yapıldıktan sonra pusula zarfa konulacak, sandığa atılacak.
OY KULLANDIKTAN SONRA İMZA ATMAYI UNUTMAYIN
Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imza atacak.
GÖRME ENGELLİ SEÇMENLER OYLARINI ŞABLONLA KULLANACAK
Görme engelli seçmenler, YSK tarafından oy pusulalarına uygun olarak hazırlanan şablon ile oylarını kullanabilecek. Talep etmeleri halinde ise oy pusulası sandık kurulu başkanı, akrabalarından biri, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla şablona yerleştirilmek suretiyle oylarını kullanabilecek.
Engelliler, felçliler veya bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek.
Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek.
Sandıklar kapandıktan sonra oy sayımına geçilecek. Sonuçların tutanağa bağlanmasının ardından, sandık kurulu başkanınca kurayla iki siyasi partili üye belirlenecek ve oylar ilçe seçim kuruluna götürülecek.
27 Mayıs'ta saat 18.00'de başlayacak propaganda yasağı 24 saat devam edecek. 28 Mayıs'ta sandıklar kapanana kadar propaganda içeren haber ve yayın yapılamayacak. Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise Yüksek Seçim Kurulu'nun seçime ilişkin haber ve tebliğleri yayımlanabilecek.
Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek. YSK, 14 Mayıs seçimlerinde yayın yasağını 18.30 itibarı ile kaldırmıştı. YSK'nın yayın yasağını kaldırmasının ardından seçim sonuçları belli olmaya başlayacak.
(Dahi GEDİK)